A „délnyugati szél” mindig napsütést hoz…

Pattaya (thai nyelven “délnyugati szél”) a Sziámi-öbölben fekszik, Bangkoktól 147 km-re (autóval körülbelül kétórányira). Mehetünk autóbusszal is a fővárosból, ebben az esetben 3 órás útra számítsunk. Már a megérkezésnél megcsap bennünket a párás, meleg levegő. Bangkok hatalmas megapolisz, mintegy 13 millió ember lakja.

Aki kikerülné a fővárosi forgalmat, az azonnal légkondicionált taxit bérelhet és azzal mehet a népszerű tengerparti városba (a taxi 1500 baht, 1 baht 8-9 forint 2017 elején).

A világhírű üdülőhely igazi Paradicsom. A vietnami háború után az amerikai katonák fedezték fel a helyet, mivel tökéletes pihenőt találtak itt maguknak. Manapság 1-2 napra, vagy akár több hónapra is jönnek ide turisták. Jelenleg közel harminc ezer szállodai szoba várja az ideérkezőket. Jönnek is ide a világ minden tájáról. Pattaya nem kifejezetten a fehér homokos tengerpartról és a kék víz felé dőlő pálmákról híres. Állandó a közlekedési káosz, a parti árusok a friss gyümölcstől, főtt ráktól a hamis Rolexen át a rájakrokodil- és kígyóbőr árukon keresztül a parti masszázsig mindent el akarnak adni.

Pattaya három részből áll: északon Naklua (ami a csendes, nyugalmas szállodák területe) középen saját strandjával, illetve a helyi “Rózsadombnak” számító félszigettel. Az ottani közönség inkább a méregdrágán kifizetett szálloda medencéje mellett múlatja az időt. Aki nyugalomra vágyik, lesétálhat még délebbre és Jomtienen 4-500 méterrel odébb élvezheti a gyakorlatilag privát strandot, ugyanis mindenki a zsúfolt, de élő strandra jár. Itt nagyokat úszhatunk, és sokféle vízi sportot is kipróbálhatunk. Ha megéhezünk, finomabbnál finomabb thai ételeket rendelhetünk 40-60 bahtért, Ha szomjasak vagyunk, ne hagyjuk ki a jégbe hűtött kókuszdiót, amiből csak a tejet szokás kiinni. Remek a helyi sör, a Chang is, ami az elefántról kapta a nevét. Az elefánt szent állat Thaiföldön, még öregek otthona is nyílt nemrégiben az idős elefántoknak.

Aki romantikus, pálmás strandra vágyik, annak át kell mennie a környező szigetekre. A turistairodák egynapos utakat szerveznek a legfelkapottabb szigetekre: Koh Larn-ra és Koh Samet-re, de a strandokon található speedboat, azaz a motorcsónak a legcélszerűbb. Az ár 1500 baht körül van csónakonként. Igaz Koh Larn-ra van Pattaya belvárosából komp is, ami 50 baht. Mindkét sziget jól kiépített, számos szállodával, étteremmel és bungalóval. Koh Larnon 18 lyukú golfpálya is található.

Déli csücske alkalmas búvárkodásra, de Koh Lin, Koh Sak és Koh Phai közelében még ennél is jobb lehetőségek kínálkoznak. Ezekre a szigetekre a hajóút egy óra. A víz alatt a látási viszonyok kedvezőek a mélyvízi merüléshez.

Nagyon fontos információ, hogy csak olyan terméket vásároljunk, ami nem szerepel a védett állatok listáján. Ha ugyanis ilyet veszünk, és megtalálják azt a határon, akkor azonnal elveszik tőlünk és még bírságra is számítani kell. Nagy élmény a ruhavarrás. Az indiai szabók pillanatok alatt leveszik rólunk a méretet és 24 óra alatt varrnak egy öltönyt, zakóval és nadrággal együtt. Ha jó áron kötik meg az üzletet, a nyakkendőt ajándékba adják. Vigyázzunk óravásárlásnál, hiszen azok többsége hamis. Bármilyen márkás órát képesek másolni. A meglepetés otthon ér, hiszen ezen órák nagy része 1-2 hónap alatt tönkremegy, s már nagyon hamar elkezd sietni vagy késni. A ruhák viszont jó minőségűek, szépek a pólók és a nadrágok.

Röviden a gasztronómiáról: legnépszerűbb a Tom Yam Khung leves, ami rákokból és töménytelen fűszerből álló nagyon csípős hal lé. Sajnos a levesben található fadarabok, zöldek nagy része nem ehető, kár próbálkozni velük, csak az ízesítést szolgálják. Ami nálunk a pörkölt, az ott a pad thai, azaz mindenféle zöldség és hús üvegtésztával – legalább annyi variációja van, mint a mi pörköltjeinknek.

A helyi konyhára nagy hatással volt az indiai konyha, ennek következménye a thaira áthangszerelt sokféle curry, amiket kókusztejjel készítenek. Legfinomabb a green, azaz zöld curry, ami már inkább thai, mint indiai. Ki lehet próbálni nyugodtan a különféle sült bogarakat is, nem lesz belőle semmi bajunk. Általában elmondható, hogy akárhol veszünk ennivalót, bármennyire is nem tűnik higiénikusnak: nem fogunk mérgezést kapni, mivel a nagy meleg miatt eleve mindent úgy készítenek, hogy a helyieknek se legyen bajuk ebből. Nem kell félni az utcai árusoktól sem – csak mindent alaposan átsüttetni, erős szósszal lelocsoltatni. Jég is nyugodtan rendelhető, mivel azt is palackozott vízből készítik mindenhol Aki kevésbé bátrabb az egzotikus ízek felé, az talál amerikai vagy európai étteremláncokat. A helyiek kanállal és villával esznek, kést nem használnak. Persze a nyugati ételekhez megkapjuk a kést is, nehéz lenne a bifszteket kanállal megenni. Este sétálva a bárok között keressünk lufikkal feldíszített helyeket. Ez azt jelenti, hogy valakinek születésnapja van. Ilyenkor a vendég valóban vendég, csak az italt kell fizetni, a svédasztalos vacsora ajándék a bár részéről. Tehát nem csak a “potya” vacsora, de a különösen bulis hangulat miatt is megéri betérni a “lufis” bárokba.

Bizonyára mindenki találkozni fog a hagyományos thai “köszönöm”-mel, a wai-val. Ez egy mozdulat, amikor valamiért hálásak, a két tenyerüket összeteszik és biccentenek. Ez nem több, s nem kevesebb mint, amikor nálunk megköszönnek valamit. Fontos információ az is, hogy soha se idegeskedjünk! Amennyiben rossz szobát kapunk valahol, nyugodtan közöljük ezt a tényt és kérjünk másikat. A thaiok nem veszik komolyan az ordibáló, magából kiforduló embert. Ha szépen kérik őket, akkor mindig megoldják a problémát. Nekik aki ordibál, asztalt ver, az gyenge ember, mert nem lép előre a megoldásban, hanem dühöng. Egy mosollyal és kellő humorral mindent el lehet intézni.

Azok a kis házacskák, amik olyan egzotikusan állnak minden épület előtt, telerakva itallal, étellel egy legendára vezethetőek vissza. A legenda szerint, ha vásárolok egy földet, akkor az ottani szellemeket ki kell elégítenem és új otthont teremteni nekik, hogy ne kísértsenek vissza az előző lakhelyükre. Így a jövőben az ő otthonuk a kis szentély, ahol gondoskodom róluk és cserébe ők békén hagynak az én új területemen. Pattaya remek hely, ideális nyaralást biztosít minden korosztály számára – ez biztos…

Pásztor – Szalay

tabs-top
More in Utazás
Egy vendégmarasztaló kék villa Hévízen

Annak, aki gyakran jár Hévízen, de még annak is, aki csak egyszer fordul meg e szép, rendezett fürdővárosban, megakad a...

Close