Dr. Szalay Attila: GDANSK, a Balti-tenger gyöngyszeme!

1.sz.Bármikor bárhova elutazhatunk a lengyelekhez, sosem fogunk csalódni döntésünkben, mivel rend és vendégszeretet uralkodik életvitelükben. Ezúttal egy hosszú hétvégére invitáljuk olvasóinkat a Balti tenger partjára, ahol a közismert Lech Walesa által elnevezett reptéren – kis szerencsével bő harmincezer forintért, akár a visszaúttal együtt is – landolhatunk. Méghozzá Gdanskban, a bő hétszázezres lélekszámú hármas-városban(Gdansk-Gdynia-Sopot).

Amennyiben a repülőgépes kiruccanás mellett döntünk, akkor motivációként előre bocsátjuk: miként a LOT légitársaság racionálisan szervezi járatait szerte a világban, így a varsói tranzitnál gyakorlatilag semmit sem kell várakoznunk – a szuper gigantikus reptéren. Onnan pedig egy órán belül elérhetjük a varázslatos északi kikötővárost, egy teljesen új vasúti közlekedés biztosításával is.
A hármas-várost legalaposabban hajókirándulással kombinálva ismerhetjük meg a sopoti híres 510 méteres móló beiktatásával, de az időt nem sajnálva mindenképpen egy gyalogos túrán kaphatjuk meg leginkább a felejthetetlen élményeket. A teljesség igénye nélkül néhány látnivalóra azért szeretnénk felhívni az érdeklődők figyelmét, a valaha 2.sz.gazdag Hanzavárosok közé tartozott településre.

Újkori történetében pedig itt alakult meg a szolidaritás mozgalom Walesa vezetésével, amelynek emlékét őrzi a hajógyári múzeum. A Balti tenger egyik legnagyobb kikötője ma kiemelt turisztikai attrakciónak számít. Az óváros valódi hangulatának ráérzéséhez végig kell menni a Dluga utcán és a piactéren, amelyet az Arany- illetve a Zöld kapu zár le. A Neptuns szökőkút mögötti Artus-ház volt egykor a politikai és kereskedelmi élet központja. Csodálatos a gótikus városháza, amely különleges múzeumot foglal magában. A kikötőben található Daruház hajdan a legfontosabb rakodóhely volt, ma turisztikai látványosság. A Nemzeti Múzeum régi festészeti és kézműves gyűjteménnyel rendelkezik. A lenyűgöző Mária bazilika kontinensünk legnagyobb téglából épült gótikus temploma. A tengeri kultúra történetét a Központi Tengeri Múzeum mutatja be, míg Gdyniában a Tengerparti Akvárium az egzotikus állatok kedvelőinek jelenthet élményt. Oliwa a rokokó templomi orgonájáról híres, ahol akár megtapasztalhatjuk fantasztikus hangzását.

A város felejthetetlen szépségének illetve műemlékeinek megismerése után kihagyhatatlan program a 66 kilométerre található Malbork monumentális várának körbejárása, amely a világ egyik legnagyobb terjedelmű ilyetén komplexuma. A gyakorlatiasabb olvasónak talán annyi is elegendő, hogy 45 millió téglából építették fel Földünk legnagyobb gótikus kastélyát a 13. században. Mindez jelenleg már csak bő húszhektárnyi felületen terül el, viszont a bent fellelhető kincsek és értékek hosszú 3.sz.órákra elvarázsolják az érdeklődőket. Habár a II. Világháborúban itt is szinte mindent lebombáztak, de a lengyelek szakértelme és a történelem tisztelete eredményeképpen a vár visszanyerte csaknem eredeti állapotát. Így 1997-ben a világörökség része a kastélyrendszer. Egyébiránt ezen kívül még 13 hasonló megjelenésű, de jóval kisebb vár felújítására futotta a lengyeleknek az északi tartományukban. Habár ennek közel tízszeresével büszkélkedhettek hajdanán a keresztes lovagok.
Köztudott, hogy kontinensünk északi részét anno tenger borította. Ennek köszönhető ma a világszenzációnak számító borostyán, amely úgy negyven-millió évvel ezelőtti korszakból származik, zömében sárgás-barnás megjelenéssel. Különleges élményt nyújt a borostyán manufaktúra és múzeum meglátogatása. Az áttetsző, üvegszerű változatokban a különböző növényi és állati (főleg rovarok, bogarak) maradványok felfedezése abszolút exkluzív élményekkel kecsegtet. Természetesen elsődlegesen ékszerek készítésére ösztönözte az itt élő embereket a természetes képződmény, de számos egyéb alkotásra is buzdította a művészkedőket.
Valamikor Gdanskban nagy színházi élet volt, hiszen a tizenhetedik század első felében nyaranta a legrangosabb drámaírók műveit játszották az akkori színtársulatok. Hagyománytisztelő módon – 4.sz.a rendszerváltást követő első esztendőben – lelkes művészek megalapították (úgymond nonprofit szervezésben) az eredeti színház lemásolásában tenni akarók szövetségét. A szponzorokhoz hamarosan csatlakozott a kormány és az Európai Unió is, merthogy a nemes célt természetesen illő volt támogatni. Így 1977 óta itt rendezik meg az úgynevezett Shakespeare Fesztivált, mintegy harminc ország képviseletében vagy kétszáz produkcióval. A lényeg: az elmúlt esztendő szeptemberében a lengyel miniszterelnök hivatalosan is megnyithatta az új szuperlatívuszokkal jellemezhető színházat Gdanskban, számos világsztár és VIP vendég társaságában. Az Auditorium színház kapacitása alapban 650 fő, ám a kihasználtság végett egyértelmű a szervezők koncert irányú nyitása. Ennek megfelelően ezer főre növelhető a létesítmény befogadóképessége. Persze alkalmas a helyszín különböző kiállítások, konferenciák, workshopok és egyéb találkozók lebonyolítására is – a költségek csökkentése kapcsán.
S ha már sikerült a LOT (Lengyel Légitársaság) és a Lengyel Idegenforgalmi Társaság képviseletvezetőjének jóvoltából – a felvezető leadben említett kedvezményes áron – kijutnunk Gdanskba, akkor lehetőség nyílt tranzitban (egy későbbi járatot választva) a főváros életét kissé megismerni. Merthogy ez esetben is este nyolc órakor már üdvözölhetjük Ferihegyen a szeretteinket, ami ugyancsak a lengyelek jó szervezőképességét dicséri.
Varsóra csupán egy jelző illik igazából: fantasztikus! Hiszen a II. Világháborúban gyakorlatilag porig zúzták, ám a lengyelek kitartásának és szorgalmának köszönhetően mára teljesen újjáépítették. 5.sz.A Budapest nagyságú metropolisz egy lenyűgözően pezsgő élet hírnöke, ahol az egész országra jellemző tisztaság, szervezettség és fenntartható életvitel érhető tetten. Gyorsan megjegyezve: irigylésre méltó a példaértékű fejlődés a volt szocialista országok némelyikéhez viszonyítva…
Nos, ami mindenképpen kötelező program Varsóban, az a világörökség listáján szereplő Óváros megismerése. A piactéri polgárházak minden jó ízlésű embert elvarázsolnak változatosságukkal és építészeti megoldásaikkal. A híres körbástya közelében áll a város legmeghatóbb szobra, amely egy ártatlan kis felkelőt ábrázol. De itt található a többi között a jelképnek számító híres Sellő szobor is. Lenyűgöző a 15. században épült, gótikus stílusú Nemzeti Panteon (János katedrális), ahol gyakran rendeznek orgonahangversenyeket, különböző nemzetközi fesztiválokat. A templomban a mazáriai fejedelmek szarkofágjait, míg az altemplomban számos helyi híresség (író, költő, hős) síremlékét tekinthetjük meg.
Az alig negyven esztendőt élő Frédéric Chopin zongoravirtuóz és zeneszerző emlékével gyakran találkozhatunk, de már a reptéri landoláson is az ő nevével szembesülhetünk elsőként. Egyébiránt a 6.sz.Szentkereszt Bazilikában helyezték el – végrendeletének megfelelően – a szívét, de a hamvai tulajdonképpen Franciaországban vannak jelenleg. Emlékét koncertek százai őrzik…
A Wilanow kastély és nyári rezidencia az ország egyik legrangosabb barokk stílusban készült építménye, amelyet az 1683-as bécsi csatában Sobieski János király építtetett – kontinensünk nagy védelmezőjeként. A kulturális értékek iránt érdeklődőknek külön felhívjuk a figyelmét a Nemzeti Múzeum gazdag római gyűjteményére, az egyiptomi és szudáni ásatások eredményeképpen előkerült kopt freskókra, a hazai művészek festményeire.
A Lazienki Park a látogatók kedvelt sétahelye, elbűvölő műemlékekkel ötvözve. Csodálatos a tó tükrében fehér foltként visszacsillanó nyári Amfiteátrum és a Myslewicki palota, majd az ámulatba ejtő Belweder. Varsó centrumában található még a Kultúra és tudomány Palotája, mintegy háromezer helyiséggel a közel negyvenemeletes toronyépületben. Innen körpanoráma nyílik a Visztula folyó két partjára, s az alagsorban megtekinthető a fekete korszak történeti múzeuma – sok egyéb látnivaló mellett.

8.sz.A gdanski Theatrum Gedanense Alapítvány egyébiránt a Walesi herceg patronálásával jött létre, ám a szupermodern új színházi épületkomplexumról fentebb részletesen már beszámoltunk. Az ínyenceknek pedig csak annyit, hogy a változatos halkülönlegességek ajánlhatók specialitásként, amihez ugyan csak importból származó borokat tudnak felszolgálni, de érdekes módon az évszázadok óta Európa szerte ismert söreik is passzolnak az étrendjükhöz. Ráadásul mindezt elfogadható áron, s kiváló szolgáltatási minőségben kínálják a vendégeknek.

-Szalay Attila-

tabs-top
More in Utazás
Dr. Szalay Attila: KREISCHBERG, az igazi síparadicsom…

Mondhatni már hagyományosnak a Karácsony és Szilveszter közötti időszak programja e sorok írójának, miszerint három napra (két éjszakával) – zömében...

Close