A RELAXÁCIÓ AZ ÉLETÜNK RÉSZE!

Tégy jót a testeddel, hogy a lelked szívesen lakjon benne”- ezt sugallja a Saeng Tian thai masszázs szlogenje. A thai masszázs végeredményben több, mint a közismert klasszikus európai masszázs, mivel ötvözi az akupresszúra, a jóga és a reflexológia elemeit. Ugyanis masszázs után feloldódunk, testileg és szellemileg frissebbek, aktívabbak – egyszóval kiegyensúlyozottabbak leszünk.

E témakörben segítségül kértünk egy profi szakértőt, aki jóvoltából alaposabban megísmerhetik olvasóink a legfontosabb tudnivalókat. Dr. Szabó Gábornak köszönhetően valószínűleg sokan és indokoltan kedvet kapnak a kipróbálására, elsősorban egészségünk megőrzésének érdekében.

Először is tisztázzuk e kellemes és hasznos időtöltés lényegét, miszerint a masszázs a test és a lélek legősibb, legtermészetesebb kényeztetése. A mai felgyorsult világunkban méltán egyre népszerűbb módja a kikapcsolódásnak, feltöltődésnek, valamint számos testi-lelki panasz orvoslásának. A több száz éves hagyományokon alapuló thai masszázs alapvetően eltér az európaitól, melynek elméleti alapját a testet láthatatlanul behálózó energiavonalak rendszerének koncepciója alkotja. Fő célja a test energetikai egyensúlyának helyreállítása, a szervezet saját energiáinak, öngyógyító mechanizmusainak aktivizálása.

A “thai masszázs” hallatán a legtöbben többnyire Bangkok hírhedt éjszakai életére gondolnak és azokra a masszázsszalonokra, ahol a valódi masszázstól gyökeresen eltérő szolgáltatásokat nyújtanak. Ezzel szemben a tradicionális thai masszázs egészen más: a legrégebbi távol-keleti gyógyeljárások egyike, ma már Európában is egyre ismertebb és népszerűbb, melynek elsődleges célja a szervezet saját energiáinak aktivizálása. Az izmok, ízületek nyújtásával, a különböző testrészek sajátos kimozgatásával és akupresszúrás pontok stimulálásával számos kedvező hatást vált ki: a vér- és nyirokkeringés serkentése, az energiablokkok felszabadítása, a fájdalmak, merevségek oldása, és mindezek eredményeképpen egy rugalmas, laza, elengedett állapot létrehozása, a kiegyensúlyozottság és harmónia érzete – testi és szellemi szinten egyaránt. A hagyományos thai masszázs hosszú múltra tekinthet vissza, mivel Indiából eredően több, mint kétezer évvel ezelőtt alakult ki a mai formájában. Az Ájurvéda és a jóga elemeit felhasználva fejlődött ki, de hatással volt rá a kínai akupunktúra is.

A thai kormány 1997. óta támogatja a thai masszázs újraélesztését és terjesztését. A nyugati masszázstechnikákkal ellentétben a thai masszázs nem elsősorban az izomzat megdolgozására fekteti a hangsúlyt, hanem a test energetikai egyensúlyát igyekszik helyreállítani. Elméleti alapját a testet láthatatlanul behálózó energiavonalak rendszerének koncepciója alkotja. Nagyjából ezen alapszik a kínai akupunktúra, akupresszúra, valamint a japán shiatsu rendszere is (ezekben a rendszerekben az energiavonalakat meridiánoknak nevezik) .

Ha az ember egészséges, az energia akadálytalanul áramlik a testében. Az energia áramlásában bekövetkező zavarok azonban (pl. stressz, helytelen életvitel, táplálkozás, stb. hatására) elégtelen energiaellátást okoznak, ami rossz közérzethez illetve betegségekhez vezethet. Az energiavonalak masszírozása, az azok mentén elhelyezkedő akupresszúrás pontok stimulálása át tudja törni ezeket az energiablokkokat, serkenti a vér- és nyirokkeringést, visszaállítja az energia szabad áramlását, s ezáltal segít az általános jó egészségi állapot megőrzésében.

Akinek ajánlott: elsősorban az ülő munkát végzőknek, a mozgásszegény életmódot folytatóknak, a reumatikus és ízületi panaszok esetén, a stresszes életmódúaknak, az alvásproblémákkal küzdőknek, a sportolóknak, a nehéz fizikai munkát végzőknek, valamint bárkinek általános megelőző és közérzetjavító kezelésként.

Akinek nem ajánlott: nyirokrendszeri problémák, magas vérnyomás és szívelégtelenség esetén, csontritkulásban szenvedőknek, súlyosabb visszértágulat fennállásakor, epilepsziás betegeknek, protézist viselőknek (pl. térd-, vagy csípőprotézis), terhesség idején, továbbá

trombózisos megbetegedések, sebek, bőrgyógyászati problémák, csonttörés és csontprotézis jelentkezésekor.

TRADICIONÁLIS THAI MASSZÁZS

Több száz éves hagyományokon alapuló távol-keleti masszázs, amely – miként már említettük – alapvetően eltér az európaitól. Elméleti alapját a testet láthatatlanul behálózó energiavonalak rendszerének koncepciója alkotja. Zömében ezen alapszik a kínai akupunktúra, akupresszúra, valamint a japán shiatsu rendszere is. A nyugati masszázstechnikákkal ellentétben nem az izomzat megdolgozására fekteti a hangsúlyt, hanem elsősorban a test saját energiáit aktivizálja.

Földre helyezett matracon, könnyű és kényelmes ruhában történik a gyakorlati alkalmazása.

Részben gyúró, részben nyújtó és feszítő fogásokkal, a különböző testrészek sajátos kimozgatásával a masszőr valamennyi ízületet és izomcsoportot átdolgoz, feloldva a bennük kialakult energiablokkokat. Az akupresszúrás pontok nyomásával az energiavonalak (meridiánok) mentén végighalad az egész testen egy sajátos koreográfia szerint. Ujjain kívül kézfejét, könyökét, térdét és lábát is használja, de az is előfordul, hogy a masszázst végző 40-50 kg súlyú hölgy egész testével a páciensre nehezedik. Mivel gyakran a jógára emlékeztető helyzetekbe húzza és nyújtja a testet, ezért a thai masszázs egyfajta passzív jógaként is felfogható, gyakran a “lusták jógájának” vagy “jógamasszázsnak” is nevezik.

Legfontosabb hatásai a következők: a vér és nyirokkeringés fokozásával serkenti az anyagcserét, ezáltal méregtelenítő, salaktalanító hatása van, csökkenti az izomfeszültséget (az izmok ellazult, kipihent állapotba kerülnek), az energiablokkok felszabadításával helyreáll a test harmóniája (aktivizálódik öngyógyító ereje, erősödik az immunrendszer), növeli a szervezet energiaszintjét, oldja az izmok és ízületek merevségét, fájdalomcsillapító hatása is bizonyított (egyrészt akupresszúrás hatásának, másrészt a relaxáció következtében felszabaduló endorfinoknak köszönhetően), növeli a test rugalmasságát (laza, oldott állapotot, jó közérzetet eredményez, utána testileg-szellemileg kiegyensúlyozottabbak leszünk).

GYÓGYNÖVÉNYPÁRÁS “HERBÁL” MASSZÁZS

Az egyik legérdekesebb tradicionális thai masszázsfajta, amelyet több száz éve használnak Thaiföldön az izmok és ízületek gyógyítására, a fáradtság vagy depresszió enyhítésére. A thaiföldi vidékiek körében még ma is igen népszerű, különösen szülés vagy diétázás után. Forró gőzben felmelegített gyógynövényes zsákocskákkal történik, amelyek eredeti, őshonos thaiföldi növényeket és fűszereket tartalmaznak. A zsákocskákból kiáradó pára a melegtől kitágult pórusokon keresztül felszívódik a bőrbe, úgymond a bőr “belélegzi” azt.

A hőség okozta izzadás elősegíti a méreganyagok kibocsátását, ugyanakkor a gyógynövénypára belélegezve a tüdőn keresztül a szervezetbe jut, ahol a gyógyhatású növénymolekulák felszívódnak. A gőzölt herbazsákkal végzett masszírozás a gőz melegével és gyógynövények olajával serkenti a vérkeringést, működésbe hozza az izmokat illetve a merev ízületeket, csökkenti az izom- és ízületi gyulladásokat, levezeti a feszültséget, a

kibocsátott illat nyugtató hatású – tulajdonképpen elősegíti a teljes relaxációt. Egyes összetevők antibakteriális és gombaölő hatásúak, ugyanakkor a herbál masszázs kozmetikai hatással is bír, mivel a gyógynövények nyugtatják a bőrt, a keringés javításával frissítik és fiatalítják azt.

TERJEDŐBEN A HALPEDIKŰR

Ki gondolná, hogy a lábápolásnak létezik egy olyan fajtája, amelytől nemcsak megszépül és egészségesebb lesz a láb, de mindehhez egy kellemes élmény is párosul, amit érdemes illetve ajánlatos kipróbálni. A természetnek vannak apró csodái, ilyen a Garra Rufa nevű halacska is, amelyet nem véletlenül emlegetnek világszerte doktorhalként. Ezek a kis halak bársonyossá varázsolják láb bőrét, megszabadítják az elhalt hámsejtektől, s emellett egy kellemesen bizsergető mikromasszázsban is részesítenek.

Mindezt nem fogaikkal teszik (ugyanis nincs foguk), hanem szájukkal vákuumot képezve, gyengéden szívogatva tisztítják meg a bőrt, miközben élénk ficánkolásuk simogatóan bizsergető, kellemes érzést nyújt, amitől az idegrendszer megnyugszik, a vérkeringés élénkül. A kis “úszó doktorok” emellett még egy enzimet is a bőrbe juttatnak (dithranol), amely serkenti az új hámsejtek képződését. „Mosoly, szépség és egészség – a természettel harmóniában” az üzenet lényege.

A puding próbája az evés – tartja a mondás. Mindezt tiszta szívvel merjük ajánlani a Thaimasszázscentrum három budapesti vagy két vidéki (Székesfehérvár és Szentendre) szalonjában, ahol a tradicionális illetve aromaolajos alap masszázson kívül az egyes testrészek (láb,váll és fej)külön, továbbá akár kombináltan is élvezhetők – ráadásul korrekten elfogadható árakon.

Szalay Attila

tabs-top
More in Életmód
Czanik Balázs rég várt kihívást teljesített

Egy sportoló állandóan keresi a kihívásokat – nincs ezzel másképp Czanik Balázs sem, aki rendhagyó módon vak és látássérült embereknek...

Close