SZENZÁCIÓ AZ EGERSZALÓKI „PAMUKKALE” SÓDOMB

A természet közvetlen közelében tekinthetik meg Egerszalók vendégei a község évtizedek óta híres, kontinensünk egyetlen sódombját, valamint a tájra jellemző kaptárköveket a színvonalas wellness-fürdő mellett. A több mint 600 millió forintos beruházás a Regionális Fejlesztés Operatív Program támogatásával valósult meg.

Öt éven belül több mint százezer látogatóra számít a kétezer lelket számláló Egerszalók, ahol a vendégek már ma sem csak a közelmúltban elkészült wellness-fürdő, hanem a község által nyújtott turisztikai látványosságok miatt keresik fel a pihenés völgyeként is ismert Heves megyei települést. Az Európai Unió társfinanszírozásában, az Európa Terv keretében 2007-ben több mint 600 millió forintból megvalósult turisztikai beruházás egy komplex, Egerszalók gyógyvízkészletére alapozott fejlesztés szerves része, amely a térség egyéb turisztikai látványosságot nyújtó létesítményeivel együtt tovább növeli a térségbe látogatók számát, növelve az itt tartózkodás idejét is.

Az Európában egyedülálló egerszalóki sódomb és a környezetében található kaptárkövek természeti és turisztikai értékeinek és látogatottságának infrastrukturális fejlesztése” című pályázat keretében megvalósult fejlesztésnek kiemelkedően fontos célja volt, hogy az épülő gyógy- és wellness-fürdő által generált idegenforgalom semiképpen sem a meglévő természeti adottságok kárára vagy azok értelmetlen kihasználásával növekedjen, hanem éppen ellenkezőleg: hozzájáruljon ezen különleges jelenségek megóvásához és azok minél szélesebb körű bemutatásához.

A megvalósult, kaptárköveket feltáró mintegy három kilométeres sétaút egy órányi kellemes gyaloglással láthatóvá teszi az Egerszalók környéki riolittufa képződményeket. A sétautat futópálya és játszótér, valamint a völgyben és annak környékén élő madarakat bemutató madárház teszi az egész család számára élvezetessé. A park környékét mesterségesen kialakított, ám a tájba tökéletesen illeszkedő látványtavak teszik hangulatossá: egy 542 négyzetméteres kisebb, egy 2609 négyzetméteres nagyobb, valamint a sódombok alatt egy 873 négyzetméteres tó.

Egerszalók legismertebb nevezetessége a 410 méter mélyről feltörő, 65–68 fokos, bizonyítottan gyógyhatású hévízforrás, amely mészkőlerakódást épített, létrehozva a köznyelvben sódombnak nevezett képződményt. A beruházásnak köszönhetően ezen természeti ritkaság az elkövetkező években a jelenlegi 1200 négyzetméterről közel háromszorosára, 3000 négyzetméterre növekedhet. A látogatók közlekedését valamint a kikapcsolódást további épületek és terek teszik még változatosabbá: információs pavilon, sétaösvények, piknik-part, kiszolgáló helyiségek, parkolók, mozgáskorlátozott wc, pelenkázó, fedett szín valamint egy, a jólléti tavakat összekötő gyalogos híd.

A bemutató út és a látogatói tér, valamint a hozzájuk kapcsolódó valamennyi létesítmény tervezésekor lényeges szempont volt, hogy e komplexum a lehető legjobban igazodjon a terephez, a lehető legkevésbé terhelje a környezetet: a kaptárkövek védelmét például fa korlátok és figyelmeztető táblák segítik. Továbbá tervben van a sétautat és a fürdőt a településsel összekötő mintegy egy kilométeres kerékpárút megépítése, valamint további szabadidős- és sportlétesítmények kialakítása is.

Egerszalók igazi nevezetessége a község déli részén a föld mélyéből feltörő termálforrás és a lefolyó víz által létrehozott sódomb. Az ásványi anyagokban igen gazdag hévízből kiváló sók folyamatosan építik az impozáns látványt nyújtó csipkézett, fehér képződményeket. A nátriumot is tartalmazó kálcium-magnézium hidrokarbonátos hévíz metakovasav tartalma is jelentős, s a kénes gyógyvizek kategóriájában az egyik legjobb besorolást kapta. A vizet 1992-ben minősítette gyógyhatásúvá az Egészségügyi Minisztérium.

Se kőolaj, se földgáz! – mintegy fél évszázada még nem kis csalódást okozott a sós víz feltörése az egerszalókiaknak, amikor abban reménykedtek, hogy a föld kincseire bukkanhatnak. Sokáig nem is értékelték a helyiek sokkal többre a sós vizet, minthogy egy kis betonteknőt eszkábáltak a hőforrás köré – még a „strand” elnevezésre sem érdemesítették.

Idővel persze épült ide strandnak látszó valami is, ám még messze nem olyan rangú, mint amilyet Európa egyetlen sódombja érdemelt volna. Megjegyezzük, hogy a Törökországban található Pamukkale a világ legnagyobb ilyetén képződménye, de Dél-Amerikában is létezik egy meglehetősen kiterjedt méretű.

Magánbefektetői szándék és erőteljes pénzintézeti finanszírozás gerjesztett itt (a Mátra és a Bükk hegységek között, a Laskó patak völgyében, Egertől mindössze 6 km-re) olyan projektet, amely a megye eddigi legnagyobb beruházását indította el 2005-ben. Ennek eredményeként (a bő 17 hektáros területen) készült el három évvel ezelőtt a 17 medencés thermal spa, nemrég pedig a 203 szobás négycsillagos hotel, együttesen Saliris Resorttá alakulva.

Ízlés dolga, hogy a teraszos épület látványa kinek áll közel a szívéhez. De a belsőtől már a legkritikusabbak sem vitathatják el azt a harmóniát, amely a természethez és a környezethez való idomulást, annak tiszteletét sugározza.

Az egyidejűleg akár ezer fürdőzőnek is helyet adni képes termálfürdő vízfelülete összesen 1900 négyzetméter, a külső és beltéri medence között van gyógyvizes ülőmedence, barlang-medence, pezsgőfürdő, élménymedence, gyerekmedence, Kneipp-, visszhangmedence – így nincs korosztály, amely ne találna itt magának vízi kikapcsolódást. A wellness központban hozzáférhető a legtöbb közismert szolgáltatás, de egyedülálló a szauna szeánsz fogalma: a vendégek jeges, sörös, mézes és tengeri sós ceremóniákat választhatnak.

Az évek során a sódomb egyedi jellemzői miatt a környék szimbólumává és védjegyévé vált, melyhez hasonló természeti képződmény a világon csak két helyen található: Törökország ázsiai részén Pamukkale-ban, valamint az Egyesült Államokbeli Yosemite Parkban –Európában pedig egyedülálló.

A Szalók Holding Zrt. gazdasági társaság megvásárolta a hőforrás közvetlen környezetét magában foglaló 17,5 hektáros területet és kizárólagos jogot biztosított magának a hőforrás vizének hosszú távú hasznosítására. A beruházás költségeit saját erőből, banki hitelből, illetve 800 millió Ft-os állami támogatásból fedezi. A több mint 12 milliárdos beruházás költségei a következőképpen oszlanak meg: a gyógy- és wellnessfürdő építési költsége 4.8 milliárd Ft, az ötcsillagos szálloda 5.7 milliárd Ft, a standfürdő pedig 1.3 milliárd Ft. A társaság által megkezdett fejlesztés eredményeként egy színvonalas fürdőkomplexum valósul meg.

Egerszalókon 2007. július 13-án nyílt meg az exkluzív gyógy- és wellnessfürdő. Az épület a domboldalban helyezkedik el, a medencék zöme és a strand egy csodaszép völgyben terülnek el. A fürdő beépített alapterülete csaknem 11 ezer négyzetméter, egyidejű befogadóképessége téli üzem esetén megközelíti az ezer főt, nyári üzem esetén mintegy 1700 főt. Az 1900 négyzetméteres vízfelülettel rendelkező létesítményben összesen 17 kül- és beltéri medence kapott helyet – gyógyvizes ülőmedencék, barlang-medence, pezsgőfürdő, élménymedencék, gyerekmedencék, Kneipp-, visszhang- és illatos medencék biztosítják a kellemes időtöltést az idősebb és fiatalabb korosztály számára egyaránt. Világszínvonalú gyógyászati, wellness- és fitness szolgáltatások állnak rendelkezésre a gyógyulni illetve kikapcsolódni vágyók számára, a fürdő korszerű étterme, kávézója az egészséges táplálkozás lehetőségét kínálja.

A legkorszerűbb technológiával felszerelt gyógyászati részlegen szakértő személyzet közreműködésével többek között fürdőkúrákat, gyógytornát, masszázskezeléseket, valamint fizikoterápiás kezeléseket vehetnek igénybe a gyógyulást keresők. A hagyományos és speciális gyógykezelések közül reumatológus szakorvos segít összeállítani az adott panaszra, betegségre a leginkább hatásos terápiát. Az egerszalóki gyógyvizet az alábbi betegségek esetén lehet sikeresen alkalmazni: izületi-, gerinc-, csont-, izom-, kötőszöveti-, ínbetegségek, mozgásszervi elváltozások, sportsérülések utáni rehabilitáció. A gyógykezelések széles skáláját kínálják vendégeiknek: gyógy-, talp- és reflex-, nyirokmasszázs, parafangó, víz alatti sugármasszázs, súlyfürdő, szénsavas kádfürdő, különböző elektroterápiás kezelések, egyéni és csoportos gyógytorna.

A wellness központban kényeztető kádfürdők, Thai-masszázs helységek kaptak helyet, melyek nyugtató, stresszoldó hatásuk révén biztosítják a tökéletes feltöltődést. A fürdő exkluzív szaunavilága felfrissülést jelent mind a test, mind a szellem számára. A belső térben finn- és infraszauna, gőzfürdő, aromakabin, török pezsgőfürdő található; a szaunaudvarban pedig egy finn és egy orosz szaunát alakítottak ki. A wellness részlegen magas színvonalú szépségápolás is helyet kap.

A tervek szerint a jövő évi idegenforgalmi szezonra készül el a strandfürdő, amelynek területén számtalan élménymedence várja a szórakozni és kikapcsolódni vágyókat. A strandfürdőhöz kapcsolódik egy szolgáltató-központ, amelyben önkiszolgáló étterem, söröző, bowling- és játékterem, internetkávézó, üzlet, posta, utazási- és információs iroda kap helyet.

A minden igényt kielégítő ötcsillagos szállodát 2018 végén adják át, amely a vendégek kényelmét szolgálva közvetlen összeköttetésben áll majd a Gyógy- és Élményfürdővel. A létesítményben 206 légkondicionált szobát, 300 fős konferenciatermet és éttermeket alakítanak ki, (valamennyi szobához erkély vagy terasz tartozik majd). A közelmúltban kötött szerződést az osztrák Rogner-lánc és a Szalók Holding a szálloda üzemeltetésére.

A fürdőzés után érdemes a községbe is ellátogatni, Egerszalók jellegzetességei közé tartoznak a falu határában található kaptárkövek és a riolittufába vágott barlanglakások. A kirándulók egyik legkedveltebb célpontja a Laskó-patak felduzzasztott vizéből kialakított tó, amely élő- és madárvilágával jelentős természeti értéket képvisel. Vonzó turisztikai élményt jelentenek a falu riolittufa pincéi, ahol a környék borászai finom borokkal várják vendégeiket.

Egerszalóktól mindössze öt kilométert kell megtenni Egerig, amelynek ismertségét az immár világhírűvé vált egri vár adja. Emellett az egzotikus török műemlékek, a Minaret, a Török fürdő is kuriózumnak számítanak. A város olyan építészeti remekekkel büszkélkedhet, mint a Líceum, a Bazilika, a Városháza, a Minorita templom, és számtalan barokk stílusú középület, mely alapvetően meghatározza a város mai arculatát és hangulatát. Az építészeti örökségek mellett az egri borok, például az Egri Bikavér is méltán népszerűek hazánkban és külföldön is egyaránt.

-Szalay-

tabs-top
More in Hungary, Utazás
Hol van Rejtő Jenő?

A válasz egyszerű. Itt van közöttünk. Itt van szóhasználatunkban, gondolkodásunkban, pedig igazságtalan az irodalomtörténet, a kánonalkotók sora az egyik legolvasottabb...

Close