Egy magyar szerzetes maratoni futásai

Számos kulturális és egyházi lapban, de a TV-ben is gyakran találkozni a Marton Bernát ciszterci perjel nevével, rendkívül érdekes élete bámulatba ejtő eseményeivel. Egy 15 éves gimnazista diák 56 után disszidál, az USA-ban köt ki ciszterci szerzetesként, majd tanárként, iskolaigazgatóként. Ez igen! Maratoni futásaival neve még ismertebb lesz, majd 50 éves amerikai kintlét után Zircre kerül perjelként. Mindez nagyon érdekes, de azt, hogy egy szerzetes jóval az 50 éves kor elérése után elkezd futni, majd fokozatosan növelve a teljesítményt (távolságot) – maratoni futó lesz, az már igazi kuriózum. Hogy is volt ez ?


– Perjel úr életében igen különös – és egyáltalán nem szokványos -, hogy „vén fejjel” elkezd atletizálni, hamarosan a „kegyetlen” maratoni futásra „szakosodva”.Hogyan is lett maratoni futó?

Miután 55 éves koromban lemondtam az igazgatóságról és egy kicsit tágas mellbőséggel rendelkeztem, elhatároztam, hogy testedzésre adom magam. Így kezdtem el futni, először csak nagyon rövid távon, aztán egyre hosszabb távokat, végül két év alatt sikerült feltornásznom a távot egészen a maratonig. És mivel ez sem volt elég, ultramaratonokra szántam magam. Ez tett igazából, hogy úgy mondjam „ismertté” Magyarországon, mert 2015-ben, hogy ne szakítsam meg az ultrák sorozatát az Államokban, engedélyt kértem, hogy virtuálisan itthon futhassam le ugyanazt a távot, ugyanabban az időben, a Margitszigeten 10 kört.

– Amerikai ultramaratoni a Margit- szigeten?

Az történt, hogy teljesen váratlanul közben egy nagyon erős hideghullám és jégvihar az amerikai ultramaraton (Cowtown Ultra Maraton.) ” törlését okozta – én viszont Budapesten, nagyszerű, mintegy 10 fokos időben futottam le a. A futásban nem voltam egyedül, mivel két-három, sőt több körre pár Szent Imrés-s diák és tanár (a ciszteri gimnáziumból) is csatlakozott hozzám. Ezt az eseményt a sajtó megneszelte, és végig kisért a 7 óra 36 perces futáson, este pedig a hírekben számoltak be róla(m). Ezt az amerikai sajtó is átvette. Másnap a Digisport csinált velem egy tényleg nagyon kedves és érdekes interjút.

• Van tudomása Perjel úrnak arról, hogy Önön kívül volt-e a világon olyan szerzetes, aki több maratoni versenyre is benevezett és ráadásul ott sikeresen helyt is állt ?

Férfiak között két egyházmegyés papról tudok, akik szintén futnak, az egyik közülük a dallasi egyetem kancellárja volt. De van egy domonkos nővér, Sister Stephanie Baliga, akit „Running Nun” (futó apáca) néven ismernek – engem pedig „Running Monk”(futó szerzetes) címen mutatnak be. Sister Stephanie nővér igazi nagymenő, aki igen tetemes összegeket képes összeszedni – több millió dollár értékben – jótékonysági célokra. Én sokkal szerényebb összeget, néhány tízezer dollárt gyűjtöttem be a Parkinson Kór gyógyításának kutatására, ugyanis kedves bátyám, Henrik ciszterci atya (az USA-ban) abban halt meg.

• Sokan drukkoltak Perjel úrnak ? És mit szóltak ehhez rendtársai ? Hüledeztek, netán csodabogárnak tartották ?

Megvolt a drukkoló táborom. Ahol évente futottam, Fort Worth-ben, már tudták mikor fogok megérkezni és már vártak rántott csirkecombbal – és egy doboz sörrel. A rendtársak ugyan tudtak a futásaimról, de inkább olyan csodabogárnak tekintenek. Én nem nagyon tettem nyilvánossá versenyeimet, de tudták, hogy már megint egy éremmel jöttem haza: van valami 120 belőlük. Elöljáróm először rosszallotta, egy alkalommal meg is tiltotta, hogy részt vegyek a New-York-i maratonon, de később elismerte, hogy igazából ez egy dicsérendő tevékenység.

• Mióta Zircen él perjelként az impozáns apátság csendjében, nem hiányzik itt a futás, még ha „kicsiben” is?

De hiányzik! Az elmúlt évben teljesen kimaradt, mert egészségi okokból le kellett építeni. Ugyanis volt egy komoly balesetem: elszédülvén nekifutottam egy fának , ami egy 12 cm-es hosszúságú vágást okozott a koponyámon. Emellett agyrázkódás és C4-csigolyatörés. Szinte egy éves rehabilitáció eredményeként még mindig csökkent a mozgásom.


Internetes lapunk és olvasóink nevében köszönöm a beszélgetést. Isten áldását kérjük egészségére, perjeli tevékenységére, esetleg azt rövid, könnyű futásokkal fűszerezve. Nos, nem a gyilkos maratoni távra gondolunk.

dr. Kölcsei Tamás

tabs-top
More in Sport
Az osztrák teniszélet egyik fellegvára St.Pölten

Mindenszentek időtájt (2022.október 29 és november 2 között) az UTC Madainitennis létesítménye adta a helyszínt a 13. ITF World Tennis...

Close