HÍREK OLASZORSZÁGBÓL – 2016 nyár

Itáliában 51 UNESCO világörökségi helyszín van!

 
Az Olasz Turisztikai Központ (ENIT) mostantól hetente bemutat közülük egy-egy helyszínt. E héten a legérdekesebb a július elsejével megújult

Colosseum

ColosseumAz antik római aréna külső állagmegóvási munkálatait Diego Della Valle, a Tod Csoport tagja végezte el 25 millió euróból, amelyhez 18 millió euróval Róma városa és egyéni adományozók járultak hozzá. Az aréna pincéjét 2018-ra tökéletesen restaurálják és teszik látogathatóvá. Matteo Renzi miniszterelnök és Dano Franceschini kulturális miniszter, valamint az olasz kormány főszponzorként minden eddiginél több pénzt szán a műemlékek egykori pompájának visszaállítására.

 

Felhívást intézett a vállalkozókhoz, hogy fogadjanak örökbe egy-egy műemléket az olaszországi turizmus fellendítése érdekében. Az e célra eddig sokat áldozó nagyvállalatok: a Ferrogamo a firenzei Neptun-kút, a Packard Herkulaneum, a Diesel a velencei Rialto-híd, a Fendi pedig római Trevi-kút restaurálásánál játszott komoly szerepet.

Pármában

a szeptember 1-4-ig tartó sonka ünnepére (Prosciutto Festival) készülődnek. Sport, zene, szórakozás, gasztronómiai rendezvények, természetesen kóstolók is várják a kicsiket és a nagyokat.

Irodalmi Parkok

A Societá Dante Alighieri Itália-szerte a nagy alkotók városaiban, mintegy 20 helyszínen kortárs olasz írók, költők vezetésével parkokban sétálva beszélget a látogatókkal a hírességekről, majd bemutatja a lakhelyüket.

La Vigna di Leonardo

A milánói Santa Maria della Grazia templomban őrzik Leonardo da Vinci „Utolsó vacsora” című nagyszabású freskóját. A templommal szemben új múzeumot avattak az Atellani-házban. A festő egykori tartózkodási helyén titkos történetek tanúi lehetnek a látogatók. A ház udvarán lévő szőlőskertet Lodovico és Moro milánói hercegek ajándékozták Leonardónak 1498-ban.

(Részletek: www.vignadileonardo.com)

 

Mesefesztivál

Augusztus 25-28-ig Riva del Garda óvárosának hatalmas színpadán idén az „Aladdin és a csodalámpa” című mesét látványosan elevenítik meg gyerek és felnőtt nagy örömére.

La Notte di Taranta

Az olasz csizma sarkában, az apuliai Salentóban 1988 óta folyik nyaranta a fenti című zenei fesztivál. A fellépők bemutatják a pizzica nevű, gyors ritmusú néptáncot (vagyis tarantellát) augusztus 8. és 27. között. Salento különböző pontjain naponta tartanak jazz-, világzenei-, hagyományőrző népzenei koncerteket. A záróesten a hallgatóság a tamburin dallamaiban gyönyörködhet.

(Részletek: www.lanottadellataranta.it)

 

Az összes rendezvényről a www.enit.it honlapon tájékozódhatunk.

 

DOBI ILDIKÓ

tabs-top
More in Utazás
Dr. Szalay Attila: DÉL-KELET ÁZSIA, A SZÉLSŐSÉGEK BIRODALMA

Kambodzsa a valamikori - ma Vietnam, Laosz és Thaiföld területének nagy részén uralkodó - hatalmas Khmer birodalom utódállama, amely civilizáció...

Close