Dr. Hegedűs Csaba, vagyis Mr. Tus!

Mindig csak előre…” – ez egy nagyon követhető és követendő ars poeticája egy embernek, különösen egy élsportolónak. Szeptember első dekádjában ünnepelte 70. születésnapját a Nyári Olimpiai Játékok 100. magyar aranyérmét nyerő legendás birkózója: Hegedűs Csaba, azaz Mr. Tus. Az alábbiakban róla szól beszámolónk, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Ebből az alkalomból, a városligeti Robinson étteremben egy igazi birkózó tankönyvet mutatott be a meghívottaknak főszereplőnk – Út a birkózósikerekig címmel, amelyben kedvenc sportágában eltöltött hat évtized tapasztalatait osztja meg olvasóival. Ha az ember keresi a sorok között, hogy mi az, ami tanulható vagy tanítható, akkor gyorsan rájön, hogy nem kell keresgélni, hiszen az egész könyv arról szól. Teljes képet kapunk a birkózásról, az edzőről, a szakember felelősségéről, a hittel és szenvedéllyel elvégzett munkáról, s egyáltalán az egész életmű felmérhetetlen gazdag tapasztalatáról. Az eseményen jelen voltak a régi barátok, a kortársak, a birkózás nagy egyéniségei, sőt a sikeres életútban sokszor fontos szerepet is betöltő társak és segítők. A narrátor szerepében az egykor kitűnő vízilabdázó, majd a médiában is komoly szerepet betöltő Riskó Géza szólaltatta meg a társszerzőket és a megjelent neves személyeket. Így többek között Kulcsár Krisztiánt, a MOB elnökét, Molnár Zoltánt, a Magyar Edzők Társaságának elnökét, Sárfalvi Pétert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkárát, Kamuti Jenőt, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökét, dr. Berkes Istvánt a Sportkórház korábbi főigazgatóját.

A Sárvári kisfiú 1957-ben kezdte a kötöttfogású birkózást a Szombathelyi Volánnál, 1967-ben leigazolta a Budapesti Vasas. Először 1968-ban szerepelt világversenyen a magyar válogatott színeiben. Ötször nyert magyar bajnokságot, négyet kötöttfogásban (1971, 1972, 1976 és 1978), egyet szabadfogásban (1971). Az 1971-es szófiai világbajnokságon aranyérmet szerzett, ekkor kapta a Mr. Tus / Tuskirály becenevet, mert összes mérkőzését tussal nyerte meg, s az év birkózójának választotta a sportág világszövetsége. Az 1972-es müncheni olimpián a kötöttfogásúak 82 kg-os súlycsoportjában aranyérmet szerzett, mely a magyar olimpiai csapat történetének 100. aranyérme volt. 1973-ban súlyos életveszélyes autóbalesetet szenvedett. Gyógyulása után, csak 1975-ben tudott újra szőnyegre lépni. 1976-ban és 1977-ben Európa-bajnoki aranyérmet szerzett, ám 1979-ben visszavonult az aktív birkózástól. Szakedzői diplomája mellé a jogi doktorátusi vizsgát is letette, majd 1980-89 között a szövetségi kapitányi posztot viselte. Ez idő alatt lett olimpiai bajnok Kocsis Ferenc, Növényi Norbert és Sike András. Versenyzői és edzői korszakát követően, 1989-ben a Magyar Birkózó szövetség alelnökévé, majd 1992-ben annak elnökévé választották, s posztján többször megerősítették (1996, 2001, 2005, 2010). Regnálása alatt Magyarország kétszer, 2005-ben és 2013-ban adott helyet a birkózó világbajnokság küzdelmeinek.

Ami kiemelendő még: 2018 októberében ismét hazánk rendezheti a sportág legjobbjainak világbajnokságát. Nos, a népszerű tuskirály nem csupán afféle protokollvendég lesz a vb-n, hanem két olimpiai bajnok birkózó társával, Varga Jánossal és Kocsis Ferenccel, valamint az Európa-bajnok Lőrincz Viktorral, a budapesti vb nagykövete is lesz. „A világszövetség már megelőlegezte a dicséretet, miszerint a három magyarországi világbajnokságot tartja minden idők legjobbjának – az október 20-28 közöttivel együtt -, mert azokat senki sem tudta volna nálunk jobban megrendezni” – nyilatkozta befejezésül Hegedűs Csaba.

Domokos Gábor

tabs-top
More in Sport
Díjátadó Gála – Labdarúgás éjszakája

A Hivatásos Labdarúgók Szövetsége idén már 28. alkalommal választotta meg az elmúlt idény legjobb játékosait és edzőit. A Díjátadó Gálára...

Close