Az osztrák teniszélet egyik fellegvára St.Pölten

Mindenszentek időtájt (2022.október 29 és november 2 között) az UTC Madainitennis létesítménye adta a helyszínt a 13. ITF World Tennis Master Tour-nak, ahol hazánkat – úgymond versenyzőként első fecskeként – harmadmagammal képviselhettük a szenior, újabban Mastersnek nevezett korcsoportban. Külön érdekesség volt, hogy a nemzetközi versennyel párhuzamosan rendezték meg a kerekes székes tenisz országos bajnokságot is. Ez a sikeres rendezvény egyik kiváló példája illetve bizonyítéka Ramin Madaini főszervező sokoldalú ebbéli tevékenységének, akinek köszönhetően megismerhettem Dr. Felkai Tamás fogszabályozó szakorvost is.

 
A szerénységéből eredően szimpatikus fogorvos immáron egy évtizede teniszezget itt passzióként (nem versenyszerűen), s mondhatni baráti viszonyban van a felvezetőben jelzett tulajdonossal. Így örömmel számolt be a színvonalas 4 pályás fedett csarnok fejlesztéseiről. Ennek a lényegét adjuk közre az érdeklődő olvasóinknak.

Legutóbb két digitális újítás volt a teniszcentrumban, ami a magas színvonalú játék valamint a szokásos kellemes hangulat mellett a résztvevők és a nézők elégedettségét is méltán kivívta magának. Nos, az alsó-ausztriai olimpiai sportközpont összes pályájára telepített úgynevezett „”Wingfield&quot” számítógép-vezérelt videó rendszer minden mérkőzést rögzít, s a mérkőzésekről a legpontosabb statisztikákat szolgáltatja (százalékos arányok, az ütések helyezése, repülési magassága és sebessége). Így minden egyes mérkőzést később – akár egy pohár sör mellett – lehet visszanézni avagy akár elemezni.

A pályán elhelyezett digitális eredményjelző táblák, valamint a Players Lounge-ban található nagy képernyő és az internet az összes aktuális pontszámot mutatja, ami az esemény professzionális jellegét hangsúlyozza. Ezt az említett rendszert egyébként Viczián András magyar mérnök (Trixel Electronics) találta fel és egyúttal telepítette azt a Madainitennis kárpít/szőnyeg borítású csarnokában.

A felvezetőben említett kerekes székes teniszről nehéz érzelmek nélkül írni s egyáltalán beszélni, de azért kis betekintést közre adunk az érdeklődőknek – a lényeg, hogy a Nemzetközi Teniszszövetség szabályait követi .
Nos, a pálya mérete és a háló magassága megegyezik a hagyományos teniszével. A testépítésű sportág egyetlen adaptációja, hogy a kerekes székes teniszezők kétszer hagyhatják a labdát ugrálni, mielőtt visszaadják. A második visszapattanásnak joga van a mezőny határain kívülre kerülni. A kerekesszékes tenisz ugyanúgy játszható egyesben, párosban vagy vegyes párosban. Ha egy négyes játékos nem képes labdát dobni, akkor más is dobhatja neki a labdát, de ugyanazt a szolgáltatási módszert kell alkalmaznia (minden alkalommal). A játékos elveszíti a pontot, ha a harmadik visszapattanás előtt nem tudja visszaadni a labdát, és ha a labda eltalálásakor a két fenék egyikét nem tartja érintkezésben a székével.

Egyébiránt tanulságos a hatvanadik éveiben járó riportalanyunk rövid életútja, ezért a sikeres embereket azért érdemes és illik is bemutatni. A lényeg: alig harminc éves korában – már végzett fogorvosként és fogszabályozó szakorvosként- kapott meghívást a bécsi Területi Egészségbiztosítótól, hogy ott folytassa a munkáját. Ez nagy kihívás volt szakmailag, de emberileg is számára, hiszen akkor még egy szót sem beszélt németül. Ám fiatalos vakmerőséggel belevágott a dologba, s az elkövetkező tíz évet Bécsben töltötte. Miután akkoriban Ausztriában még nem létezett fogorvosképzés, a diplomáját sajnos nem tudta honosíttatni. Viszont szerettett volna egy magánrendelőt nyitni, dehát – más lehetőség híján – a bécsi Egyetemen elvégezte az általános orvosi szakot is. Magánrendelését 1989- ben kezdte el, először egy barátja rendelőjében, majd az ezredfordulótól a saját rendelőjében folytatta tevékenységét, Sankt Pöltenben.

A fogorvoslás területén belül a “nagy szerelem” mindig is a fogszabályozásé volt, így lassan négy évtizede kizárólag ezzel foglalkozik. Az ilyen helyzet Ausztriában elég ritka, így hát a rendelője ma már nagy látogatottságnak örvend. Annál is inkább, mert a fogszabályozáson belül – már vagy húsz éve – az úgynevezett láthatatlan fogszabályozóra specializálódtam. Ez a technika igen népszerű a páciensek körében, pár éve már Magyarországon is. A tapasztalataira és a nemzetközi tudományos életben való szerepléseire tekintettel 2018-ban
meghívták a budapesti Semmelweis Egyetemre, hogy – legalább részben – térjen vissza az alma mater falai közé. Az óta, újra a Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinikán is oktatja a szakorvosjelölteket. Így lett szakmai élete abszolút teljes. Más különben két felnőtt lánya van, akik már a maguk útját járják, ezáltal relatíve kissé megnőtt a szabadideje. Ezt a szakma, az oktatás és a nemzetközi konferenciákon történő előadásai mellett az immáron tíz éve folytatott teniszezéssel töltök ki…

Szalay Attila

tabs-top
More in Sport
Taroltak a magyarok az Európa kupában

Sport rovatunkban kiemelt helyen foglalkozunk három csodálatos sportággal, nevezetesen alfabetikus sorrendben: sí, tenisz és vitorlázás fókuszával. Ezúttal az utóbbival kapcsolatban...

Close