A Tisza tavon már az első nyaralóhajók!

Az év elején tudósíthattunk a következő hírről, miszerint egy Magyarországi Nyaralóhajózás Program keretében összesen húsz darab jacht érkezik 2020-ig hazánkba – nevezetesen mintegy másfél milliárd forint értékben, csaknem kilencven millió forinttal olcsóbban az eredeti tervekhez képest. Immáron tíz darab nyaralóhajóval elindult a szolgáltatás tesztüzeme a Tisza-tavon, a Felső-Tiszán és a Bodrogon.

Alapos tervezés és előkészítés előzte meg a legújabb Tisza-tó kikötő megnyitását. A Köre Kikötő az önkormányzatok és vízügyi szakemberek összefogásának köszönhetően 2019 őszén nyitotta meg kapuit. A kikötő nem csak a horgászoknak, nyaralóhajózóknak és idelátogató turistáknak, de a környéken élő szakembereknek és szolgáltatóknak is óriási lehetőséget jelent. A turizmus fellendülésével egyaránt nagyobb szerepet kaphatnak a mesébe illő tó vadregényes tájai és az aktív kikapcsolódásnak lehetőséget teremtő opciók is.

A Tisza-tó mesterségesen kialakított víztározó, amelynek az elmúlt évtizedekben sajátos ökoszisztémája is kialakult: így a romantikus, vadregényes táj a vidékfejlesztési beruházásoknak köszönhetően mára kedvelt turisztikai célponttá alakult. A tó körüli kikötők – így a Köre Kikötő – célja is az, hogy az itt élők és az idelátogatók számára is változatos pihenési, kikapcsolódási lehetőségeket nyújtsanak.

Kisköre város idén sikeresen pályázott a kiskörei kikötő fejlesztésére. Ez az elmúlt évben meg is valósult. A fejlesztés célja a kikötő megújítása volt a mai kor követelményeinek, illetve a helyi és turisztikai érdekeknek megfelelően. Ennek eredményeként az önkormányzatok és a vízügyi szakemberek összefogásának köszönhetően, ma egy 250 férőhelyes kikötő áll a vendégek rendelkezésére, a hozzá kapcsolódó épülettel, tűzgyújtó hellyel, valamint ingyenes parkolási lehetőséggel. A szolgáltatások sorában – a többi között – széles a paletta: kajak, kenu, fa csónak bérlésre, áram és víz vételre, ingyenes internet elérésre, a kiszolgáló személyzet biztosítja az őrzést, illetve takarítási szolgáltatást nyújt igény esetén…

A Köre Kikötő célja a folyamatos fejlesztések mellett (kiskörei stand megújítása, sportcentrum kialakítása, konferenciateremként is használható inkubátorház kialakítása), a Tisza-tó körüli turisztikai élet fellendítése is. A többütemű fejlesztések számos lehetőséget tartogatnak az idelátogatók számára. A kerékpárút fejlesztésével, a vízi túra megállóhelyek kialakításával és a raftingpálya kiépítésével családok, baráti társaságok vagy párok számára is ideális aktív pihenési lehetőséget nyújt majd Kisköre térsége.

Egyébként 2020. május 1-én indul az éles üzem, azonban a hajók már 2019 őszétől foglalhatók lesznek a nyaralohajozas.hu oldalon keresztül. Az átadásra került, felújított kikötő mellett a felsorolt fejlesztések és a nyaralóhajók megjelenése mind az itt élők és az idelátogatók kényelmét, szabadidejük hasznos és aktív eltöltését, illetve a település fejlődését szolgálják.

A nyaralóhajók egyik újdonsága abban rejlik, hogy a hajókat bárki, hajóvezetői engedély nélkül bérelheti ki, és közlekedhet vele az érintett folyószakaszokon. A MAHART Zrt. és az Aktív Magyarország Kormánybiztosság első közös sajtótájékoztatóján a közbeszerzésen nyertes francia cég bemutatta a hajótípusokat. A Program teljes költségvetése közel öt milliárd forint, amelyből a hajók beszerzésén túl a kikötők építése is megvalósul. A tájékoztatón Révész Máriusz kormánybiztos elmondta, hogy az elsődleges cél az Európa-szerte egyre népszerűbb nyaralóhajózás meghonosítása Magyarországon, ezáltal hazánk elhelyezése ennek a speciális turisztikai szolgáltatásnak a térképén. A Magyarországi Nyaralóhajózás Program elindításával a következő évek során a Tisza-tó, Felső-Tisza, Bodrog térsége kedvelt turisztikai célponttá válhat. Közelsége miatt a hazai közönség számára is könnyebben elérhetővé válik ez az üdülési forma, amely a kishajós élet fejlődését is maga után vonja, hiszen az infrastruktúra kiépítése nemcsak a nyaralóhajózást szolgálja, hanem a térségben egyéb kishajó forgalom számára is hátteret nyújt.

A hajóvezetői engedély-mentes nyaralóhajózás jelenleg 14 európai ország kijelölt vízterületein lehetséges, sok ezer kilométer hosszan. A vízi turizmus fejlesztése mindenütt a kerékpáros, kajakos és lakóautós fejlesztésekkel együtt zajlik, ezért a nyaralóhajózáshoz egyéb aktív kikapcsolódási lehetőségek is illeszkednek: a környék bejárása kerékpárral, úszás-strandolás, kajakozás, horgászat, golfozás, lovaglás, kirándulás, amelyek fontos szerepet játszanak a szabadidő aktív, tartalmas eltöltésében.

Elsőként az induló hajópark beszerzésére került sor a többi európai országban már bevált hajótípusok közül. Ezzel egy időben a kikötési pontok és parti létesítmények kialakítása is megindult. A szabadidős hajózás életre keltése érdekében húsz helyen létrehozásra kerülő közcélú kikötési pontok és kulturált parti létesítmények nem kizárólag a nyaralóhajózás érdekében, hanem minden vízi jármű számára (kishajók, kajakok, kenuk stb.) jönnek létre. A program célja a vízi élet felpezsdítése, hiszen a kelet-magyarországi folyókon már most is jelentős kajak-kenu és kerékpáros fejlesztések zajlanak, illetve zajlottak az elmúlt években. Ezekhez kapcsolódnak a mostani vízi fejlesztések: a pontszerű fejlesztések helyett a víz természetes módon kapcsolja össze a régió településeit, így Sátoraljaújhelytől a Tisza-tóig az egész területet egy egységként kell kezelni. A fejlesztések nem csak a víz közvetlen környezetében, hanem a nemzetközi példák alapján, a part 30 kilométeres körzetében lesznek hatással a térség életére.

Az új nyaralóhajók beszerzése tárgyú, nyitott részvételű, tárgyalásos közbeszerzés kiírására 2018 áprilisában került sor konkrét műszaki paraméterek és egyéb feltételrendszer meghatározása mellett. A közbeszerzés tárgya 10 + 10 nyaralóhajó beszerzése (8 db 2 kabinos, 4 db 3 kabinos és 8 db 4 kabinos nyaralóhajó) két ütemben a hozzájuk kapcsolódó turisztikai, marketingszolgáltatásokkal együtt. Az első nyaralóhajót egyébként ez év február 21-én mutatta be a Mahart a nagyközönségnek a budapesti Utazás Kiállításon. A közbeszerzésen nyertes Constructions Nautiques Nicol’s Yacht francia hajógyártó az elmúlt évtizedekben több mint 600 speciális nyaralóhajót gyártott az európai vizekre, akik a joggal elvárható nemzetközi üzemeltetői tapasztalattal rendelkeznek.

Alain Mousset, a Nicols elnöke elmondta: a hajógyár olyan cégcsoporthoz tartozik, amely több évtizede nyaralóhajó-bérbeadással is foglalkozik és hajlandó a magyar nyaralóhajózást bekapcsolni a foglalási és értékesítési rendszerébe, ezáltal segítve a program magyarországi sikerét. Meglévő ügyfélkörének és értékesítési hálózatának kiajánlja a magyar lehetőséget, szerepelteti katalógusában és nemzetközi online foglalási rendszerében.” A Nicols vezetője bemutatta a Magyarországra érkező hajókat: a nyaralóhajók 2, 3 és 4 kabinosak, merülésük legfeljebb egy méter. A hajók hossza 10-15 méter közötti, teljesítményük maximum 100 LE, holt vízi sebességük legfeljebb 15 km/h. Felszereltségük: nappali, kétágyas kabinok, meleg vizes belső zuhanyzó/WC, felszerelt konyha, fűtés, napozóterasz, fedélzeti ülőbútorok, fürdőplatform, belső és külső kormányállás.

Röviden a nyaralóhajózásról: a nyaralóhajózás a kedvtelési célú belvízi, turisztikai hajózásnak az a formája, amely hajóvezetői engedély nélkül vezethető, szállást is nyújtó, lassú járású motoros hajókon teszi lehetővé az önálló nyaralást az erre alkalmas, engedélyezett vízterületen (folyó, tó, víztározó, csatorna), a kora tavasztól késő őszig tartó szezonban. A nyaralóhajók kifejezetten erre a felhasználásra készülnek, körben védett hajótest, biztonságos és egyszerű használat jellemzi őket, bérbevételük feltétele a betanítás. A nyaralóhajózáshoz szükséges vízterület lehet mesterséges és élővíz egyaránt, melynek a hajózáshoz szükséges mélysége, lassú sodrása és akadálymentessége biztosítható. A nyaralóhajózás során naponta általában legfeljebb 4-5 óra a tényleges hajózás. A hajózáson kívül a vízi út 30 km-es környezetén belül minden természeti, építészeti, egyházi és régészeti látnivaló, múzeum és kiállítás, szórakoztató- és élményközpont, szabadtéri előadás, koncert, bor- és gasztro kulturális helyszín potenciális idegenforgalmi célpontként szerepel.

Szalay Attila

tabs-top
More in Utazás
Ausztria részesedése a világörökségből.

Nyugati szomszédaink, ha úgy tetszik sógoraink csodálatos országa minden igényt kielégítő látnivalókkal hívja fel magára a figyelmet, amelyek sorában az...

Close