„Versenyautók” a sípályán!

A Bakony fővárosának szomszédságában található „SÍARÉNA” köztudottan – legalább is sportberkekben – hazánk abszolút első számú síkomplexuma, ahol nagyon sok kuriózummal lehet találkozni a téli sportok szerelmeseinek. Egyik alkalommal például kíváncsiságból bámultuk meg az egyik profi hódeszkást ügyvéd barátjával, akik Siófokról járnak rendszeresen Eplénybe kedvenc kikapcsolódásuk gyakorlására. Takács Ervin tulajdonost kértük meg, hogy mutassa be Olvasóinknak a nálunk ritkaságnak számító sporteszközt.

Egy legendás, de ma is létező német cég, a Vírus snowboardját sikerült beszereznem a közelmúltban. A vaterán nevetségesen olcsón sikerült megvennem, az eredeti 900 eurós árhoz képest. Úgy voltam vele, hogy ha csak dísznek lesz jó, akkor is megveszem. A futár miután kezembe adta, azonnal kicsomagoltam. Kíváncsi voltam, vajon mennyire nyúlott ki egy 2000 –ben gyártott deszka. Megdöbbentem, semennyire. A földre téve olyan ívet mutat, hogy beleborzongtam. Ez még most is egy versenyautó lesz a havas domboldalon – gondoltam. Annyira keskeny (14 cm középen), hogy az eplényi pályán az egyik oktató azt kérdezte, hogy ez skyval?

Megnyugtattam, hogy ez nem az, ez a legkeskenyebb snowboard, amit gyártanak a világon. Sok alpin deszkát sikerült már kipróbálnom, de eddig ez volt számomra a Ferrari. Hihetetlen gyorsan lehet vele ívet váltani, és ahogy Páris András barátom (snowboard oktató és wakeboard maratonista, országos 3. helyezett) mondotta (miközben mögöttem jött az ő Wild Duck LTD deszkájával) – olyan mint a penge. Valóban olyan. A pályán összekotort buckákat átvágja, és csak száguld lefelé, miközben a rádiuszának megfelelő íveket hagyja maga után. Már csak azon gondolkodom, miközben élvezem a carvingolás és a száguldás összjátékát, hogy a Nidecker giant slalom deszkámat hányszor veszem elő ezek után. Pedig az is egy versenyautó kategória. Na majd meglátjuk… Jut eszembe, itt van András barátom 164 cm-s F2 Eliminátorja is, amit ki kellene még próbálni valamikor.”

Ráadásként Ervin hasznos üzenetét is közreadjuk: “A védőeszközök fontosságáról tavaly egy személyes élményen keresztül bizonyosodtam meg a Síarénában. Bár engem nem kellett erről győzködni sosem, mert használok kerékpáros sisakot (feleségemmel együtt mint többszörös Tour de Pelso és Balaton Kör teljesítő országúti kerékpáros), és mint enduro motoros. Alpin snowboarddal egy, a pálya szélén történt eséskor, mikor a fejem már kb. 30-40 cm-re volt a talajtól, egy iszonyatos ütés ért hátulról a fejemen. Köztem és a legszélső fák között (kb. 1 méteres sávon) még el akart száguldani egy síelő közepesen nagy sebességgel. A síbakancsával talált el úgy, hogy arról több csat leszakadt. Magam nyaki rándulást szenvedtem, és kisebb agyrázkódást kaptam. Úgy gondolom, hogy ez sisak nélkül végzetes találkozás lett volna számomra. Pár nap lábadozással, pihenéssel megúsztam. Fontos lehet még a gerincvédő is, ami akkor nem volt rajtam, de ha ott ér az ütközés anno, szintén nagy eséllyel akár ebből fakadó mozgásszervi bénulás is bekövetkezhetett volna. Felmerül továbbá az egyéni felelősségünk is, hogy mennyire tartjuk be a síelés szabályait, s mennyire vagyunk megfontoltak, hogy sporttársainkat ne veszélyeztessük…”

Szalay Attila

tabs-top
More in Sport
BOKSZ KUPA SZERBIÁBAN.

A magyar női boksz válogatott keret egy híján húsz fővel vesz részt a szomszédos Szerbia egyik legnagyobb ökölvívó eseményén Zomborban,...

Close