Öt tavaszi nap Szlovéniában

Amikor a tárolóba kerül a sífelszerelés, és vágyunk már a napsütésre, a tavaszi kirándulásokra, a kulturális és gasztronómiai élményekre, testet-lelket gyönyörködtető vakációban lehet részünk dél-nyugati szomszédunknál, Szlovéniában. 

Öt nap nem túl hosszú idő, amikor a szűk éves szabadságkerettel kell gazdálkodni, de nem is túl rövid. Egy ötnapos kirándulás már igazán utazásnak tekinthető, és ennek megfelelően rengeteg élménnyel szolgál. És mivel Szlovénia tőlünk néhány óra alatt gyorsan és könnyen elérhető, ezért öt teljes napban lehet részünk, ha idelátogatunk. Az ország változatos alternatívát kínál a turistáknak, az alpesi kirándulóhelyek, a hegyi tavak, a romantikus várak, az egyedülálló természeti képződmények, a tengerpart és nem utolsósorban a rendkívüli vendégszeretettel párosuló többnemzetiségű kultúra kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartogat meglepetéseket. Térképünkön betűrendben nyomon követhető, milyen útvonalat javaslunk – jártunk magunk is végig – egy ötnapos túra során.

A relaxáció mágikus helye

Nem is kell túl korán indulni, hiszen az első célpont, a horvát határ tőszomszédságában fekvő és a nagyváros zaklatottságát egy pillanat alatt elűző Olimje (A) autóval mindössze négy óra alatt elérhető Budapestről. A dombokra csendesen felkúszó, az írásos emlékekben először 1208-ban említett település, a XVII. században kastélyból kolostorrá lett épületegyüttese, és a szintén az 1600-as években hozzá épített barokk templom.

A kolostor falai között egykor működött, Európában az egyik legrégebbi gyógyszertár, valamint a két percnyi sétára lévő tradicionális csokoládémanufaktúra kihagyhatatlan látnivaló.

Megpihenni a Jelenov greben szabadidős komplexumban tudunk, ahol a helyi specialitásokkal tűzdelt kiváló ebédet követően a dombtetőn álló birtok négylábú lakóit is elemózsiához invitálják: több mint száz dámvadból és muflonból álló állatsereglet gyűlik össze pillanatok alatt a hívó jelre, hogy akár kézből fogyasszák el a felkínált eleséget.

Délutánra ajánlható egy laza kikapcsolódás a környék legjobbjának számító, díjnyertes Orhidelia wellnessben Podcetrtek kisvárosában, aztán ha több időt is itt szeretnénk tölteni, akkor megszállhatunk például a modern, de a tájba illő építészeti jegyeiért elismert, romantikus Ortenia apartmanban. De megint csak a kis távolság miatt az e napi program akár egy egynapos kirándulásra is ajánlható, és még aznap este könnyen hazatérhetünk.

Mi azonban folytattuk utunkat, és a sötétedés már az alpesi Szlovénia gyöngyszemének tartott Bledi-tónál (B) ért bennünket. A Sava szállodalánchoz tartozó Hotel Park szobáiból gyönyörű kilátás nyílott a part menti sziklák tetején álló várra, a tó közepén elterülő sziget (Szlovénia egyetlen szigete!) templomára, és a kis tóparti jégpályán lebonyolított curling meccs, valamint a panorámás étteremben elfogyasztott vacsora után még a szállodalánc közeli Živa wellnessközpontjában egy kis lazításra is maradt idő.

Tavasszal is havasan

A második nap délelőttjének fénypontja a tipikus bledi sütemény, a mi krémesünkhöz nagyon hasonló kremna rezina megízlelése a szintén a Sava szállodalánchoz tartozó patinás Grand Hotel Toplice valamelyik régi pompát idéző szalonjában. Aztán irány a Bledi vár megmászása! Szerpentinen és lépcsősorokon jutunk fel a legrégebbi szlovén kastélyba, amelyet már 1011-es írott források is említenek.

A tó fölötti sziklán magasodó épületegyüttesben múzeum, vári méhkas, nyomda, borospince és emlékszoba is helyet kapott. Teraszáról páratlan a kilátás a környező hegyekre és a tóra. Ha megéheztünk a hegymászásban, akkor jó választás a felső udvarból nyíló, helyi ínyencségeket is kínáló panorámás Jezeršek étterem.

Bledtől mindössze húszpercnyi autózásra van a délutáni program fő állomása, a Bohinji-tó. A körülbelül 20 kilométer hosszúságú Bohinji-völgy, a festői szépségű tó felett helyezkedik el Szlovénia egyik legismertebb síterepe, a Vogel.

Drótköteles óriáskabinnal juthatunk fel a főváros, Ljubljana vonzáskörzetének legnagyobb, mintegy 40 kilométeres pályarendszert magában foglaló, 1800 méteres magasságig felkúszó síközpontjába, ahol sokszor május elejéig tart a téli szezon, tehát egy igazi tavaszi kirándulás során okkal reménykedhetünk egy utolsó hócsatában.

A második nap éjszakáját a közeli Bohinjska Bistrica településen található ötcsillagos Bohinj Eco Hotelben (C) töltöttük, amely – a szomszédos élményfürdővel együtt – ökológiailag egyedülálló nemcsak délnyugati szomszédunknál, hanem nemzetközi szinten is. A fenntarthatóság jegyében energiaszükségletének több mint 80 százalékát önellátóan fedezi elsősorban hővisszanyeréssel, valamint a 400 méteres mélységbe lehatoló hőszivattyúi segítségével.

Cseppkövektől olíváig

A harmadik nap reggelén Szlovénia világhírű turisztikai látnivalója, a Postojnai cseppkőbarlang (D) felé vesszük az irányt. A mintegy 24 kilométer hosszú járatokat a Pivka folyó vájta ki évmilliók alatt. A barlang mélyébe kisvasúttal jutunk el, hogy ott mintegy 1 kilométeres sétaszakaszon gyönyörködhessünk a karszthegység több mint kétszáz éve turistákat vonzó, furábbnál furább képződményeiben. A cseppkő oszlopok rendkívül lassan növekednek, száz év alatt csak egy centiméterrel gyarapodik a hosszúságuk.

Ha a kisvasúttal visszajutottunk a mindig egyenletesen 10 fok körüli hőmérsékletű barlangból a felszínre, érdemes a kombinált belépővel meglátogatni a közeli Predjama kastélyt is. Több mint kétszáz lépcsőn jutunk fel a bejárattól a felette lévő sziklák teljes takarásában megbújó vár legfelsőbb szintjére. A barlangjáratokba nyíló vészkijáratok, az erődítményt átölelő sziklafalak évszázadokon keresztül biztonságot nyújtottak a benne élőknek, akiknek életét a berendezett helyiségekben ismerhetjük meg.

Utunk következő célpontja már az Adriai-tenger partján fekvő Koper (E). Az évszázadokig a velencei köztársasághoz tartozó isztriai város ma is kétnyelvű, 52 ezres lakosságának mintegy 15 százaléka olasz. Tipikus itáliai hangulat fogad bennünket az egykor szigeten fekvő, várfallal védett óvárosban. A pompás városháza termeinek megtekintése után felmászhatunk a harangtoronyba, vagy megkóstolhatjuk az itteni híres tortaszeletet, a csupa csoki carpacciót.

Aznap esti szállásunk a Koper nyaralótérségében, közvetlenül a tengerparton fekvő, egykori kolostorból átalakított Hotel Convent Ankaranban (F) volt, de előbb még betérünk a harmadik generációs családi vállalkozásként működő Lisjak olajmanufaktúrába, ahol a kipréselt és számtalan módon ízesített olívaolajokat kóstolási ceremónia során meg is ízlelhetjük.

Bányászok a tárnában

A negyedik nap fő programja Velenjében (G) a ma is működő és a legmodernebb technológiával évi 4 millió tonna barnaszenet kitermelő bánya szomszédságában, a régi tárnákban kialakított szénbányászati múzeum végigjárása.

Szlovénia legfiatalabb városában igazi időutazás és egyedülálló családi élmény bányászruhában, sisakban, a több mint száz évvel ezelőtti bányászoknak is kijáró tízóraival a zsebben leereszkedni a 160 méter mély bányajáratokba, ahol egy másfél órás séta során élethűen kialakított modelljelenetekben ismerhetjük meg az egészen a 19. század végéig visszanyúló bányaművelés nehéz és veszélyes fizikai munkáját, a bányászok mindennapi életét.

A modern bányászváros parkos belvárosában a Hotel Pakában ebédelhetünk, majd folytatjuk utunkat Alsómarác (Moravske Toplice fürdőváros) felé (H). A Muravidék Prekmurje régiójának híres fekete vizes termálközpontja, a Terme 3000 és a köréje épült, a bledihez hasonlóan a Sava szállodalánchoz tartozó hotelkomplexumban mi a négycsillagos Hotel Ajdában szálltunk meg, amelynek neve a környék jellegzetes növényének, a hajdinának a szlovén megfelelője. Az egymással összeköttetésben lévő hotelek mind az oldott anyagoktól feketének látszó, több mint 1000 méteres mélységből feltörő, 72 fokos gyógyvizet hasznosítják saját fürdőikben. A magyar határhoz közeli fürdőhely egyébként szintén ajánlható akár egy egynapos kiruccanásra is a hazai turistáknak.

Egy kis trópus a végére

Túránk befejező napján csupa a magyar határhoz közeli vidéken jártunk, azaz mindegyik látványosság belefér akár egy egynapos átruccanásba is. Először Felsőlendva (Grad) település Vulkanija elnevezésű, szórakoztatóan ismeretet terjesztő vulkánparkjába mentünk. Itt is a teljes család, de leginkább az ifjabb nemzedék leli kedvét, amikor egy a vulkán belsejében tett 4D-s időutazás keretében ismerhetők meg a vulkanikus környéken az évezredek során lezajlott események.

A közvetlenül a határon fekvő és többségében magyarok által lakott Dodronak (Dobrovnik) település az orchideáiról ismert, nyugodtan mondhatjuk, hogy Európa-szerte. A helyben nyert geotermikus energiára alapozták az évi 2 millió virágos növényt kibocsátó, 500 kilométeres körzetben az egyetlen orchideatermesztő farm és a hozzá kapcsolódó trópusi kert fenntartható hőellátását. A vezetett túra nemcsak a bemutatókertbe, hanem a 30 ezer négyzetmétert elfoglaló üvegházakba is bepillantást enged.

Ötnapos utunk utolsó állomása Muravidék legnagyobb települése, a mintegy 12 ezres lélekszámú Muraszombat (Murska Sobota) volt, ahol a történelmi városmagban tett rövid séta után a Bunkerbar „poszt-apokaliptikus” jövőt idéző tereiben válogathattunk a remeknél remekebb hamburgerek és a világ minden tájáról származó sörkülönlegességek között – persze az utóbbi csak az utasokat érinti. Innen már rövid az út hazáig, ha a célpontunk mondjuk Zala vagy Vas megyében van, akkor szinte percek alatt otthon lehetünk, Budapest bő két óra alatt érhető el, de még Nyíregyházán is ott lehetünk egy ötórás autózással.

Virágh Judit

A külön nem jelölt képeket a szerző készítette.

tabs-top
More in Utazás
EGYRE NÉPSZERŰBB LENGYELORSZÁG!

Az elmúlt évben jelentősen növekedett az érdeklődés Lengyelország iránt a magyar turisták körében. A történelmünk során – remélhetően és feltételezhetően...

Close