SZANAZUG, a viharsarok ékköve

Az alábbi ajánló a közelmúltban egy szegedi országos teniszverseny kapcsán fogalmazódott meg a fejemben, merthogy Viczián János (Jana) sporttársam sokoldalúságával felhívta magára a figyelmet. Többek között – amikor megtudta, hogy újságíró vagyok – nagy szuggesztivitással jegyezte meg: Szanazug egyelőre még országosan nem ismert hely, pedig sokkal többet érdemelne! Így született meg a döntés, talán illetve feltételezhetően az olvasóink egyetértésével…

„Édesapám anno telepatikus képességével kiválasztotta azt a helyet, ahol jelenleg a nyaralóm is van. Pontosan merőlegesen van az utcánk a Kettős-Körös folyóra, amely ráadásul itt találkozik a Fekete-Körös a Fehér-Körössel. Mivel a feketét nem szabályozták, ezért megmaradt a maga természetes szépségében az a nyolc kilométeres szakasza, ami még a magyar oldalon van. Az egyre népszerűbb üdülőhely másik nagy előnye, hogy a rangosnak minősíthető dobozi erdő szinte mértani “közepén” helyezkedik el. Ez konkrétan úgy értendő, hogy a kettős és a fekete körösök gátjáig terjed. Ez pedig azt is jelenti, hogy gazdag a vadállománya. Az utcánkban van például azok téli vonulási útjuk – mármint a vízhez. Ez télen egyébként könnyedén tetten is érhető, ugyanis minden kiolvasható a vad nyomokból!” – ezen információk Janától valóban meggyőzően hangzottak, ezért az internet segítségével közreadjuk az alábbi tudnivalókat.

A Békés megye legrégebben lakott térségei közé tartozó Szanazug Doboz igazgatási területén fekszik. A szóban forgó területen – a feljegyzésekben már 1075-ben említett Dobozon és vidékén – szkíta, számos avar és korai honfoglalás-kori magyar leleteket találtak, többek között település- és templommaradványokat is. A Szanna nevű falu a Fekete- és Fehér-Körös mai összefolyása környékén lehetett abban az időben, amikor a folyók még Békés alatt egyesültek. A Körösök szabályzásában jeleskedő Bodoky Károly gyulai vízmérnök tervei szerint az 1855-57 között Gyula-Szanazug-Békés nyomvonalon ásott körülbelül 20 km hosszú meder az érintett településeken nagy mértékben csökkentette az árvíz veszélyét. A lefűződött holtágak nagy kiterjedésű vidéke igen változatos üdülőtájjá alakult, a horgászatot és a vízitúrákat kedvelők paradicsoma lett.
A történelem során a megye székhelyét felváltva adó három város: Békés, Békéscsaba és Gyula háromszögében elhelyezkedő terület kiválóan alkalmas pihenésre, vadászatra, horgászatra, üdülésre, sportolásra. A vidéket a Hunyadiak, a Marótiak, a Harruckernek, a Wenckheimek és a beházasodó más főúri családok birtokolták, s fennmaradt kastélyaik, majorságaik, gazdasági vagy ipari létesítményeik teremtik meg azt az egyedi jelleget, ami a térség természeti adottságaival együtt különleges vonzerőt jelent.
Békéscsaba-Doboz között Gerla és Póstelek, Békéscsaba-Gyula között Veszely és Fényes, míg Békéscsaba-Békés között Borosgyán, Mezőmegyer, Sikkony területei helyezkednek el. Gerla ősi település, ma Békéscsabához tartozik. Vonzerejét a Harruckern-Wenckheim családok ma hasznosíthatatlan kastélya és a fejlődő falusi turizmusa adja. Póstelek (a valamikori Püski helyén) a Wenckheim-Széchenyi vadászkastély romja és a körülötte elterülő angolkert maradványai révén kedvelt kirándulóhely. Csárda, panzió, turistaház, teke- és teniszpálya, kemping, autósmozi található itt. Lehetőség van lovaglásra, kerékpározásra és természetjárásra. Veszely ősi település, helyén ma a 44-es út menti híres Veszely-csárdával, a Holt-Fehér-Körössel és kertségével, az úton átellenben fekvő Fényes vendéglőjével találkozhatunk. Az ősi Borosgyán sűrű tanyás térség, Sikkony tanyaközpont, és Mezőmegyer falu régészeti emlékei az ősi magyar és kun időkről árulkodnak. A Fekete-Körösön Sarkad és Szanazug közt félúton, Városerdő néven Gyula üdülőterülete található.

Nos, talán ezek után egy kirándulást mindenképpen megér a Fekete- és Fehér-Körös összefolyásánál fekvő Szanazug, ahol a vadregényes természeti környezet mellett békebeli vidéki életérzés : a többi között csárda, turistaházak, kemping, vízibicikli, teke- és teniszpálya, illetve autósmozi is várja a felfedezőket.

Összességében a Fekete- és Fehér-Körös összefolyásánál fekvő Szanazug az ökoturizmus paradicsoma. Kedvelt kiránduló- és fürdőhely hosszan elnyúló szabadstranddal, amelynek partjai árnyasak, ligetesek, folyói tiszta vizűek és sekélyek – tehát minden korosztály számára követhetőek.
A fürdőzés mellett szinte bármilyen vízi járművet kipróbálhatunk itt: vízibiciklizni, vízisíelni, kajakozni, kenuzni, csónakázni és sétahajózni is lehet, a két part között pedig komppal közlekedhetünk. A vadregényes partok mentén víkendházak, csónakházak, csárdák és kempingek várják az érdeklődőket.
Magyarán: a Körösök és holtágaik tökéletesen alkalmasak vízitúrázásra, de Szanazug környékén kirándulni is érdemes. Megnézheti egy Árpád-kori földvár, Sámson várának maradványait, a közelben fekvő Mályvádi Őstölgyes pedig különleges növény- és vadállománnyal várja a túrázókat.
Ferenc József és felesége, Erzsébet királyné 160 évvel ezelőtti szanazugi szemléjekor Békés megye nagyszabású népünnepéllyel köszöntötte a Körösköz fejlődését biztosító ármentesítést. A királynő ekkor ültetett emlékfákat, amelyek pusztulását látva – a természetvédők az utolsó pillanatban szaporítással utódfákat neveltek.
Megjegyezzük, hogy a fotónkon ezen az utcán mennek le a Köröshöz (ősztől-tavaszig) az állatok inni!

Szalay Attila

tabs-top
More in Utazás
Város a zöldben, zöldben a város

A nyáron harsányzöld Bakony északi széléhez közel található a nagy idegenforgalmi útvonalaktól távolabb Pápa, a sok fával, parkkal díszes zöld...

Close