Magyar síszerelmesek: irány a szlovák síparadicsomba!

A téli síszezon decemberben elején kezdődik, itt az északi szomszédban, Szlovákiában. Fent a magas hegyekben, ahol jóval hamarabb köszönt be a fehér tél, mint nálunk. A magyar síszerelmesek már alig várják, hogy felköthessék a léceket, hogy száguldjanak a havas lejtőkön…

Az autópályának köszönhetően Budapestről a Magas Tátra szívébe autóval Kassán keresztül csupán 3,5 óra alatt lehet eljutni, autóbusszal is alig hat óra alatt. A Szlovák Idegenforgalmi Hivatal és a Szlovák Turisztikai Központ sajtótájékoztatóján azt is megtudtuk, hogy a hegyvidékeken 36 modern síközpont található, amelyekben a 350 km hosszú, különböző nehézségi fokú lesiklópályákon és a 600 kilométeres sífutópályán mindenki számára tökéletes síelési lehetőséget biztosítanak. A sípályákra való feljutást pedig mintegy ezer sífelvonó és a legmodernebb típusú kötélpályás felvonók biztosítják. A síelésen és sífutáson kívül snowboardozásra illetve alpesi síelésre is van lehetőség, de ki lehet próbálni a bobozást, a hóraftingot, a hótubingot, s az egyedülálló Boarder Cross pályát vagy a téli siklóernyőzést is.

A szlovák síközpontok királynője Jasná, Szlovákiában talán itt vannak a legjobb síterepek. Síelni a Chopok északi és déli oldalán egyaránt lehet, a nagyrészt mesterséges hóval fedett sípályákon, melyek hossza 50 kilométer, s alkalmasak a profi és kevésbé profi síelők számára ugyanúgy, mint a gyermekes családok avagy a kezdők számára. Itt rendezik meg az alpesi lesiklás csúcsát, a világkupát 2024. január 20-21-én, amelyre szintén érdemes ellátogatni csupán nézőként is.
Síelésre kitűnő a Jasná déli és az attraktív Liptó északi lejtői, a hótakaró akár öt hónapig garantált az 1000-2000 méter között fekvő hóágyúzott és jól karbantartott sípályáknak köszönhetően.

Hivatalosan a téli szezon ugyan december 2-án kezdődik Liptóban, az Alacsony-Tátrában található Chopok-hegyen, a festői Donovalyban pedig egy héttel később. A sífelszerelés kölcsönzők, ski-szervizek, síiskolák, és gasztroélmények garantáltak a lejtőkön, ahol a gazdag aprés ski program sem hiányozhat. A teljes téli szezon alatt szinte az egész régióból ingyenes buszjáratok közlekednek a Jásna síközpontba, de az autósoknak parkolóhelyek is szép számban rendelkezésre állnak, mint ahogy színvonalas szálláshelyekben sincs hiány – a szállás árában több helyen a síbérlet is benne van.

A tél szépségeit nem mindenki a különféle sportokban éli ki (főleg a lejtőkön száguldva), vannak, akik csak élvezni szeretnék szabadidejük minden pillanatát a gyönyörű havas tájban, akár termálvízben lubickolva is. Liptón például, a sípályák közelében termál- és ásványvíz források találhatók, az aquaparkokban a kikapcsolódást és szórakozást érdemes élményelemek teszik teljessé, úgymond feledhetetlenné.

Érdemes tehát már akár decemberben útra kelni nemcsak a síbarátoknak, hanem a kényeztetésre vágyóknak is. Irány Szlovákia legszebb hegyvidékei!

Temesi-Szalay

tabs-top
More in Sport
Világ- és Guinness rekord kísérlet Hódmezővásárhelyen

A nemrég megrendezett V. Pentathlon bajnokság után sem maradunk esemény nélkül, zajlik az élet a jerkölésben, ebben a speciális sportágban...

Close