Infotér konferencia és a digitális jólét

Az informatika és a kommunikáció – melyet összefoglaló néven infokommunikációnak nevezünk – jött, látott és győzött. Viharos sebességgel hatolt be az államigazgatás, a gazdasági élet és a mindennapi élet szinte minden területére.

Az utóbbi egy-két évtized alatt alapjaiban változott meg a körülöttünk a világ.

Napjainkban az információs társadalom korát éljük. A szociológiai változások egy része a gazdasági változásokból adódik. Az információs társadalomban a társadalmi munkamegosztás is megváltozik. Csökken a munkavállalók körében az iparban foglalkoztatottak száma, és bővül szolgáltatói szektor aránya, de azon belül is az információkezeléssel foglalkozók arányának növekedése a legjelentősebb. Kérdés azonban, hogy a társadalom mennyire felkészült a változásokra, és ezt a kormányzat mennyiben segíti vagy gátolja.

E kérdéskör megvitatását szolgálta az idén hetedik alkalommal megrendezett meg november 8-10. között Balatonfüreden az Infotér konferenciát.

A konferencia fókuszában a Digitális Jólét Program előrehaladásának vizsgálata, azon belül is a Digitális OktatásOktatási Stratégia állt, hiszen az Infotér egyik legfontosabb célkitűzése, hogy olyan vállalkozó, menedzser generáció nevelődjön ki, aki otthonosan mozog a digitális térben. A konferenciain a kormányzati infokommunikációs döntéshozók beszámolói mellett kiemelt hangsúlyt kapott a Digitális Exportfejlesztési Stratégia, az Információbiztonság, a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- fejlesztési Operatív Program (KÖFOP), valamint a Digitális Agrár Stratégia is. 

Kormányzati lépések

A Digitális Jólét Program elnevezés kissé fellengzősnek hangzik, hiszen mi lehet vonzóbb a „jólét”-nél, de mint tudjuk, valaminek a tartalma sokkal fontosabb, mint az elnevezése.

A Digitális Jólét Program kézzelfogható eredményeit 2017-ben már tömegesen tapasztalhatják meg a magyar polgárok” – ígérte Deutsch Tamás, a területért felelős miniszterelnöki biztos, aki a sajtótájékoztatóján elmondta, az internethasználat áfájának csökkentésével mindenkinek körülbelül egy havi díj mértékével kevesebbet kell majd fizetnie. 2017 januárjától a vezetékes és a mobilinternet használat várhatóan 7-10 százalékkal lesz olcsóbb Magyarországon. A kedvezményes tarifától azt várják, hogy sokkal több ember számára teremt lehetőséget az internetezésre.

Noha a szándék üdvözlendő, annak megvalósíthatósága tekintetében már komoly kétségek merülhetnek fel. Az Európai Bizottság ugyanis az áfacsökkentés elhalasztását indítványozta, mert az a jelenleg hatályos uniós jogszabályokkal nem egyeztethető össze. Hogy ezt miként tudják áthidalni, arra a miniszeri biztos nem tért ki.

A miniszteri biztos szerint „Magyarországon a 16-74 éves korosztály 21 százaléka, nagyjából másfél millió ember eddig még nem került kapcsolatba a világhálóval”.

Ennek részbeni ellensúlyozásra a jövő januártól elérhető lesz az internetet eddig nem használók számára a kedvezményes előfizetési árú Digitális Jólét Alapcsomag. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az adott szolgáltató által ajánlott árnál az új felhasználók 10-15 százalékkal olcsóbban férhetnek hozzá az internet szolgáltatásaihoz.

Legkésőbb 2018-ra Magyarország minden településén legalább egy közterületen és legalább egy középületben ingyenesen elérhető szélessávú wifi szolgáltatás lesz. Emellett 2018 végére az Európai Unióban elsőként Magyarországon jut el minden háztartásba a legalább 30 megabit per szekundumos szupergyors internet – tette hozzá Deutsch Tamás.

A program keretében négy hosszú távú stratégiát fogadott el a kormány: a Digitális Oktatási Stratégiát, a Digitális Exportfejlesztési Stratégiát, a Digitális Gyermekvédelmi Stratégiát és az induló, ám nagyra törő vállalkozások segítést szolgáló Digitális Startup Stratégiát.

A Digitális Jólét Program három új fejezettel bővül: az Ipar 4.0 program a magyar gazdaság minden szektorában segíti a digitális átalakulást, a Digitális Munkaerő Program a magas fokú digitális szakképzettségű munkaerő képzésére helyezi a hangsúlyt a szakképzés, a felnőttképzés, az átképzés és a továbbképzés rendszerében. A harmadik terület pedig az 5G szolgáltatás mielőbbi kiépítésére való felkészülés és egy a világméretű szabványok kialakításához tapasztalatokat nyújtó kísérleti program indítása.

A Digitális Jólét Programban megvalósul a leggyakrabban használt tíz közigazgatási ügy teljes mértékű elektronikus ügyintézésének lehetősége, és a közigazgatásban nagy teret adnak a nyílt forráskódra épülő irodai szoftverek beszerzésének. Európai színvonalú nemzeti sportinformatikai rendszert építenek ki, és olyan javaslatokat is a kormány elé kívánnak terjeszteni, ami segíti a magyar online médiaszektor versenyképességének javítását – sorolta a miniszterelnöki biztos.

Szabó Szilárd

tabs-top
More in Hungary
Vác, a Dunakanyar szíve, s a kultúra városa.

Vác mintegy 1000 éves múlttal büszkékedhet, melynek elhelyezkedése, gazdag kulturális és történelmi múltja a térség központjává teszi. A város hosszú...

Close