Jövőre jubilál a 450. CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚ

A következő esztendőben már tizedik alkalommal indul zarándokvonat a világhírű Csíksomlyói Búcsúba. A Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz nevű, 16 kocsiból álló,,,össznemzeti zarándokvonat” 2017. június 2-án indul és 5-én, Pünkösd-hétfőn érkezik vissza – jelentették be a szervezők Budapesten, a Keleti pályaudvar ,,Királyi várójában” tartott sajtótájékoztatón.

Petrus György, a Kárpáteurópa Utazási Iroda cégvezetője elmondta, a zarándokvonat elindulásának tizedik évfordulója mellett két másik évfordulóról is megemlékeznek jövőre a zarándoklat során. Jövőre lesz ugyanis a 450. csíksomlyói búcsú, valamint éppen június 4-én, a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján látogatnak el a zarándokok a történelmi Magyarország ezeréves határához, Gyimesbükkre.

Az előadó felidézte: 2008-ban négyszáz zarándokkal indult el az első Székely Gyors, majd néhány évvel később csatlakozott hozzá a Csíksomlyó Expressz, a két vonat pedig eddig összesen mintegy 25 ezer kilométert tett meg, és körülbelül 10 ezer utast vitt ki Erdélybe. A vonaton ott lesz Dévai Nagy Kamilla, Liszt Ferenc-díjas énekes, a vonat fővédnöke pedig Böjte Csaba ferences szerzetes, akinek árvaházai javára útközben gyűjtést szerveznek. A lelki vezető 2017-ben Kóczán Árpád, tábori lelkész és Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára lesz – tette hozzá.

Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője elmondta, a Csíksomlyó Expressz szokás szerint Szombathelyről indul és Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre. A fővárosból, a Keleti pályaudvarról a Székely Gyorssal egy szerelvényként indul tovább Erdélybe, körülbelül 1200 utassal. A mintegy 400 méter hosszú szerelvény kocsijait és a mozdonyát is megáldják majd indulás előtt. Az ügyvezető kitért arra is, hogy a vonaton élő népzene szól majd, a zenészek mindig annak a vidéknek a muzsikáját játsszák, ahol a vonat éppen jár. A zarándokokat felcsíki és alcsíki falvakban, székelycsaládoknál szállásolják el – fűzte hozzá. A részletes programot ismertetve elmondta, a zarándokok június 2-án, pénteken indulnak Magyarországról, szombaton a csíksomlyói Mária-kegyhelyen részt vesznek a búcsúi szentmisén. Vasárnap Gyimesbe, az ezeréves határhoz zarándokolnak, ahol – lévén június 4-e – megemlékeznek a trianoni eseményekről is, a helyszín okán is, majd Madéfalvára mennek, ahol megemlékezést tartanak az 1764-es madéfalvi veszedelem áldozataink emlékművénél.

Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, a Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz zarándokvonat elindulása “generációkat és határokat átívelő összefogással” valósul meg. Szólt arról, hogy jelenleg még egyeztetés alatt van, mit ábrázol majd a mozdonyt díszítő matrica. Az előző években a Szent Korona, Szent Márton, illetve II. Rákóczi Ferenc képmása is látható volt egy-egy mozdonyon.

Csibi József, a Székelyföldi TDM menedzsere azt mondta, a Székelyföld turizmusának legkiemelkedőbb eseménye a búcsú, amely a magyar nemzet legnagyobb találkozási pontja.

Dr.Tanka László, a Panoráma Világklub elnöke arról beszélt, hogy a szervezet öt-hat évvel ezelőtt csatlakozott a kezdeményezéshez, és a klub javaslatára vette fel az összekapcsolt vonat az ,,össznemzeti zarándokvonat” nevet. A Világklub célja, hogy a világ minden tájáról érkezzenek zarándokok, akik a vonattal utaznak a búcsúra – jegyezte meg. Jövőre – reményei szerint – egy teljes vasúti kocsit fognak megtölteni a Világklub tagjai!

A megjelentek között külön üdvözölte Kabarcz Zoltán írót, aki a „Nyeregbe magyar – Csiksomlyó üzenete” c. remekmű szerzője és Dr.Szalay Attila újságírót, aki húsz perces „ A lélek felemelő Csiksomlyó” dokumentum film riportereként is híve a zarándoklatnak. Mindketten már a tengeren túl is (Észak- és Dél – Amerikában) bemutatkozhattak munkájukkal – a Diaszpórában élő magyarok meghívásának eleget téve .

Az elmúlt 10 év alatt a zarándokvonaton utazott eddig – mások mellett – Buzánszky Jenő, az Aranycsapat hátvédje; Dr.Papp Lajos, szívsebész; Kiss-Rigó László katolikus püspök; Tőkés László, református püspök; valamint Szabó Sándor, az Amerikai Magyar Református Egyház püspöke.

tabs-top
More in Utazás
Újjászülető épületek, rehabilitált korok

Az edelényi kastélymúzeumról Látványos újjászületési programok idejét éljük. Országszerte zajlik a műemléképületek rekonstrukciója. A Budai Vár és Várkert Bazár rehabilitációja...

Close