Dr. Szalay Attila: Nassfeld sícentrum büszkesége a Wulfenia!

20160403_124406Barátom invitálására április első három napját megjelöltük a szezonzáró síelésünk időpontjául, amely ezúttal Nassfeldet jelentette. Budapesttől mintegy 650 kilométert kellett megtennünk tervünk megvalósítása érdekében, amelynek rövid summázata: szerencsés utazás, kellemes időjárás, és kitűnő síkomplexum – egy varázslatos környezetben.

 

Ausztria köztudottan egy igazi síparadicsom a téli sport szerelmeseinek, ahová a magyarok is egyre nagyobb számban érkeznek. Tapasztalatom szerint (ami bő három évtizedet ölel át) szerencsére mindig nagy vendégszeretettel szembesülhettem, aminek természetesen nagyon örülhetünk. Ennek a szimpátiának köszönhetően az első napon értékes információhoz jutottam egy középkorú helybéli pártól, miszerint ez a régió egy ritkaságnak számító növénnyel büszkélkedhet. Méghozzá egy olyan alpesi virágról van szó, amelyet a világon csupán három helyen találhatunk, de itt a legnagyobb számban. Nevezetesen egy enciánkék színű fajról szól a fáma, amely még Albánia magasabb hegyeiben található hasonló formában. Viszont a Himalájában egy fehér virágú változatára is bukkanhatunk. E speciális növény neve: Wulfenia. Következésképpen – a ritkasága miatt – szigorú védettséget élvez a júniusban virágzó növény, 20160403_085256amelyről még hotelt is elneveztek a Falkensteiner hálózat jóvoltából,  az 1500 méteren lévő Sonnenalpe főállomáson.

Megjegyezzük, hogy az ifjabb korosztályra egyébként mindenütt kiemelt figyelmet fordítanak, miként itt is. Szezonzáró síelésünk idején például kontinensünk első számú zenei (téli) fesztiválját rendezték meg három helyszínen, Full Metal Mountain címen. A programban egy héten keresztül naponta közel húsz zenekar lépett fel a síkomplexum legalsó, legfelső és középső pontján – csaknem másfélezer méteres szintkülönbséggel számolva. E sorok írójának sikerült egy szimpatikus japán pár társaságában megnéznie az angol Serious Black sikeres félórás koncertjének a felét megnéznie, amely az egyik televíziós stáb operatőrének is különlegesnek tűnt. Azért a feltételezés, mert közel egyperces felvétel készült rólunk, illetve baráti csevegésünkről.

 

Ezek után ismerkedjünk meg a csodás sírégió legfontosabb ismérveivel: Nassfeld Karintia legnagyobb síterepe, a magyar síelők egyik kedvence (610–2020 m között). Nem csoda, hiszen Nassfeld valóban tele van kellemes meglepetésekkel. Számos síutat kínálnak ide a magyar utazási irodák, de egyéni utasként is találhatunk szálláshelyet 20160401_151630Nassfelden vagy a környező településeken.

Nassfeld 110 kilométeres sípályarendszerét 30 modern felvonó szolgálja ki. A központi lift, a nassfeldi Millennium Expressz, az Alpok leghosszabb kabinosa. Ez a felvonó Tröpolachból, tehát nagyjából 600 méteres magasságból viszi fel az utasokat a majdnem 2000 méteren fekvő Madritsche Skiplatz-ra. A lifteket úgy építették meg, hogy a kezdő síelők illetve a családok is jól érezzék magukat itt. A 4 négyüléses, a 4 hatüléses és az 5 kabinos felvonóval ugyanis a síterep minden pontját el lehet érni. Így aki nem szereti a klasszikus, avagy hagyományos felvonót, annak egyáltalán nem kell csákányos liftet használnia. Találunk kék, piros és fekete lejtőket is bőven: a leghosszabb pálya hét kilométeres, amely 1800 méterről 600 méteres magasságba vezet le.

Nassfeld időjárása külön csemege, mivel nagyon szerencsés helyen fekszik a síterep. Sokkal több a napos órák száma, mint Ausztria északi részén, de mégis általában rengeteg hó esik télen. Nem ritka, hogy egyik napról a másikra lehull 70–80 centiméter friss hó, aztán kisüt a nap, és egy hétig felhőt sem lehet látni. Azért előfordulnak hóban szegényebb szezonok is, így a biztonság kedvéért az összes nassfeldi sípályán kiépítették a hóágyúrendszert. A legtöbbször a Tröpolachba vezető 20160401_091518völgypályát hóágyúzzák, hogy egészen a völgyig le lehessen csúszni. A nagyobb havazások után fantasztikus freeride terepeket találhatunk több sípálya mellett. Mindenki csak óvatosan térjen le a kijelölt pályákról, hiszen 2010 telén is volt halálos lavinabaleset Nassfelden. A freestyle-osokat snowpark és az úgynevezett félcső várja.

Az alpesi síelés mellett számtalan sportot kipróbálhatunk Nassfelden. Lehetőség van a sífutásra, akár fent 1500 méteres magasságban, akár lent a völgyben, Tröpolach és Hermagor környékén. Összesen négy szánkópálya van a környéken, ebből hármat esténként kivilágítanak. Több korcsolyapálya is üzemel, sőt, Weissensee sincs messze, ami Európa egyik leghíresebb természetes jégfelülete.

A nassfeldi Millennium Expressz középállomásánál pedig 9 új sportágat lehet kipróbálni a snowbike-tól, vagyis hóbiciklitől egészen a hófánkig, a snowtubingig. Nem csak profiknak ajánljuk ezeket, hanem mindenkinek, aki a síelés, snowboardozás mellett még szeretne más izgalmakat is átélni. Nassfeld egyik érdekessége, hogy közvetlenül az olasz-osztrák határon fekszik, így az osztrák hütték mellett akár olasz éttermekben vagy pizzériákban is étkezhetünk.

20160403_105050Néhány szót a nassfeldi szállás kínálatról: 1500 méteres magasságban Nassfeld kizárólag pályaszállásokat kínál, főleg három és négycsillagos hoteleket. Akinek nem jut hely Nassfelden, vagy esetleg olcsóbb szállást keres, az a völgyben Tröpolach és Hermagor környékén könnyedén talál ilyet. Ingyenes síbuszok járnak a környező településekre, amik a kabinos felvonó aljához viszik a síelőket. Azoknak, akik nem pályaszállást bérelnek, nagy segítség lehet a Millennium Expressz alsó állomásánál kialakított ingyenes sídepo. Éjszakára ott lehet hagyni a felszerelést, így nem kell visszacipelni a szálláshelyre.

Nassfeldet Magyarország felől legkönnyebben az A2-es autópályán lehet megközelíteni. Majdnem egészen az olasz határig el kell menni a sztrádán, és onnan még körülbelül fél óra országúton Hermagor irányába.

 

-Szalay Attila-

tabs-top
More in Sport
Dr. Szalay Attila: Felső-Stájerország gyöngyszeme – Präbichl

A télkedvelők körében közismert, hogy Ausztria a világ legnagyobb síhatalma, azt viszont – legalábbis a tapasztalatom szerint – kevesebben tudják,...

Close