Egy sajtóút élményei – Kiskőrös kincsei.

November közepén a rossz idő ellenére élménydús nappal gazdagodhatott az a kis csoport, akiket vendégül látott a Kunság-Szesz Zrt. A pálinkafőzde bejárása bizonyára olvasóinknak is érdekesnek bizonyul, ám a hab a tortán: a János Vitéz Látogatóközpont interaktív kiállítását, illetve a II. Kemencés Gasztronómiai Fesztivált is meglátogatták az esemény résztvevői.

A Kunság-Szesz Szeszipari Zrt. közel 20 éves múltra tekint vissza. 1994-ben indult családi vállalkozásként, s mára az ország egyik legnagyobb szeszipari üzemévé nőtte ki magát. A cég előremutató törekvéseit jól tükrözi a 2013-ban nyílt pálinkafőzde. Így a vállalkozás az ország egyik legnagyobb pálinkagyártó üzemeként évi több ezer liter kiváló minőségű pálinka előállítására alkalmas. Az új gyáregységben a legmodernebb pálinkafőző berendezéseket használják, melyek alkalmasak egylépcsős és kisüsti pálinkák gyártására is. A pálinka előállításához szükséges gyümölcsöket kizárólag magyar termelőktől vásárolják, ezzel is biztosítva a kiváló minőséget és a magyar kistermelők piacát.

Az új pálinkák a Mátyás termékcsaládon belül kerültek piacra Mátyás Pálinkák néven, amely terméknév garantálja a kiváló minőséget. A prémium kategóriás pálinka 40 alkohol százalékos, amely elérhető alma, barack, irsai szőlő, körte, meggy, szilva és törköly változatban is. Ebéd után a város központjában található klasszicista kúria felé vette az irányt a csapat. A Látogatóközpontnak otthont adó 1845-ben épült kúria – volt evangélikus lelkészlak – az Alföld épített örökségének emblematikus épülete, a projekt keretében teljesen megújult és új funkciót kapott.

A kiállítási installációk egy labirintus keretébe foglalva kerültek elhelyezésre, Petőfi Sándor János Vitéz című művének megismerése tehát ennek az útvonalnak a bejárásával történik. Az út János Vitéz kalandjainak szimbolikus színtere, ahol a vers egyes énekeinek megfelelő állomások által ismerhető meg Petőfi műve. A kanyargós útvonal és az elrendezés a költemény hatékony interpretálását eredményezi, és egyúttal szórakoztató tanulást nyújt a kisiskolások számára. A megfelelő atmoszféra megteremtése érdekében a labirintusban elsötétített részek, illetve irányított színes fények és hanghatások segítségével haladhatnak a látogatók a történet alakulásának megfelelően. A képek és hangok együttesen újszerű, innovatív megjelenítést kölcsönöznek a szövegnek, élvezhető formában jelenítik meg a tananyagot. A modern technika segítségével a látogatás komplex auditív és vizuális élménnyé válik, kiszélesítve az érdeklődésre számot tartó korosztályt. Így nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtt korosztály számára is tartalmas élménnyé válik a program.

A látogatás elején kapott tableten keresztül a vers időrendiségét és cselekményét követve versrészletek, érdekességek, értelmező információkat ismerhetnek meg az irodalmi műhöz kapcsolódóan a látogatók. A kiállítás aktív részvételt kíván vendégeitől, a különböző „próbatételek” kapcsán maguk is részesévé válnak a cselekménynek, így egyrészt tudásanyagot sajátítanak el, másrészt széles spektrumú befogadójává válnak a műalkotásnak.

Ezután a nap lezárása képpen a II. Kemencés Gasztronómiai Fesztivál különböző kiállítóit keresték fel a csoport tagjai. Kürtöskalács, lepény, pálinka, kézműves sörök, forralt bor és remek hangulat várta a Petőfi térre látogatókat. 18 óra 30-tól a Groovehouse biztosította a talp alá valót, őket követte 20 órától a DJ Dominique féle házibuli, és este 21 órától pedig a Bratyó Band gondoskodott az utcabálról.

K. T. –

Fotó: Oltyán József

tabs-top
More in Hungary, Utazás
Infotér konferencia és a digitális jólét

Az informatika és a kommunikáció - melyet összefoglaló néven infokommunikációnak nevezünk - jött, látott és győzött. Viharos sebességgel hatolt be...

Close