Dobi Ildikó: 2016-ban Ljubljana Európa Zöld Fővárosa

Ljubljana latkepAz Európai Bizottság „Vision 2025” nevű szervezete még 2014-ben jelölte Ljubljanát, Szlovénia fővárosát a címre. Szempontjai voltak: a lakosság környezettudatos nevelése, a közlekedési hálózat egészséges kialakítása, a jó életminőség és az ezzel együtt elért gazdasági növekedés miatt.

A szlovén városban a közlekedési szabályok módosításával korlátozták az autóforgalmat, azóta több a kerékpáros és a gyalogos, az emberek pedig a tömegközlekedési eszközöket részesítik előnyben a saját gépjárművek helyett.

Független európai szakértők választják ki évente a környezetkímélő, jó levegőjű, zajszennyezést csökkentő várost, amelyben a hulladékkezelés, a vízgazdálkodás és az energiafelhasználás is ésszerű normák szerint történik.

Európa Zöld Fővárosa címét 2010-ben adományozták  először, s akkor Stockholmot tüntették ki. Utána Hamburg, majd a baszkföldi Victoria-Gasteiz, azután Nantes, Koppenhága, 2015-ben pedig Bristol következett.

Dobi Ildikó

tabs-top
More in Utazás
Dr. Szalay Attila: GDANSK, a Balti-tenger gyöngyszeme!

Bármikor bárhova elutazhatunk a lengyelekhez, sosem fogunk csalódni döntésünkben, mivel rend és vendégszeretet uralkodik életvitelükben. Ezúttal egy hosszú hétvégére invitáljuk...

Close