Fjordok árnyékában – Ománban

Magyarország területének ugyan háromszorosa az Ománi Szultánság, de lélekszáma még a felét sem éri el hazánkénak. Arábiának a legészakibb részén található Musandam tartomány, illetve félsziget eldugott városa Khasab, ahonnan startoltunk baráti társaságban egy hajós kirándulásra.

A mintegy húszezer lakosú város zöld oázisként áll a meredek hegyoldalak és a tenger közé szorítva a 16 kilométeren fjordokkal tűzdelt vidéken. Az utazással foglalkozó szakemberek gyakran hívják ezt a szakaszt a térség Norvégiájának. Az itt látható öblök és sziklák lélegzetelállítók, mesés trópusi víziállatok (halak, teknősök, ráják, angolnák és delfinek) figyelhetők meg a kristálytiszta vízben. Dubajból például háromórás közúti közlekedéssel juthatunk el az érintetlen tájra, ahol a khasabi kikötőből hagyományos arab hajóval indul a közel hatórás varázslat. A felejthetetlen kirándulás során lehetőség volt fürdőzésre is a pipás búvárkodás (snorkeling) mellett, ahol ebédet és üdítőitalokat szolgálnak fel.

Csupán megjegyezzük, hogy Khasab városa egy 15. századi portugál erődítmény okán híres. Ománról általánosságban dióhéjban: a turisztikai szempontból gazdag állam egyszerre kiváló célpontja a kalandturizmust és a kulturális értékeket keresőknek. Sőt, az ökoturistáknak is kiváló a desztináció, mivel a szultánság nagy hangsúlyt helyez környezete fenntartására. Részben ezen szemléletnek köszönhető, hogy Omán természeti és kulturális emlékei máig nem váltak turistagettókká. Az ország négyötöd része sivatag, másutt azonban nem ritkák a háromezer méter feletti hegycsúcsok sem. Völgyei, oázisai, magas partfalakkal szegélyezett tengerpartjai mind sajátos szépséggel bírnak – összességében egy élvezhető helyszín. Az eredetileg kopár trópusi táj növénygazdagságát pedig az ezer éve működő úgynevezett Falaj öntözőrendszer tartja életben, amely része a világörökségnek.

Szalay Attila

tabs-top
More in Utazás
Működő vízimalom Zalamerényben

Kiváló lehetőség a kikapcsolódásra, megannyi programra Zalaegerszeg és Zalakaros környéke - igazi pihenés, feltöltődés termálfürdőkkel, sportolási lehetőségekkel, kirándulásokkal, fesztiválokkal, aktív...

Close