Séfasztal a kert végében

Könyvbemutató és beszélgetés a szerzőpárossal


Mire jó az ásásmentes kertészkedés? Milyen desszert készülhet a sóskából? Miért érdemes folyamatosan visszavágni a zöldfűszereket? Hogyan maradhat életben nálunk a thai citromnád vagy a goji bogyó? Mivel teheted a szuperegészséges céklát izgalmassá a család számára? Miért fontos az umami? Hogyan készíts batátapalántákat? Hogyan csalogathatsz elő igazán mély ízeket a zöldségekből egyszerű módszerekkel? Ezeknek az izgalmas a kérdéseknek nagy részére kaphattak választ az érdeklődők.

Horváth Gábor, Török Patrícia: Séfasztal a kert végében | könyv | bookline

Május 17-én a Marczibányi Téri Művelődési Központ Aventinus udvarán igen érdekes könyvbemutatóra és élvezetes beszélgetésre került sor. A Séfasztal a kert végében című könyv szerzőivel, Horváth Gáborral és párjával, Török Patríciával ismerkedhettünk meg a Jászai Mari-díjas Anger Zsolttal történő szellemes kicsengésű, pergő beszélgetésben. A két szerző abból indult ki, hogy egyre többen fedezik fel a gasztronómia és a kertészkedés adta különleges élményt, de ennél is nagyobb öröm a “kertből az asztalra” elv szerint alkotni! És pár szót itt a szerző(házas)párról. A bölcsész (angol tanári) végzettségű, korábban diplomáciai vonalon tevékenykedő, bájos, törékeny alkatú Patrícia merészen szakított „intellektuel múltjával”, s a föld, a természet szeretetétől hajtva kertészkedésre adta fejét. Férje, Gábor, aki többek között a Gault Millau Év Étterme-díjas, mádi Gusteau Kulináris Élményműhely konyhafőnökeként dolgozott, mostanában már a kertjük terméseiből készíti káprázatos fogásait. Célja, hogy népszerűsítse a zöldséghangsúlyos táplálkozást, és a legjobb alapanyagokból készült, finom ételeket kínáljon a hétköznapokban is. Izgalmas receptjeit kipróbálva megtapasztalhattuk a program végén szervezett kóstoló keretében a kreatív főzés örömét és sikerélményét.
A beszélgetés során példákkal alátámasztott érvelésük nem hagyott kétséget, miszerint nincs finomabb, mint a saját kertünkben termett, friss nyersanyagokból készült étel!
A kert mindig a természethez való kapcsolódás lehetőségét jelenti. Nagy átéléssel érzékeltették, hogy micsoda élmény végigkísérni egy mag útját: amint azt elvetjük, palántává cseperedik, termést hoz és a konyhába, majd a tányérunkra kerül.
Horváth Gábor és Török Patrícia – A Séf és a Kertész – bevezettek minket a vegyszerek nélküli kertészkedés és a zöldséghangsúlyos, szezonális menük elkészítésének rejtelmeibe. Személyes történetükön keresztül mutatták be az élményszámba menő zöldségtermesztés és a minőségi gasztronómia világát. Mint mondták, a “kertből az asztalra” elvet követve egészségesen és fenntarthatóan élhetünk és étkezhetünk.

A beszélgetés során Pati sokéves tapasztalatait osztotta meg a kertészkedésről. A legfontosabb az – hangsúlyozta -, hogy megtaláljuk a harmóniát a természettel; csodáljuk és tiszteljük a madarak, rovarok alkotta szimbiózist; szinte együtt lélegezzünk a kerttel. Így, vegyszerek nélkül termeszthetünk minőségi alapanyagokat a legalapvetőbb zöldségektől az egzotikusként ismert növényekig.
A házaspár, a könyv szerzőpárosa a Szentendrei szigeten 850 négyzetméternyi területen folytatja a biokertészkedést. Hangoztatták, hogy a sok nehézség, időjárási viszontagságok, kihívások ellenére is nekik ez a munka szinte „nyaralás”, számukra mindig a szabadság érzetét keltve. Rajtuk kívül nincs más segéderő, mindent ők végeznek. Csodás kötődésük alakult ki a növényekhez – megfigyeléseiket, új növények bevezetésével kapcsolatos kísérletezéseik eredményeit gyarapítva. Maga a munka, az örök kísérletezés türelemre tanítja az embert. Növényvédőszerek, műtrágyák nélkül dolgozva nagyon meg kell dolgozni az eredményekért. Rovarkártevők fellépése esetén is (például az utóbbi időben lótetű-invázió) – vegyszerek nélkül – a „természet ereje” (=búbos banka, vakond felbukkanása) segítette meg őket. Kertészetük híre és a gasztronómiai érdekessége sok érdeklődőt vonz. Gyakoriak a kertlátogatások, a vacsorafoglalások (maximum 15 főre számítva).
A beszélgetés, a könyvbemutató (és dedikáció) végeztével a meghívók a növényi alapanyagú ínyencségek gazdag választékából kínálták meg a vendégeket, kóstolót tartva. A finom, szokatlan ízek maradandó kulináris élményt jelentettek, miként a vidám beszélgetés, tapasztalatcsere, a kedves, szimpatikus szerző párral váltott pár kellemes szó. Nagyon sokan távoztak a ragyogó kivitelű, pazar képekkel illusztrált, s főleg izgalmas, a szerzők gazdag megfigyeléseiből származó, jobbára újszerű ismeretekben bővelkedő könyvvel. Megérte elmenni a rendezvényre és megvenni a könyvet.
Kölcsei Tamás

tabs-top
More in Életmód
Szigonyos horgászás a tengeren

Különös élménynek nevezhető az amatőr tengeri horgászat avagy szigonyos vadászat, amelyben a közelmúltban (április első hétvégéjén) volt alkalmam debütálni -...

Close