Az égszínkék, kristálytiszta tavak, égbenyúló hegyek tartománya

Hegyekben vagy a vízparton nyaraljunk, hol töltsük el a szabadidőnket? Ezt a döntést nem kell meghoznunk Ausztria déli tartományában, Karintiában – vagy ahogy az osztrákok nevezik Kärnten-ben – hiszen mindkettőt egyszerre élvezhetjük.

 

 

 

Karintia délen Szlovéniával és Olaszországgal, észak-északkeleten Salzburggal, nyugaton Tirollal határos. Fővárosa Klagenfurt, a „Wörthi-tó rózsája” – Európa legnagyobb tavi strandfürdőjét mondhatja magáénak. Ami még figyelemre méltó: a háromezres csúcsok világa. Mölltalban kezdődik a két-háromezres csúcsok birodalma, amely felett ott magasodik a 3798 méterével a Großglockner, Ausztria legmagasabb hegye. Még javában tart a szép idő, induljunk hát útnak az alig 540 km távolságban levő Ossiacher See partjához. Gyönyörű kristálytiszta víz és még szeptemberben is kellemes a fürdés benne. A tó középtájon helyezkedik el a többi ismert tóhoz képest, mint a Wörthersee, Faaker See vagy a Millstätter See. Persze Karintia nemcsak erről híres, igazi kulturális „kincses sziget” is. Ausztria legkisebb tartománya, ám kincsekben a leggazdagabb: várak, kastélyok, székesegyházak szebbnél-szebb világa várja az odaérkezőket. A sport és a szabadidő tartalmas eltöltésére is rengeteg lehetőség van: a megannyi túraútvonal kirándulásra, a magas hegyek siklóernyőzésre, a kerékpárutak mennyisége és minősége tekerésre, az égszínkék tavak sétahajózásra ösztönöznek. A hidegebb, havas időben síelésre, snowboardozásra, szánkózásra van lehetőségük a magas hegyek birodalmában a turistáknak.

Az Ossiacher See Ausztria harmadik legnagyobb tava az Ossiacher Tauern és a Gerlitzen hegységek közötti völgyben, tengerszint feletti magassága 500 méter. Annenheimből indul a négyszemélyes „kanzelbahn” (kabinos felvonó), amin kerékpárt (és természetesen sílécet is) is lehet szállítani. Alig 20 perces meredek út után megérkezünk az 1500 méter magasan fekvő első állomásra. Itt pihenhetünk, nézelődhetünk, de a hegyi gokart pályát, vagy az újonnan kialakított kalandparkot is kipróbálhatjuk – valamint a nyári hófánkokat is, ami egy helyi speciális csúszó szőnyeg – kihasználva a lejtős sípálya terület előnyeit.

Négyüléses lifttel mehetünk feljebb az 1911 méter magas Gerlitzen-ig. Az elénk táruló látvány magával ragadó. A széles, lapos füves hegytetőt körbeölelik az égbemeredő hegyek. A hegy a szép szeptemberi időben pompázatosan virágzik: alpesi margaréta, boglárka, harangvirág hullámzik a szélben szerteszét, és imitt-amott még vörös áfonyát is láthatunk. Gerlitzen-t a siklóernyőzés eldorádójaként is emlegetik, ottjártamkor is sok tarka siklóernyő lebegett az égen. A túrázásra, kerékpározásra indulóknak táblák sokasága ad információt, feltüntetve az utak hosszát, irányát, nehézségi fokát.

Semmiképpen ne hagyjuk ki az Annenheimtől néhány kilométerre – Sattendorf falujában található – három részes Finsterbach vízesést. Megközelítése csak gyalogosan lehetséges. Az első két állomás nem megerőltető, ám az utolsó kicsit nehezebb a magas, egyeletlen sziklalépcsők között. Mire felkapaszkodunk a harmadik vízeséshez, már 800 méter magasságban járunk.

Most az Ossiacher See-től kicsit távolabbi (90 km) útra invitálom az olvasót, a Vízesések völgyébe – Karintia zuhatagokban, vízesésekben nem szenved hiányt. A völgy felső részét az adrenalinnövelő – szerpentines, sok szűk alagúttal tarkított – 14 km hosszú Malta Hochalmstrasse-n keresztül érjük el. Az út tengerszint felett 911 méteren kezdődik és 1000 méteres szintkülönbséggel ér a Kölnbreinsperre duzzasztógáthoz. Hatalmas, 200 méteres magasság, 626 méteres hossz, 7,6 méteres koronaszélesség, 2 millió köbméter beton, a tárolótér térfogata 200 millió köbméter – gigantikus számok!!

A gáton végigsétálhatunk és az építmény közepe felé kimehetünk az üvegpadlós AirWalk kilátóba – ahol alattunk 200 méteres mélység tátong. Az alsó tározó a Galgenbichl magas hófedte hegycsúcsai közötti völgyben látható. Átsétálhatunk a tározóval szembeni oldalra – innen indulnak a hosszabb-rövidebb túrák a környékre. A Malta-völgy másik látványossága az út mellett látható Fallbach-vízesés. A 200 méter magasról lezúduló víztömeg Karintia legmagasabb vízesése. A vízesés alatt kialakított élményparkban különböző vizes játékok, mászókák szórakoztatják a gyerekeket.

Ne feledkezzünk meg a „Kärnten Card” (Karintia kártya) kiváltásáról, ami április 10 és október 16 között érvényes (1 hetes, kéthetes és 5 hetes időintervallumban) gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Karintia tartományban több mint 100 helyen jogosít ingyenes belépésre, valamint számos helyen biztosít kedvezményt (például 45%-ot busz és vonat járatokon).

 

Magyar Éva

tabs-top
More in Utazás
POLINÉZIA, A VILÁG MÁSIK FELÉNEK CSODÁJA

A címbeni értékeléssel nemcsak a híres festőművész, Paul Gauguin ( a világhíres Tahiti nők alkotója) azonosulhatott, hanem mindenki, aki betehette...

Close