Thaiföld – praktikumok

A LEGFONTOSABB PRAKTIKUMOK

Thailand valutájának pénzegysége a Bath (THB), amely száz satangra váltható. Minden turistaközpontban és a hotelekben nagy számban található pénzváltóhely, amelyek általában 21 óráig tartanak nyitva. Az időeltolódás plussz hat óra. Vízumköteles ország, az útlevélnek a visszaindulástól számított hat hónapig kell érvényesnek lennie. Az engedélyezett tartózkodási időtartam 60 nap, s a kiadástól számított 90 napig érvényes. A határon kapott vámnyomtatványt a visszautazásig meg kell őrizni. Az ország éghajlata trópusi, így számunkra a legkellemesebb a novembertől februárig tartó időszak. Egészségügyi szempontból a kontinens legfejlettebb és legbiztonságosabb területei közé tartozik, ahol már régóta nem szükséges a kötelező védőoltás. A tömegközlekedés és a taxizás egyaránt olcsó.

Szállodáiknál a központi szabályozás rugalmas és toleráns, ezért meglehetősen nagyok a kategórián belüli különbségek. Gyakorlatilag minden szállodában grátisz biztosítják a palackozott ivóvizet, amelyet érdemes még fogmosáshoz is használni, merthogy a csapvíz okozhat némi meglepetést az európaiaknak. Viselkedési szabályukban nem tűrik a királyi család legburkoltabb bírálatát sem. Vallási szentélyekben a fedetlen felsőtest, a rövid nadrág vagy más, oda nem illő öltözet tiltott. Ha az iszlám közösségek bármely mecsetjébe látogatunk el, a cipőnket vegyük le.

A minden turistát érdeklő téma az étkezés, amelyről illik kissé bővebben is szólnunk. Nos, röviden összefoglalva kijelenthetjük, hogy gasztronómiájuk világhírű, változatos és gazdag konyhájának köszönhetően. Megtalálhatók benne a kínai és indiai konyha elemei is. Különösen szeretik a csípős ételeket. Felváltva fogyasztják az édeskés étkeket a csípős fogásokkal, hogy enyhítsék a különbözőségeket. Egyet viszont őszintén állíthatunk: átlag fölötti tisztaság és higiénikusság jellemzi a thai embereket, így nyugodtan fogyaszthatjuk étkeiket. A borravalókat mindenütt elvárják, a magyar szokáshoz hasonló nagyságrendben.

Minden turistaközpont közelében találhatók kórházak és klinikák, jól képzett orvosokkal és ápolószemélyzettel. Természetesen legyen biztosításunk, de a dombor nyomott bankkártyák zöme önmagában is elegendő a megfelelő ellátáshoz. A nagyobb üzletek szabott árakon árusítanak, ám másutt az alkudozást nemcsak elfogadják, hanem el is várják.

Sz . A.

tabs-top
More in Utazás
LENGYELORSZÁG: A PÉLDAÉRTÉKŰ DESZTINÁCIÓ

Sokfelé repülhetünk szerte a világban, ám ár-érték arányban mindenképpen az egyik legajánlhatóbb úti célnak számít lengyel barátaink csodálatos országa. Bármikor...

Close