A MOSOLYOK ORSZÁGA – THAILAND

Indiától és Kínától egyenlő távolságra található a magyarok körében egyre népszerűbb Thaiföld, Dél-Kelet Ázsia zömében buddhista vallású királysága – mintegy tíz órányi repülőútnyira mondjuk Bécsből indulva. Szomszédos országai: Burma, Laosz, Kambodzsa és Malajzia. A „mosolyok országa” társadalmának gazdag a kulturális öröksége (elsődlegesen az aranyozott templomaival), ámde ennél sokkal többről szól a fáma, merthogy itt egyszerre érhető tetten a jelen és a múlt.

A Sziduni öbölben fekvő Pattaya (Thaiföld riviérája) a fővárostól százötven kilométernyire, a tíz esztendeje átadott új repülőtértől indulva például közvetlen buszjárattal is megközelíthető. A rohamosan fejlődő turistaközpont minden igényt kielégítő szállodákkal, számtalan masszázsszalonnal és vízi sport lehetőségeivel egyaránt vonzza az aktív és passzív kikapcsolódásra vágyókat. Közel négy évtizede a város a vietnámi háborúban megfáradt amerikai katonák kevéssé ismert menedékhelye volt, akkor még gyenge szolgáltatásokkal. Mára nemzetközi üdülőhellyé nőtte ki magát a mintegy 150 ezres lélekszámú város, hiszen jelenleg is közel 25 ezer férőhellyel rendelkezik a világ minden sarkából érkező turisták számára.

Aki már Pattayát bejárta, annak nem szabad kihagynia a közelben található Nong Noch falut, melynek világhíres botanikuskertjét a tulajdonosáról nevezték el. Az elmúlt esztendőkben egymillió körüli látogatót regisztráltak itt, de naponta átlagosan is háromezer az érdeklődők száma a nyolc eurós belépődíj mellett. Az 1979-ben alapított botanikus kert közel negyedszáz hektárnyi felületen fogadja a nagyjából fele-fele arányban a külföldről érkezőket, leginkább Kínából, Koreából és Oroszországból. A lenyűgöző növényvilágon kívül állatokban is gyönyörködhetünk. A legnagyobb érdeklődést a másfél órás színpadi show műsor váltja ki, zömében elefántos produkciókkal, egy híján negyven ormányos látványos mutatványaival. Kuriózumnak számított az egyik öreg harcos állat a maga csaknem kilencven esztendős korával. Az alvó tigrist pedig karnyújtásnyira érezhetik a bevállalós érdeklődők, sőt, „elefántolhatnak” is kosárban üldögélve.

A fővárostól akár egy órányi repülőúttal eljuthatunk a Koh Samui szigetre, amelyet akár egy nap alatt is körbejárhatunk a bérelhető motorbiciklikkel, vagy a hagyományos kétkerekűvel, mivel alig több a körbejárható távolság ötven kilométernél. A monszunos szigeten több mint húsz strand (hol púder finomságú homokos, másutt gránitsziklákkal tarkított) várja átlagosan harminc fokos nappalokban a fürdőzőket – még decemberben is.

Chaweng az éjszakai élet első számú központja, míg a nyugodt lüktetésű Nathon városkában zavartalanul élvezhetjük a naplementét. Ahogy Thaiföldön mindenütt, itt is rendelkezésre állnak a közlekedés alapjárművei tuk-tuk néven. A repülőtér közelében fontos zarándokhelynek számít az aranyozott Nagy Buddha emlékmű, 13 méteres magasságával. A szigetlakók táplálékát a tengeri halak és a kókuszültetvények termése szolgáltatja. Ez utóbbi szüretelése igazi attrakciónak számít, mivel a majmok legügyesebbjei féléves képzés után akár hétszáz kókuszdiót is leszednek a fákról gazdáiknak. Akik pedig a vadregényesebb tájakat szeretik, azok áthajózhatnak a bő tíz kilométernyire fekvő sziklásabb Koh Phangan szigetecskére, ahol szinte érintetlen erdei ösvényeken kirándulgathatunk. Ami meglepően magas látogatottságot jelent, az a statisztikájuk szerinti évi négymilliós turistaszám.

Az ellentétekkel teli színes Bangkokot, a csaknem húsz milliós metropoliszt pedig szinte lehetetlen bemutatni egy cikk terjedelemben, ezért csak ízelítőt merünk ajánlani Olvasóinknak. A hármas számmal játszadozva íme egyfajta rövid summázat: a francia országnyi méretű ország közel harmincezer templomában és kolostorában mintegy 300 ezer szerzetes híve a vallásának, s a fővárosban éppen ennyi taxist is regisztrálnak. A szinte megszámlálhatatlan utcai árus és piac mellett elegáns bevásárlóközpontok, luxusszállodák, valamint futurisztikus felhőkarcolók között csónakázhatunk – vagy éppen a hangulatos háromkerekű tuk-tuk járgánnyal közlekedhetünk a modern metrók és a magasvasút (skytrain) mellett.

Bangkok legértékesebb, felbecsülhetetlen kincse a Grand Palace, a királyi rezidencia nagy palotája – a Chaksi dinasztia ősi hagyatéka. A palota közepén álló, a Smaragd Buddha templomában üldögélő jáde szobrocskákhoz számos csodát kötnek a helybéliek, merthogy az ország létének és biztonságának letéteményeseként tekintenek rájuk. A főváros legfőbb nevezetessége egyébként a két hatalmas szobor, nevezetesen a fekvő és az arany Buddha. Igazi csemege még az úszó piac, mivel minden üzlet a vízen köttetik.

Összegezve elmondhatjuk, hogy a buddhista filozófia alapja: mindig őrizzük meg a mosolyunkat. S ami a lényeg, itt minden adott ahhoz, ami egy felejthetetlen utazáshoz kell: aranyozott építészeti remekművek, ősi romvárosok, korallzátonyos tengerpartok, egzotikus gasztronómia, végül, de nem utolsósorban megemlítve a vendégszerető embereket. Thaiföld sokarcú kultúrája és az itt élők kedvessége mindenkit elvarázsol, ezért aki teheti, máris tervezze be ezt a desztinációt – megéri!

Szalay Attila

tabs-top
More in Utazás
A NEMZETI ÜNNEP BANGKOKBAN

A thaiok rendkívül érzelmes emberek, életükben fontos szerepet játszanak az évente megrendezett összejövetelek, akár ünneplő céllal rendezik azokat. Bármilyen is...

Close