Sikeresen zárult a támogatási program!

Ép testben ép a lélek” – szoktuk mondani.  Hogy ez immáron nem közhely, hanem nagy igazság, azt az alábbi helyszíni tudásunk kapcsán talán sikerűl bebizonyítani illetve meggyőzni az eddigi másként gondolkodókat. A májusi sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy – a többi között – Csömörön (a Decathlon parkoló szomszédságában) hamarosan elkészül egy korszerű síoktató centrum, de a mellette lévő bringapályát máris ingyen használhatják az érdeklődők.  Jelen krízisünkben különösen fontos a sport az immunításunk érdekében, így felértékelődnek az ilyetén programok az életünkben. Ráadásúl  ez a komplexum minden korosztály számára ajánlatos, érdemes legalább egyszer kipróbálni!

 

 Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ), a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ), valamint a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) bevonásával
ez évben is Országos Futópálya- és Bringapark-építési Programot hirdetett meg. A Program célja, hogy Magyarországon minél nagyobb számban és minél magasabb színvonalon álljon rendelkezésre a sportolni vágyók számára rekortán borítású futópálya, illetve bringapark.

A kormány idén bringaparkok és a futókörök építésével bővíti a lakosság sportolási lehetőségeit. Ennek eszközeként a kerékpározás népszerűsítéséért elindította az Országos Bringapark Programot, a futás feltételeinek további javítása érdekében pedig folytatódott a tavaly életre hívott Országos Futópálya-építési Program. A bringaparkok és a futókörök építésére a kormány 400-400 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít, helyszínenként legfeljebb az összköltség 50 százalékának erejéig. A támogatásra minden olyan önkormányzat, önkormányzati szerv, nemzeti park igazgatóság, erdészeti szervezet, sportegyesület, natúrpark és egyéb civil szervezet jelentkezhetett, amely többek között vállalta, hogy az így megvalósuló beruházását legkésőbb 2021. május 31-éig megvalósítja. A programok iránt hatalmas volt az érdeklődés, melyek közül 33 szakmai anyagot – melyekből 26 db bringapark, 7 db pedig futókör építését célozza meg – tartott a Kormánybiztosi Iroda patronálhatónak. A pályákat ingyenesen lehet majd igénybe venni legkésőbb a jövő év júniusától.

Azért tartjuk kiemelten fontosnak az ilyen jellegű fejlesztési programok elindítását, mert 8-10 éves korig a gyermekek számára nagyon sok játszótér épült már az elmúlt időszakban, azonban ezen kor felett a fiatalok nem igazán találnak maguknak olyan lehetőségeket, melyek számukra is vonzóak, és kellő adrenalin szintet biztosítanak”, nyilatkozata Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. „A támogatások iránt benyújtott anyagok elbírálásában, ahogy eddig is, erőteljesen támaszkodtunk a szakmai civil szervezetek véleményére, hiszen olyan mély szakmai tudás birtokában vannak, melyekkel a Kormánybiztosi Iroda nem rendelkezik. Az ő szakmai támogatásuknak köszönhetően a tavalyi program során is már 10 futókört, és közel 10 görparkot építettünk, melyek átadását a következő hetekben tervezzük. Tehát mindent összevetve a jövő év közepéig megépülő több mint 50 létesítménnyel reményeink szerint hozzá tudtunk járulni ahhoz, hogy Magyarországon kicsit egészségesebben, mozgásgazdagabban éljünk” zárta gondolatait a kormánybiztos.

Péter Attila, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének elnöke úgy fogalmazott, hogy „rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a Kormánybiztosság annak ellenére számít a szaktudásunkra és a munkánkra, hogy a Szövetség mindösszesen két éves múltra tekinthet vissza. Úgy gondoljuk, hogy ez a támogatási kezdeményezés, amely országos futókörök építésére vonatkozik, talán a legnagyobb jelentőségű, a legnagyobb létszámú sportlétesítmény-együttes lehet Magyarországon. A hagyományokat megtartva az idei pályázat is nagy hangsúlyt fektet a pályák tartósságára, minőségére, különös figyelmet fordít a pályák jó használhatóságára. Külön büszkeséggel tölt el, hogy sikerült 7 olyan szakmai anyagot is beterjeszteni, melyeket a Kormánybiztosság szinte változtatás nélkül fogadott el. Reméljünk, hogy ezeken a pályákon sok ezer ember fog majd futni, sportolni.

A bringaparkok támogatásainak elbírálásában a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) és a Magyar Kerékpáros Szövetség vett részt szakmai partnerként. Tóth András, a MAKETUSZ vezető tisztségviselője tudatta, hogy „a támogatási program sikerét a legjobban az mutatja, hogy bőven a rendelkezésre álló keretösszeg felett érkeztek be szakmai anyagok, szám szerint 33, melyek igénye meghaladta a 600 millió forintot. Ebből választottuk ki a legjobb 26-ot, melyek az ország minden részéből kerültek ki. A legnépszerűbb bringapark-forma a pumpapálya, de a nyertes anyagok között szerepelnek még erdei kerékpáros nyomvonalak és BMX pályák is. Az elbírálás során a kerékpárosok érdekeit helyeztük előtérbe, melynek alapelvét szeretnénk folytatni a pályázat lefolytatása során is.”

Az ünnepélyes eredményhirdetésnek a csömöri Decathlon áruház mellett található, a Babos Síklub által épített, Magyarország legnagyobb pumpapályája adott otthont, amely egyike a nyertes anyagoknak. Babos Sándor, a Babos Síklub tulajdonosa és alelnöke elmondta, hogy „a jelenlegi beruházás időben történő megvalósítása egy szerencsés véletlennek köszönhető, hiszen a sportáruházzal történt tavalyi megállapodást követően egy szakmai segítségkérés során szereztünk tudomást erről a rendkívüli támogatási programról. Jól mutatja a sportolás iránti szenvedélyünket, hogy annak ellenére indítottuk el az eredeti terveket is felülmúló park építését, hogy nem tudtuk, kapunk-e támogatást. Azonban elnézve ezt az akár kisgyermekek, akár profi biciklisek által egyaránt használható fantasztikus pályát úgy gondolom, hogy megérte a kockázatvállalás annak ellenére is, hogy ennek hiányában jelentős plusz költségekkel kellett volna számolnunk.” A park még nincs teljesen készen, hiszen az infrastrukturális fejlesztések és a környezet rendbetétele még hátra van. „A világítás kialakítását követően a pálya este is használható lesz, továbbá padok, ívó kutak, szerelőállvány, illetve a parkosítás teszi majd még attraktívabbá a parkot” – tette hozzá Babos.

A szakmai anyagok elbírálását követően, összesen 31 hazai településen lesz lehetőség a könnyed és önfeledt sportolásra. A települések listája országos lefedettséget mutat, kisebb lélekszámú községek éppúgy megtalálhatóak benne, mint nagyobb lakossággal rendelkező városok. Futókörök épülnek Balatonalmádiban, Dabason, Nyíradonyban, Budapesten a Havanna lakótelepen, Sárváron, Tatabányán és Veresegyházán. Mindezeken felül bringaparkok létesülnek majd Biatorbágyon, Hajdúhadházán, Esztergomban, Debrecenben, Cegléden, Szendehelyen, Veresegyházán, Szigetmonostoron, Ajkán, Fóton, Dévaványán, Budakeszin, Pilisszentkereszten, Miskolcon, Budapesten Budafok-Tétényben, Lakitelken, Gencsapátiban, Szigethalmon, Sopronban, Hosszúhetényben, Balatonalmádiban, Somoskőújfalun, Tatán, Szadán és Csömörön, ahol azonnal két ilyen létesítmény is épül.

Sz. A.

tabs-top
More in Sport
FED-kupa a Sportarénában

A Szépművészeti Múzeumban, ünnepélyes keretek között tartotta meg a Magyar Tenisz Szövetség az idei Fed-kupa döntőjének a sorsolását. A rangos...

Close