Az alma nem esik messze…

….természetesen a fájától, ahogy mondani szokás. Merthogy a következő írásunk szerint Apa és fia együtt emelik az aktákat illetve a súlyokat nem csak a tárgyalóteremben, az úgynevezett erőemelő versenyeken is sorra bizonyít dr. Keszthelyi Csaba. Ugyanis az ismert és sokunk által tisztelt veszprémi ügyvédet Kálmán fia is szinte mindenben követi a rózsásnak nem mindig nevezhető pályán, akiket anno még a múlt évszázadban (a rendszerváltás előtti napilapos korszakomban) volt szerencsém megismerni az iménti jelzők tudtával.

Jut eszembe, hogy pár napja írtam egy nekrológot magazinunkban az eplényi Intersport Síaréna kapcsán egy hasonló indivídumról (úgy külső formában, mint belső tulajdonságokban), aki 100 éves korában még a korát meghazudtoló frissességgel rótta a köröket a piros nehézség fokozatú pályákon. Elképesztő, hogy az idősebb hősünk 74 éves korában nyerte meg első világbajnoki címét, s azóta csaknem tízszer meg is védte ezen címét. Megjegyezzük, egyébként kosárnyi érme és serlege van otthonában, amelyekről szerényen vesz tudomást, mivel ez számára természetesen csak egyfajta megrögzött életforma.

A megyéjében sztárügyvéd hírében álló ember ugyan amatőr súlyemelőként kezdte a sportolást, de az ügyvédi tanulmányai miatt sajnos nem tudta profiként folytatni. A megyei jogú városban hajdanán a legnagyobb ügyekben vett részt, ám nyugdíjasként sem hagyta abba a praxisát. S ami ennél is nagyobb elismerést és nagyra becsülést érdemel, hogy az említett világbajnoki rangot mindössze egy éves visszatérés után érte el, no persze gyakorlatilag napi szorgalmas és kitartó munkával.
„Teszteltem magam, hogy meddig lehet fejlődni. Azokban az években a saját teljesítményemhez képest 120 kilós javulást értem el”– vélekedett a világbajnok, aki ráadásul 9 gyermek édesapja, valamint 18 unokával és 7 dédunokával szintén kuriózumnak számíthat, főleg az alulnépesedő kontinensünkön. Elképzelhető, hogy – mivel az erőemelő ügyvéd teljesítménye egyedülálló – az egyes versenyek után milyen sokan faggatják és akarnak fényképezkedni vele a világ minden tájáról érkezett nézők, de egyáltalán a sportolók is.

Mindezen túl a hitvallása önmagában is megérne egy misét, miszerint a legfontosabb célja, hogy a fiatalok és az idősek figyelmét egyaránt felhívja az egészséges és a sportos életmód fontosságára. Szerencsére ezen óhaja családon belül is sikerült neki, hiszen Kálmán fia követte a szakmában is, aki mára sikeres ügyvédnek számít Veszprémben. Minek után Kálmi gyakran elkísérte édesapját a rangos megmérettetésekre, ő is kedvet kapott tőle a folytatásra, s a fogytán lévő szabad idejében hasonlóan emeli a súlyokat – méghozzá biztatóan egyre jobb eredménnyel. Ezt bizonyítandó, az ifjú titán többször indult az egyre népszerűbb sportág versenyén, sőt már megmérette képességeit egy Masters Súlyemelő Bajnokságon is. Sokoldalúsága a könnyűzene műfajában is tetten érhető, amit a hétköznapokon kedvenc pólójával is hirdet Black Sabbath felírattal.
Szalay Attila

tabs-top
More in Sport
Síbarátok(őrültek) köre Eplényben

Úgy gondoljuk hogy az alábbi kis történet tanulságos lehet általánosságban a sport szerelmeseinek is, de ezúttal az egyik legnépszerűbb sportág...

Close