LENGYELORSZÁG: A PÉLDAÉRTÉKŰ DESZTINÁCIÓ

Sokfelé repülhetünk szerte a világban, ám ár-érték arányban mindenképpen az egyik legajánlhatóbb úti célnak számít lengyel barátaink csodálatos országa. Bármikor bárhova elutazhatunk a lengyelekhez, sosem fogunk csalódni döntésünkben, mivel rend és vendégszeretet uralkodik életvitelükben. No és a magyarok iránti tradicionális vendégszeretet meg mindannyian jól ismerjük, merthogy „Magyar s lengyel két jó barát, együtt…”

Ezúttal egy hosszú hétvégére invitáljuk olvasóinkat a Balti tenger partjára, ahol a közismert Lech Walesa által elnevezett reptéren – kis szerencsével bő harmincezer forintért, akár a visszaúttal együtt is – landolhatunk. Méghozzá Gdanskban, a bő hétszázezres lélekszámú hármas-városban (Gdansk-Gdynia-Sopot).

Amennyiben a repülőgépes kiruccanás mellett döntünk, akkor motivációként előre bocsátjuk: miként a LOT légitársaság racionálisan szervezi járatait szerte a világban, így a varsói tranzitnál gyakorlatilag semmit sem kell várakoznunk – a szuper gigantikus reptéren. Onnan pedig egy órán belül elérhetjük a varázslatos északi nagy kikötővárost, egy teljesen új vasúti közlekedés biztosításával is.

A hármas-várost legalaposabban hajókirándulással kombinálva ismerhetjük meg a sopoti híres 510 méteres móló beiktatásával, de az időt nem sajnálva mindenképpen egy gyalogos túrán kaphatjuk meg leginkább a felejthetetlen élményeket. A teljesség igénye nélkül néhány látnivalóra azért szeretnénk felhívni az érdeklődők figyelmét, a valaha gazdag Hanza városok közé tartozott településre. Újkori történetében pedig itt alakult meg a szolidaritás mozgalom Walesa vezetésével, amelynek emlékét őrzi a hajógyári múzeum. A Balti tenger egyik legnagyobb kikötője ma kiemelt turisztikai attrakciónak számít. Az óváros valódi hangulatának ráérzéséhez végig kell menni a Dluga utcán és a piactéren, amelyet az Arany- illetve a Zöld kapu zár le. A Neptuns szökőkút mögötti Artus-ház volt egykor a politikai és kereskedelmi élet központja. Csodálatos a gótikus városháza, amely különleges múzeumot foglal magában. A kikötőben található Daruház hajdan a legfontosabb rakodóhely volt, ma turisztikai látványosság. A Nemzeti Múzeum régi festészeti és kézműves gyűjteménnyel rendelkezik. A lenyűgöző Mária bazilika kontinensünk legnagyobb téglából épült gótikus temploma. A tengeri kultúra történetét a Központi Tengeri Múzeum mutatja be, míg Gdyniában a Tengerparti Akvárium az egzotikus állatok kedvelőinek jelenthet élményt. Oliwa a rokokó templomi orgonájáról híres, ahol akár megtapasztalhatjuk fantasztikus hangzását.

A város felejthetetlen szépségének illetve műemlékeinek megismerése után kihagyhatatlan program a 66 kilométerre található Malbork monumentális várának körbejárása, amely a világ egyik legnagyobb terjedelmű ilyetén komplexuma. A gyakorlatiasabb olvasónak talán annyi is elegendő, hogy 45 millió téglából építették fel Földünk legnagyobb gótikus kastélyát a 13. században. Mindez jelenleg már csak bő húszhektárnyi felületen terül el, viszont a bent fellelhető kincsek és értékek hosszú órákra elvarázsolják az érdeklődőket. Habár a II. Világháborúban itt is szinte mindent lebombáztak, de a lengyelek szakértelme és a történelem tisztelete eredményeképpen a vár visszanyerte csaknem eredeti állapotát. Így 1997-ben a világörökség része a kastélyrendszer. Egyébiránt ezen kívül még 13 hasonló megjelenésű, de jóval kisebb vár felújítására futotta a lengyeleknek az északi tartományukban. Habár ennek közel tízszeresével büszkélkedhettek hajdanán a keresztes lovagok.

Köztudott, hogy kontinensünk északi részét anno tenger borította. Ennek köszönhető ma a világszenzációnak számító borostyán, amely úgy negyven-millió évvel ezelőtti korszakból származik, zömében sárgás-barnás megjelenéssel. Különleges élményt nyújt a borostyán manufaktúra és múzeum meglátogatása. Az áttetsző, üvegszerű változatokban a különböző növényi és állati (főleg rovarok, bogarak) maradványok felfedezése abszolút exkluzív élményekkel kecsegtet. Természetesen elsődlegesen ékszerek készítésére ösztönözte az itt élő embereket a természetes képződmény, de számos egyéb alkotásra is buzdította a művészkedőket.

kavezoValamikor Gdanskban nagy színházi élet volt, hiszen a tizenhetedik század első felében nyaranta a legrangosabb drámaírók műveit játszották az akkori színtársulatok. Hagyománytisztelő módon – a rendszerváltást követő első esztendőben – lelkes művészek megalapították (úgymond nonprofit szervezésben) az eredeti színház lemásolásában tenni akarók szövetségét. A szponzorokhoz hamarosan csatlakozott a kormány és az Európai Unió is, merthogy a nemes célt természetesen illő volt támogatni.

Így 1977 óta itt rendezik meg az úgynevezett Shakespeare Fesztivált, mintegy harminc ország képviseletében vagy kétszáz produkcióval. A lényeg: tavaly előtt a lengyel miniszterelnök hivatalosan is megnyithatta az új szuperlatívuszokkal jellemezhető színházat Gdanskban, számos világsztár és VIP vendég társaságában. Az Auditorium színház kapacitása alapban 650 fő, ám a kihasználtság végett egyértelmű a szervezők koncert irányú nyitása. Ennek megfelelően ezer főre növelhető a létesítmény befogadóképessége. Persze alkalmas a helyszín különböző kiállítások, konferenciák, workshopok és egyéb találkozók lebonyolítására is – a költségek csökkentése kapcsán. A gdanski Theatrum Gedanense Alapítvány egyébiránt a Walesi herceg patronálásával jött létre, ám a szupermodern új színházi épületkomplexumot is érdemes az interneten alaposabban megismerni.

S ha már sikerült kijutnunk Gdanskba, akkor lehetőség nyílik tranzitban (egy későbbi járatot választva) a főváros életét is kissé megismerni. Ugyanis ez esetben este nyolc órakor már üdvözölhetjük Ferihegyen a szeretteinket, ami ugyancsak a lengyelek jó szervezőképességét dicséri. Varsóra csupán egy jelző illik igazából: fantasztikus! Hiszen a II. Világháborúban gyakorlatilag porig zúzták, ám a lengyelek kitartásának és szorgalmának köszönhetően mára teljesen újjáépítették. A Budapest nagyságú metropolisz egy lenyűgözően pezsgő élet hírnöke, ahol az egész országra jellemző tisztaság, szervezettség és fenntartható életvitel érhető tetten. Gyorsan megjegyezve: irigylésre méltó a példaértékű fejlődés a volt szocialista országok némelyikéhez viszonyítva…

Nos, ami mindenképpen kötelező program Varsóban, az a világörökség listáján szereplő Óváros megismerése. A piactéri polgárházak minden jó ízlésű embert elvarázsolnak változatosságukkal és építészeti megoldásaikkal. A híres körbástya közelében áll a város legmeghatóbb szobra, amely egy ártatlan kis felkelőt ábrázol. De itt található a többi között a jelképnek számító híres Sellő szobor is. Lenyűgöző a 15. században épült, gótikus stílusú Nemzeti Panteon (János katedrális), ahol gyakran rendeznek orgonahangversenyeket, különböző nemzetközi fesztiválokat. A templomban a mazáriai fejedelmek szarkofágjait, míg az altemplomban számos helyi híresség (író, költő, hős) síremlékét tekinthetjük meg.

Az alig negyven esztendőt élő Fréderic Chopin zongoravirtuóz és zeneszerző emlékével gyakran találkozhatunk, de már a reptéri landoláson is az ő nevével szembesülhetünk elsőként. Egyébiránt a Szentkereszt Bazilikában helyezték el – végrendeletének megfelelően – a szívét, de a hamvai tulajdonképpen Franciaországban vannak jelenleg. Emlékét koncertek százai őrzik…

A Wilanow kastély és nyári rezidencia az ország egyik legrangosabb barokk stílusban készült építménye, amelyet az 1683-as bécsi csatában Sobieski János király építtetett – kontinensünk nagy védelmezőjeként. A kulturális értékek iránt érdeklődőknek külön felhívjuk a figyelmét a Nemzeti Múzeum gazdag római gyűjteményére, az egyiptomi és szudáni ásatások eredményeképpen előkerült kopt freskókra, a hazai művészek festményeire.

szoborA Lazienki Park a látogatók kedvelt sétahelye, elbűvölő műemlékekkel ötvözve. Csodálatos a tó tükrében fehér foltként visszacsillanó nyári Amfiteátrum és a Myslewicki palota, majd az ámulatba ejtő Belweder. Varsó centrumában található még a Kultúra és tudomány Palotája, mintegy háromezer helyiséggel a közel negyvenemeletes toronyépületben. Innen körpanoráma nyílik a Visztula folyó két partjára, s az alagsorban megtekinthető a fekete korszak történeti múzeuma – sok egyéb látnivaló mellett.

Végül az ínyenceknek pedig csak annyit, hogy leginkább a változatos halkülönlegességek ajánlhatók specialitásként, amihez ugyan csak importból származó borokat tudnak felszolgálni, de érdekes módon az évszázadok óta Európa szerte ismert söreik is passzolnak az étrendjükhöz. Ráadásul mindezt elfogadható áron, s kiváló szolgáltatási minőségben kínálják a vendégeknek. Úgyhogy irány a történelmi testvéreink varázslatos országába!

Szalay Attila

tabs-top
More in Utazás
HÍREK OLASZORSZÁGBÓL – 2016 nyár

Itáliában 51 UNESCO világörökségi helyszín van!   Az Olasz Turisztikai Központ (ENIT) mostantól hetente bemutat közülük egy-egy helyszínt. E héten...

Close