Vác, a Dunakanyar szíve, s a kultúra városa.

Vác mintegy 1000 éves múlttal büszkékedhet, melynek elhelyezkedése, gazdag kulturális és történelmi múltja a térség központjává teszi. A város hosszú útat tett meg a mai napig történelme során, merthogy számos tényező nem kedvezett a fejlődéséhez. Igazából Magyarország sok településére mondható ez el, hiszen a Kárpát-medencében folyó háborúzások, csatározások sok-sok rombolást végeztek életében. 

Egy biztos: érdemes kissé jobban megismerni a varázslatosan patinás város látnivalóit.

Vác különösen püspöki székhely volt az események középpontjában. A magyarok Kárpát-medencébe érkezése , a honfoglalás után első királyunk megkezdte a váci püspökség szervezését. Ugyan az alapítólevél nem maradt fenn, de írásos emlékek 1074-től fellelhetők. A város életében kezdettől máig meghatározó az egyházi központ jelenléte. A mindenkori püspök a település földesura is volt,- aki befolyásolta a szabályozásokat, jogalkotásokat is. Nagy hatással volt az építészetre, kultúrára, s az intézmények fejlődésére. Az országon belüli központi fekvése, kiemelkedő vízparti része miatt mindig érintették a hadi események, rombolások. A tatárdúlás hadjárata során felgyújtották, lerombolták a várost, elpusztították a vártemplomot, a környező püspöki épületekkel, és az oda menekülő lakossággal együtt. A kivonulás után, IV. Béla itt tanácskozott az ország főuraival együtt a terület újjáépítéséről, aki az elpusztult lakosság helyére a nyugati országrészből hozatott német telepeseket, valamint szláv és román jövevényeket.

Egy kis nyugalmat, felemelkedést, virágzást hozott a XIV-XV. század a város és a környék életébe. Báthori Miklós humanista püspök reneszánsz pompával, és az akkori világ legrangosabb kézműveseivel alakította ki a város főterét. Ez az a korszak, amikor a magyar királyi városok rangsorában közvetlenül Vác következett. Ennek az idillikus időknek vetett véget a török hódítás, és a másfél évszázados uralom. A sok csatározás – a vár és a Dunai átkelő birtoklása – miatt a város negyvenszer cserélt gazdát. A török fennhatóság alóli felszabadultság végeredménye a város teljes rommá dúlása, a maradék lakosság elmenekülése, a földek parlagon heverése. Az újjáépítés megindult, de az újabb harcok (a Rákóczi szabadságharc és a természeti katasztrófák) hátráltatták az újrakezdést. A püspöki építkezések a nagy tűzvész pusztítása után indultak meg a középkori alapokra épült barokk városban, a XVIII. század második felében. Lassan-lassan beindult a gazdaság fellendülése, Buda és Pest után a megye harmadik legiparosodottabb városa volt Vác. Az első dunai gőzhajó, az első magyar vasútvonal kiépítése Pest és Vác között a közlekedést és a kereskedelmet is gyorsította.

Vác élete a rendszerváltás után alaposan megváltozott. A nagyipar felszámolásával jelentős munkahelyek szűntek meg. Napjainkra a városvezetés és az ott lakók az új lehetőségek felismerésével (másképp gondolkodással) megvalósulni látják, hogy a város és környéke ne csak átmeneti , hanem hosszabb napokra itt tartózkodó kiránduló hellyé váljon. A helyi Tourinform Iroda meghívására bepillanthattunk Vác turisztikai, művelődésügyi és kulináris különlegességeibe, hiszen napjainkban a város a magyar kultúra fontos szerepét tölti be.

A Modern Művészeti Gyűjtemény a Vácott élő Papp László műgyűjtő több, mint 40 éves munkáját őrzi. A XX. század magyar képzőművészeinek képviseletében többek között Scholz Erik Munkácsy- díjas festőművész alkotásait is láthatjuk, ám az alföldi festészet, valamint a váci művészek képeiben is gyönyörködhetünk. Az ország legszebb barokk terén található a Váci Mosolyalbum Sajdik Ferenc Munkácsy-, és Kossuth díjas érdemes művész karikaturista/grafikus bájosan szép rajzaival, táblaképeivel. Mesevárosai, kedves filmes alakjai – többek között,- a Pom-Pom mesék és a Gombóc Artúr.

Az egykori Curia épületében, a török kori pincében található a Váci Bormúzeum, amely több, mint 2500 eredeti palackozású borból áll, és az országban egyedülálló 900 darabos Tokaji Aszú gyűjtemény 1880-tól napjainkig . Természetesen a legnépszerűbb borvidékekről olyan borokat vásárolhatnak az odalátogatók, ami őshonos és világfajta magyar bor.

A város kultúrtörténeti kincse került napvilágra, amikor 1994-ben a Domonkos templom helyreállítási munkái során, a templom alatti kripta több, mint 150 évvel ezelőtt befalazott lejáratára bukkantak az építők. A különleges klíma miatt jó állapotban talált, mumifikálódott testek nyugodnak. A múzeumban láthatóak különböző kegytárgyak, viseletek, lábbelik, temetkezési kellékek, feszületek és rózsafüzérek. Az 1718-ban épűlt ház a német városrészben uradalmi kocsma volt, később Aranyszarvas Vendégfogadóként élt a város történetében: „borivó szobákkal” kialakított termei, a kocsmáros lakása, valamint hálószoba állt a vendégek rendelkezésére (egykoron Petőfit is elszállásolták itt) – sőt az írások megemlítik, hogy színielőadások is szerepeltek a vendégfogadó programjaiban. Az épület végében volt az istálló, amiben 24 lovat tudtak elszállásolni.

Mai nevén a Pannónia Ház szépséges barokk épületkomplexumában állították ki többek között Hincz Gyula (kortársai csak magyar Picasso-ként emlegették) kétszeres Kossuth díjas festőművész életművét. Megcsodálhatjuk továbbá az újdonságnak számító Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményt is, amelyek mind-mind művészeti remekművek, a XIX. század magyarországi öntödék termékeiből. A Berczelly-gyűjtemény XIX-XX. századi kisplasztikák, használati tárgyak, kályhák megannyi szépségét mutatja be. A belső udvarban található Verter Andrea szép hangulatú „Tündérkert” kerámia figurái.

A 2016-os év a kulturális turizmus fejlesztésének jegyében zajlott, amelyhez Vác számos rendezvénye, színháza, fesztiváljai, kiállítóhelyei és műemlékei kiváló alapot szolgáltattak. Vác a kulturális feltöltődés ideális helyszíne, hiszen a Dunakanyar Színház négy éve nyitotta meg kapuit. A színházi évad egyaránt tartalmaz könnyed, vidám és tartalmas, elgondolkodtató egész estét betöltő darabokat is. Nyáron pedig a V4 Fesztivál és Színházi találkozó házigazdája, amely a térség legnagyobb kulturális rendezvényévé vált.

A város és a nyár legnagyobb eseménye az immár huszonöt éve megrendezendő Váci Világi Vigalom, mely három napon keresztül, több száz programmal – templomokban, köztereken, kiállítóhelyeken, vendéglátóhelyeken – reggeltől késő estig tart – határon innen és túlról vonzza a közönséget. Rendkívül gazdag kiállítások közül választhatnak az érdeklődők: 2016. novemberében újul meg egyik leglátványosabb tárlatuk a Pannónia Házban.

Az idei év nagy újdonsága a nyáron felújított Memento Mori kiállítás. A tárlat az élet és a halál kettősségét mutatja be a váci domonkos kriptából származó valamint a 110 éves múzeum korábbi gyűjteményezéséből válogatott műtárgyak segítségével. A Memento Mori kiállításhoz kapcsolódó, részben a domonkos kripta anyagára alapozott új állandó kiállításuk, az Ars Memorandi döntően a török hódoltságot követően újratelepülő, multikulturális város életét mutatja be. A kriptaleletekből rendezett tárlatot is befogadó 18. századi főtéri polgárházban kialakított térben létrejött egy korszerű várostörténeti bemutató.

A 2017-es évre az aktív turizmus fejlesztését tervezik a városban, melynek alapjait már a korábbi években lefektették. Városuk a vízi turizmus és a kerékpáros turizmus ideális helyszíne, a város felett húzódó Naszály hegy és a Börzsöny, az országos Kéktúra útvonal számos lehetőséget kínál. Jelenleg a 1-2 napos tartózkodási idő jellemzi városukat, azonban céljuk ennek bővítése. Törekvésük, hogy csillagtúra központként is megjelenjenek a turisztikai piacon, mivel innen fél óra alatt elérhető Budapest, Gödöllő, Börzsöny, Szentendre, Visegrád és Szlovákia is.

Összegezve a látottakat szép ez a város: gyönyörű barokk terével, az ország egyetlen késői barokk diadalívével és a klasszicista székesegyházával, az egyedülálló Gombás-patak kő hídjával, ódon utcáival, hangulatos éttermeivel illetve kávézóival, s nem utolsó sorban az örökké változó folyójával – a Dunával.

Magyar – Szalay

tabs-top
More in Hungary, Utazás
A LOT ÖSSZEKÖTI BUDAPESTET SZÖULLAL

Régiónk piacvezető légitársasága az utóbbi években jelentős eredményekkel büszkélkedhet: tavalyhoz képest bő egy millió, s az idei évhez viszonyítva jövőre...

Close