Világelső az ajkai fotós!

A fényképezés életünk egyik leggyakrabban alkalmazott foglalatossága. Lakat Imre ezt a hobbit viszont magas szinten űzi, amelynek beérett a gyümölcse: ennek bizonyítéka, hogy ősszel egy nagy nemzetközi megmérettetésre kapott meghívást Los Angelesbe. Megérdemelten, hiszen az ajkai amatőr fotós első helyet szerzett a rangos Panoramio (ám ez időközben megszűnt, de azért ezen a linken követhető a művész úr:

https://youpic.com/photographer/ImreLakat/) nemzetközi honlap úgynevezett Geotagged versenyén. A fotómegosztó oldal világversenyén a Symmetry kategóriában nyert. Egyébiránt alig négy év alatt három első helyet szerzett, kétszer pedig harmadik lett. A képei nézettsége eléri a heti csaknem tízezret.

Főszereplőnk évek óta fotózza szűkebb és tágabb környezete látványosságait, hogy a fényképeket aztán közzétegye és pozicionálhassa a Google Maps oldalon. Fotói – sok ezer társáéhoz hasonlóan – bárki számára elérhetőek az interneten. Az említett versenyen egyébként Lakat Imre 2008 júliusától az idei esztendő márciusáig már háromszor szerzett első helyet, kétszer pedig harmadik lett, úgyhogy nem először kerül a nyilvánosság középpontjába. Hazánkban a fotósok között vitathatatlanul első a dobogós eredményekkel. Sőt, a harmadik helyeket is beszámítva a világon sincs még egy Panoramio fotós, aki ennyi elismerést szerzett volna.

Elmondása szerint a sikert annak köszönheti, hogy a photoshop program helyett a saját eszét használja és csak néhány szűrőt. Kreativitásról és precizitásról árulkodnak képei, amelyek tökéletes elkészítése érdekében képes hosszú utat megtenni és akár órákig várni. Ettől függetlenül vallja, hogy a Panoramio oldalra nem művészi képek valók, hanem életképek, amelyek a vidék természeti és építészeti szépségeit megörökítik.

A siker sztorija egyáltalán nem szokványos. Ötvennyolc évesen (bő egy évtizede) került először reflektorfénybe, amikor abszolút amatőr fotósként 2008 júliusában megnyerte a Panoramio havi képversenyét. Akkor sokan felhördültek, hogy nem az nyert, akinek kellett volna. Azt mondja, erős a konkurencia, és mindenki a legjobb a saját szemében. Ő azonban nem törődött a felhangokkal, 2009-ben megcsinálta a saját kiállítását az ajkai könyvtár és Bölcskeiné Kocsis Zsuzsa, a könyvtár vezetője segítségével. Azokat a fotókat állították ki, amelyek az elmúlt években magyar fotósként díjazottak és első vagy második helyezettek voltak a Panoramio Geotagged világversenyén. Így 2010 márciusában Imre megint nagyot lépett, első helyet szerzett a Panoramión. Immár kétszeres győztesként 2011 januárja szintén sikeres hónap volt számára: harmadik helyezés lett a jutalma. Ugyanebben az évben szeptemberben újra beszavazták fotóját a helyezettek közé, harmadszorra is megnyerte a világversenyt. Azóta is jönnek a gratulációk. A győztes fotóját hetente nyolc-tízezer ember látogatja. Vallja, hogy nagy élmény és elismerés számára, hogy bárki rálép a Panoramio blogjára, rögtön az ő fotóját láthatja. Imrének a statisztikája sem mindennapi. Havonta csaknem kétszáz negyven ezren látogatják. Eddig több mint négymillió-háromszázezren látták a képét, és ez a szám egyre nő…

Mottója szerint sosem késő elkezdeni valamit, mint például a fényképezést. Valamit, ami szép lehet, ami tanulságos és vonzza a tekintetet. Az életkor nem számít, csak az akarat, a jó szándék. Ha pedig közben sikert is elér vele a fotós, az plusz, ami továbbra is motiválja a fényképezésre. Lakat Imre nyugdíjasként úgy érzi, igazán alkalmas az idő arra, hogy életét ebben az irányban tartsa. Mértéktartó életet él, káros szenvedélye csak a fotózás. Rajongásával viszont megfertőzte már feleségét is, együtt utaznak a kiszemelt hazai és más európai városokba, hogy mindketten megörökítsék a látnivalókat. Legutóbb Magyarországon barangoltak: Pécs, Szeged, Győr és Esztergom, Szombathely és Zalaegerszeg szépségeit fényképezték le, ilyenkor naponta hozzávetőlegesen ezer fotót készített Imre a városokról.

A hazai mellett leginkább az osztrák kultúra és művészet vonzza a házaspárt, úgyhogy Graz és Bécs környéke is gyakran lesz a jövőben úti cél. Szeretnek gyönyörködni a szépen megművelt alpesi tájban, de vonzza őket a tengerpart látványa és Olaszország történelmi levegője is…

Szalay Attila

tabs-top
More in Hungary, Kultúra, Utazás
Többféle igazság létezik

Hernádi Gyula történeteiről „Amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell” – írta Wittgenstein, és az 56-os magyar forradalom utáni időszakot...

Close