Működő vízimalom Zalamerényben

Kiváló lehetőség a kikapcsolódásra, megannyi programra Zalaegerszeg és Zalakaros környéke – igazi pihenés, feltöltődés termálfürdőkkel, sportolási lehetőségekkel, kirándulásokkal, fesztiválokkal, aktív pihenéssel. Aki ide ellátogat, nem marad program nélkül.

Európában is egyedülálló a nátriumkloridos és hidrokarbonátos hévíz a zalakarosi termálvíz. A meseszép környék egyedülálló a természeti adottságaival, tanösvényével, kerékpárútjaival, gazdag madárvilágával a kis-Balaton közvetlen közelében, a Zalai-dombvidéken. Külön értéknek számít Zalakarostól néhány kilométerre Zalamerenyén található nemrég felújított ipari, turisztikai látványosság: egy működő vízimalom.

Ez azért is fontos, hiszen az országban számtalan malom lett az enyészeté, romos állapotú, vagy az összedőlés veszélye fenyegeti. Már a környék is magával ragadó. A fák között, a csobogó bő vizű patak mellett szemet gyönyörködtető látvány a felújított, működő vízimalom, amely hihetetlen atmoszférát teremt.

A házigazda – tulajdonos és a kivitelező vezet körbe a zalamerenyei sásréti pálos malom felújított épületén, elmesélve a malom történetét, a kivitelezés, az építkezés nehézségeit és megmutatja a végeredményt.

Az épület nagyon rossz állapotban volt, amikor legelőször megvizsgálták – szétázott, szétfagyott falak, hiányos tető, repedt gerendák, megdőlt falak. 2013-ban kezdődött az egy évig tartó előkészítés – kutatómunka, levéltár felkeresése, korabeli fotók felkutatása. Folyamatosan tájékozódtak más működő vízimalmokról, illetve megkeresték az idősebb helyi lakosokat, milyen volt a malom szerkezete és külső megjelenése – hiszen ez a munka speciális, nem lehet napi rutinnal elkészíteni. Szakági tervezőknek is komoly kihívást jelentett a gépészet, statika, malomgépészet.

Lényeges volt, hogy az 1903-as évekből megmaradt dokumentumok, tervek alapján újítsák fel, hogy külső tömegében, korabeli megjelenésében ne változtassanak, a belső teret pedig úgy alakítsák ki, ahogyan a megrendelő szeret. Fontos elv volt még, hogy modern anyagokat használjanak az épület komfortossá tételéhez, ám belső megjelenésében ezek rejtve legyenek, minél több korabeli, a bontás során maradt anyag (pl. tégla) kerüljön beépítésre, valamint a malom gépészetét is működőképes legyen. A belső tér teljes egészében fa felhasználásával készült, 70-80 köbméter fa felhasználásával. A kivitelező még arra is figyelt, hogy a kezelt fa színe harmonizáljon a felújított malom hangulatával.

A kivitelezés 2014 augusztusában kezdődött, ami nagy odafigyelést, szakértelmet kívánt, hiszen egy óvatlan, meggondolatlan lépés, és az épület összeomlik. Az épület tető- és födémszerkezete, valamint falazatának egyharmada elbontásra került. Nagy problémát okozott még a talajvíz és a források felbukkanása. Az épület belső kialakításának fontos része a régi malomgépészet beépítése. A kiváló szakértő, Tamás Péter malomépítő szerezte be erdélyi és hazai malmok bontások anyagaiból, az ő csapata alkotta meg a malomkerékkel együtt.

Hogyan is néz ki napjainkban a felújított malom? Egybeépítésre került a pinceszint és a földszint, amiben a gépészet és a vízimalom bemutató tere található. Az első szint a vízimalom kiszolgáló része, amiben kiállítási dokumentumok találhatók, olvashatók. (A pálos időkből származó dokumentumok nem maradtak fenn. Azt tudjuk, hogy 1786-ig volt a pálosok tulajdonában. Miután II. József megszüntette, bezáratta a rendeket, a veszprémi kanonokhoz tartozott, és az egész vármegyét ellátta a malom liszttel.) Az épület legfelső, tetőtéri részén közösségi termet alakítottak ki, ahol a későbbiekben kulturális rendezvényeket tartanak a környező településeknek is.

Essék szó a malom működéséről. Mi történik a búzával, zabbal, vagy a többi kalászossal, amit őrölni szeretnénk? A szelelő berendezés kifújja a szennyeződést, port, ocsút. Innen az örlölnivaló felkerül a hengerszékbe, ahol megörlik és elkészül a liszt. Ha nem elég jó minőségű (ha nem elég finom) állítanak a gépen, újra a hengerszékbe kerül (ez az örlöszerkezet második része, általában kettő vagy háromszintes). A végeredmény a kívánt minőségű (finomságú) liszt és korpa. A hengerszék nagy fellendülést hozott a magyar iparnak, a Ganz gyár által kifejlesztett szerkezet a feljegyzések, dokumentumok szerint megtalálható volt még Írországban is.

A kétszáz lelket számláló településnek megújulást, fellendülést hozott az épület felújítása, hiszen a vízimalom rendezvényközpontként is funkcionál, közösségépítő szerepe is van.

A malom előzetes egyeztetés után látogatható (a zalakarosi Tourinform Irodánál, vagy a tulajdonos is hívható telefonon).

Magyar Éva

tabs-top
More in Utazás
Varázslatos szigetek Thaiföldön

Bangkoktól kicsivel több, mint egy órás repülőúttal, maximum tíz órás buszozással juthatunk le az ország déli részére. Kezdhetjük túránkat Trang...

Close