Baromfi, üvegházak és méhek – FAO segítség Iraknak

Több ezer szíriai menekült és iraki család helyzete javulhat Irak nyugati részén, köszönhetően az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO).

A német finanszírozású projekt révén szíriai menekültek többek között mezőgazdasági képzést kapnak üvegházi növénytermesztésből Erbil és Dohuk tartományokban.

Helyi iraki családok pedig baromfit, illetve húsfeldolgozáshoz és méhészkedéshez szükséges eszközöket.

A hosszú évek óta húzódó konfliktus miatt 3,2 millió ember küzd élelmiszerellátási nehézségekkel Irakban. Szintén 3 millió fölött van azon irakiak száma, akik belső menekültként az ország más részén kénytelenek élni. Ezen felül 240 000 szíriai menekült él az országban, szinte kivétel nélkül északon, táborokban vagy falvakban.

A családok nehéz helyzetben vannak. Csökkenteniük kell az adagokat, vagy kihagyni egy egész étkezést, rosszabb esetben pedig kölcsönre van szükségük, hogy élelmiszerhez jussanak,” mondta Fadel El-Zubi, a FAO iraki képviselője. „Alternatív jövedelemforrást kínálva a kormány azon törekvéseihez csatlakozunk, hogy hosszú távon csökkentsük az élelmiszersegély-függőséget és újra normalizálódhasson a helyzet amilyen gyorsan csak lehet.”

A hónap elején 150 faluban osztottak tyúkokat, baromfitápot és egyéb felszerelést. Így év végéig ezen családok, akik háztartásonként 23 tyúkot kaptak, mintegy 1,38 millió tojáshoz és 1 200 kilogramm húshoz juthatnak majd.

Közben mások méhészeti, illetve tej- és gyümölcsfeldolgozással kapcsolatos ismereteket szerezhetnek, hogy különböző tejtermékek és gyümölcskészítmények (lekvárok, aszalt gyümölcsök) előállításából biztosítsanak jövedelmet családjuk számára.

Egyes menekülttáborokban Erbil és Dohuk tartományokban 10-10 üvegház létesül, ahol az ott élő szíriai menekültek paradicsomot és uborkát termeszthetnek – mindkettő nagyon keresett a környéken.

Az 1,6 millió dollár költségvetésű projekt támogatója a Német Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium. 

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

LEA PLÁNTEK

Kommunikációs és ENSZ kapcsolattartó

FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda

lea.plantek@fao.org

tabs-top
More in Science & tech
Térbeli nyomatás: hol áll ez a technológia?

A laikus közvéleményben szélsőségesen eltérő képzetek élnek a 3D-s nyomtatás. Sokan úgy gondolják, hogy ez valami csúcs szuper technológia, melyet...

Close