A NEMZETI ÜNNEP BANGKOKBAN

A thaiok rendkívül érzelmes emberek, életükben fontos szerepet játszanak az évente megrendezett összejövetelek, akár ünneplő céllal rendezik azokat. Bármilyen is legyen a rendezvény jellege, – vidám fesztivál vagy ünnepélyes ceremónia – mind kellemes élményekkel szolgál a látogatóknak. Ezen programok betekintést adnak abba a kulturális örökségbe, amely az országot a kontinens legegzotikusabbjának avanzsálja.

Nos, a rendezvények sorából az egyik legnagyobbat minden évben december 5-én tartják meg Thailand valamennyi régiójában, amely őfelsége a király születésnapjához kötődik. Bangkokban ez a nemzeti ünnep ott jártamkor rendhagyó eseménynek számított, mivel IX. Ráma király elektromos tolókocsin érkezett népéhez, egyenesen a kórházi rezidenciájáról. Történt ugyanis még szeptember 19-én, hogy tüdőgyulladással került a klinikára, ahol megkülönböztetett figyelemmel, külön orvosi team felügyeletére bízták a királyt. Ezt követően október 23-án jelent meg először a hívei előtt (a Sirimaj kórház 16. emeleti szobájából), ahol ezrével virrasztottak már a megszállottabbak.

Ez a nyilvános esemény kötődött a minden idők legnépszerűbb thai királyának, V. Rámának száz évvel ezelőtti halálához. Majd november 2-án ismét szólt népéhez a király, egy fesztivál kapcsán.

A háromnapos ünnepség december 3-án vette kezdetét, amikor is az elit Királyi Őrség újból esküt tett őfelségéhez, Bhumibol királyhoz való hűségéről. Mindezt természetesen színpompás és mozgalmas ceremónia keretében, a fővárosi Royal Plázában. Magán a szombati születésnapon az országban mindenütt ünnepeltek, döntő többségében pink színű ruházatban, ami önmagában is különleges látványt nyújtott. A kormány épületei és az összes hivatal virágkoszorúval feldíszítve illetve kivilágítva, fényben úszva pompáztak. Éjszaka egész Bangkok, elsősorban a Rachadomnoen Avenue és a Grand Palace környéke egyfajta – elmondhatatlanul tündöklő – meseországhoz hasonlított. A tiszteletadók százai ezért az élményért már napokkal korábban a helyszínen éjszakáztak, hogy minél közelebbről láthassák királyukat. A ceremónia részeként szombaton délelőtt a Nagy Palotában nemzetközi audenciát tartott a király, majd délután a koronaherceg trónörökös, Maha Vajiralongkorn, a következő X. Ráma király tartott hivatalos beszédet. Végül szerzetesek vezérkara már vasárnap reggel elkezdte az ünneplést, s a Parlamentben este a miniszterelnök zárta a megemlékezést szónoklatával.

Szalay–

tabs-top
More in Utazás
Thaiföld – praktikumok

A LEGFONTOSABB PRAKTIKUMOK Thailand valutájának pénzegysége a Bath (THB), amely száz satangra váltható. Minden turistaközpontban és a hotelekben nagy számban...

Close