Dr. Szalay Attila: KREISCHBERG, az igazi síparadicsom…

liftMondhatni már hagyományosnak a Karácsony és Szilveszter közötti időszak programja e sorok írójának, miszerint három napra (két éjszakával) – zömében másodmagával – átruccan a szomszédos Ausztriába egy jót sízni Ezúttal Ausztria Mura-völgy vidékére hívjuk fel a figyelmet, ahol minden korosztály számára adott a téli élmények sora,a sógorainktól megszokott színvonalon és minőségben – előre jelezve, nagy megelégedésünkre.

Nos, a korábbiaktól eltérő módon úgymond rendhagyó sízésről számolhatok be tisztelt olvasóinknak, merthogy ember emlékezet óta nem volt ilyen enyhe decemberünk az öreg kontinensünkön. Nevezetesen a szóban forgó 1500 méter feletti sí komplexumban is csak a hóágyúk által biztosított műhavon hódolhattunk a kedvenc hobbinknak – vagyis az alpesi lesiklásnak. E tényből kiindulva érthető volt, hogy óriási tömeggel kellett szembesülnünk. Olyannyira, hogy a mintegy négy évtizedes sízésem során sohasem szembesültem még ilyen mértékű kígyózó sorban állással.
Ami újabb meglepetéssel szolgált, az a magyarok jelenlétéhez kapcsolható. Ugyanis már a zsúfolásig megtelt autóparkolóban feltűnően sok „H” jelzésű személygépkocsival találkoztunk. Sőt, a kabinos felvonókon a két napon egyszer sem utaztunk magyar hangok hiányával. Többen állították – minden túlzás nélkül – honfitársaink ötven százalékos részvételét. Barátom szervezésével csupán fél órányira találtunk egy hegytetőn szállást, ahová a szerpentines, hajtűkanyaros úton hóesésben már csak hólánccal tudtunk volna csak feljutni. Egyébiránt a háromcsillagos Moser Hotel (félpanzióval) ár-érték arányban nagyon megérte a napi negyveneurós tarifát, annál is inkább, mert útitársam Karácsonykor tudta elindítani szállásfoglaló hadjáratát.

sorbanállás
Javaslatként megjegyezzük, hogy a sógorainkhoz érdemes hajnalban elindulni, s mondjuk Stuhlekben kezdeni, mivel hasonló időjárási körülmények között a szomszédos Semmering ilyenkor még nem tudja kinyitni kapuit a tél szerelmeseinek. Tehát két éjszakával megoldható a 3 napos kiruccanás, amely garantáltan – felejthetetlen minőségi szolgáltatással – a kitűnő jelzővel értékelhető. Még ha a modern technikának illetve technológiának köszönhetjük is ilyenkor a műhavas síelést – bárhol a csodálatos Alpokban.
Egyébiránt magának Stájerországnak a gasztronómia az egyik specialitása a téli sportolási lehetőségek mellett, mivel a havas hegyoldalakon közel száz menedékház várja a kulináris különlegességeket értékelő betérőket. Ha már a sízési lehetőség szóba jött, akkor Steiermark 47 régiójából kettőt feltétlenül érdemes megemlíteni, amelyek a legnépszerűbb és legismertebb Semmeringtől alig kétórányi autózással elérhetők. Az említett helyszín Kreischberg és Lachtal. A legszebb élményeket a turizmusban még mindig a természet nyújtja, amiből Stájerország e részén, – ahol az említett két sírégió található – igazán rengeteg van. Ezen a vidéken fakadnak a hegyi források, amelyek egész Bécset és Graz felét ivóvízzel látják el. Ez az a vidék, ahol a nagyolvasztók és a csúcstechnológia összekötik a múltat a jövővel. E helyütt gyülekeznek a zarándokok, amikor a Mariazelli Szűzanyához látogatnak, aki 850 éve védi ezt a csodálatos környéket.
A tartomány ezen része máskülönben tavasztól őszig a túrázók és hegymászók, a kerékpározók és motorosok, a golfozók és raftingolók vidéke is: több mint kétszáz, hegycsúcson lévő kereszttel, bő ezer kilométernyi hadjáratát.
Javaslatként megjegyezzük, hogy a sógorainkhoz érdemes hajnalban elindulni, s mondjuk Stuhlekben kezdeni, mivel hasonló időjárási körülmények között a szomszédos Semmering ilyenkor még nem tudja kinyitni kapuit a tél szerelmeseinek. Tehát két éjszakával megoldható a 3 napos kiruccanás, amely garantáltan – felejthetetlen minőségi szolgáltatással – a kitűnő jelzővel értékelhető. Még ha a modern technikának illetve technológiának köszönhetjük is ilyenkor a műhavas síelést – bárhol a csodálatos Alpokban.
lesiklásEgyébiránt magának Stájerországnak a gasztronómia az egyik specialitása a téli sportolási lehetőségek mellett, mivel a havas hegyoldalakon közel száz menedékház várja a kulináris különlegességeket értékelő betérőket. Ha már a sízési lehetőség szóba jött, akkor Steiermark 47 régiójából kettőt feltétlenül érdemes megemlíteni, amelyek a legnépszerűbb és legismertebb Semmeringtől alig kétórányi autózással elérhetők. Az említett helyszín Kreischberg és Lachtal. A legszebb élményeket a turizmusban még mindig a természet nyújtja, amiből Stájerország e részén, – ahol az említett két sírégió található – igazán rengeteg van. Ezen a vidéken fakadnak a hegyi források, amelyek egész Bécset és Graz felét ivóvízzel látják el. Ez az a vidék, ahol a nagyolvasztók és a csúcstechnológia összekötik a múltat a jövővel. E helyütt gyülekeznek a zarándokok, amikor a Mariazelli Szűzanyához látogatnak, aki 850 éve védi ezt a csodálatos környéket.
A tartomány ezen része máskülönben tavasztól őszig a túrázók és hegymászók, a kerékpározók és motorosok, a golfozók és raftingolók vidéke is: több mint kétszáz, hegycsúcson lévő kereszttel, bő ezer kilométernyi kerékpárúttal és összesen másfélszáz kilométernyi jól karbantartott minőségi futópályával.
Aki akár csak egy hosszú hétvégét szeretne – korrekt szolgáltatással és áron – eltölteni sógorainknál, annak érdemes megfogadnia ajánlatunkat. Röviden összegezve: az itteni lehetőségek nagyszerűen egyesítik a családi üdülés, a sportos kikapcsolódás és a romantika legfőbb ismérveit.
Nos, a következőkben járjuk be ezt a magyarok által méltán népszerűnek tartott régiót, merthogy a Mura-völgy a maga nyolc hegyével a téli sportokban gazdagok legjobbjaihoz tartozik. Egyébiránt a régió összesítése számokban így fest: több mint 60 felvonórendszer közel kétszáz pályakilométerrel várja a síelőket és a snowboardosokat, több mint kétezer méter magasságig. Itt valóban minden korosztályt és tudásszintet képviselő sportkedvelő megtalálhatja a számítását.

Murau városka szomszédságában található a legtöbb magyart magának tudható Kreischberg. A síkomplexum felső részén az úgynevezett „Orange Sixpack” 6 személyes, sárga plexivel védett felvonó már lassan fél évtizede számít igazi attrakciónak az új – családoknak ajánlott – lankás pályán. Ám a profik számára éppúgy nagy a kínálat a fekete és piros jelzésű pályákból, amelyeket a világ legnagyobb, 527 lóerős ratrakjával is (a lánctalpas pályaművelő gépet nevezik így) művelnek – a többi között. Talán elegendő annyit megjegyezni, hogy az ADAC véleménye szerint a „TOP-síterepek az Alpokban” egyik legjobbjának számít. Jogos az állítás, hiszen itt külön speciális erőgéppel készítik a látványos (kivilágított) teknőrendszert a világ legjobb freestylistjainak, de bárki megmérheti tudását az állandó időméréses versenypályán sok egyéb lehetőség mellett.
Másik helyszínünk Lachtal (egy új, 6 személyes ülőlifttel), amelyet az előbbi helyszínen vásárolt ugyanazon síbérlettel használhatunk. Lachtalt egy nemzetközi sípálya védjeggyel tüntették ki kiváló biztonságának köszönhetően, ugyanis hegyi mentőik garanciája szakberkekben is bizonyított. S ami a lényeg, az minimum a „meglepő” jelzővel illethető: az elmúlt esztendőben az itteni vendégéjszakának közel a felét a magyaroknak köszönhetik a helyi lakosok. Ami pedig kihagyhatatlan élmény az ínyenc vendégeknek, az a tulajdonosokról elnevezett Gell tóban tenyészett pisztrángok által biztosított speciális grillezés – érdekes módon, talán nem véletlenül – a gazda család jóvoltából. Megjegyezzük, hogy a polgármester leányára igencsak büszkék a környék lakói, mert az osztrák síválogatott egyik üdvöskéje Niki, már 130 km/h feletti sebességgel büszkélkedhet az alpesi világkupákon.

S ha valaki a szóban forgó Murtal régióról még többet akar tudni, a jól kiépített országos turizmusszövetség profi szakembereit is keresheti a mindenütt megtalálható információs központokban.

– Szalay Attila –

tabs-top
More in Utazás
Az afrikai népességrobbanás Európára is hatással lesz

Elveszett kontinens vagy az ígéret földje, a jövő Ázsiája. Európában főleg az előbbi, Afrikában az utóbbi klisé a legelterjedtebb. Hosszabb...

Close