Lássuk a medvét!

Egy kis lazításként érdemes a Gödöllői Királyi Kastély gyönyörűségei után ellátogatni akár gyermekekkel is a veresegyházi Medveotthonba – csupán fél óra körüli autózás Gödöllőről. A Medveotthonban hétvégéken külön programok – szabadtéri látványetetések például – gazdagítják a programunkat. Az öt és fél hektárnyi zöld területen kialakított Veresegyházi Medveotthon Közép-Európa egyetlen ilyetén látnivaló , amely az Állatvédő Világszervezet (WSPA) és a veresegyházi önkormányzat összefogásával jött létre, ám az otthon tulajdonosa és fenntartója maga a város önkormányzata. Mivel az ország minden részéről, sőt külföldről is érkeznek ide medvék és más emlősök. Természetesen az itt élő állatok fajtája és egyedszáma folyamatosan változik.

A képhez tartozó alt jellemző üres; IMG_20200918_150158-1-1024x768.jpg a fájlnév

A medvék fogadására közel fél éves munkával tették alkalmassá a tágas területet, kellemes körülményeket teremtve nekik. Szívesen jönnek a kerítéshez, mert tudják, hogy egy hosszú fakanál végére a “rendes” látogatók helyben vett finom mézecskét csöpögtetnek, benyújtják a védőkorlát felett áthajolva a kerítésen keresztül nekik – persze teljes biztonságban. A macik pedig szorgalmasan lenyalogatják, hiszen nem lehet csalódást okozni sem a tátott szájjal figyelő csöppségeknek, sem a lelkesen etető felnőttnek sem. Nem is tudom, kinek tetszik ez jobban, a mamának, az apának, vagy a babának. Mi vagy egy tucatnyi medvét tudtunk megszámolni. Többen a kerítés közelében pihengettek, mások odakíváncsiskodtak minket mustrálni. Tehát alaposan meg tudtuk őket figyelni. Ki lehet próbálni a maci liftet is, érthetően egy ott dolgozó segítségével, ami ugyancsak érdekesség. A medvék között többel találkozhatunk is akár mondjuk a “színészbejárón”: a Veszprémi Állatkertből bő két évtizede idekerült kárpátaljai Lujzikával, aki a színészmacik nagy generációjának tagjaként a “Tündér Lala” című filmben szerepelt. Nem meghazudtolja meg önmagát: produkálja is magát a látogatóknak. Igen “karcsú”, csupán 160-180 kilogramm. Igazán filigrán. Csak nehogy nekünk dőljön. Viszont anno a Jugoszláviából ide került Brumi talán még nagyobb maciszínész, mint Lujzika. Ő kiválóan alakította önmagát némi szerepjátszással a “Lutra, a vidra” című természetfilmben, érdemelt volna érte egy Oscar díjat, de hát medvéket nem lehet még jelölni erre. Micsoda igazságtalanság. Mint ahogy a Romániában született Kisasszony sem kapott kitüntetést, aki a “Mit csinált, felség?” című filmben nyújtott feledhetetlen alakítást, amik között volt az is, hogy élethűen eljátszotta, s lelőtték.
A medvék mellett jó néhány farkas is éli az otthonban életét ideális körülmények (amennyire a fogság az lehet) között a medvékkel “parolázva”, jó tágas részen, és külön is. Nagyon tetszik nekünk, hogy kiírják (mert úgyis megkérdeznék a látogatók), a farkasok füle hegye a csípős légy ádáz támadásától sebes – először észre sem vesszük – , és hogy ezt rendszeresen gyógykezelik. Megmosolyogjuk a farkasok kerítésén a figyelmeztetést: ne etessék (még mézzel sem) . Biztos lehetett valaki, aki úgy gondolta, hogy a medvékkel barátságban élő farkas megirigyelte a társa kedvencét, a fincsi édes nedűt, ami meg hát kapható itt. Mint speciális “zoocsemege”..Találkozunk több helyen is oroszlánokkal. A nagy óvódások úgy gondolják, hogy az igen fiatal fiatal oroszlán pár hímjének Nolennek, a hercegnek talán épp “tinédzser” kora miatt picike még a sörénye. Narával, a hercegnővel együtt az érdi Noel Tanyáról érkeztek ide hat hetesen ezek a saját kézből etetett és nevelt kölykök – együtt a felnőtt, cirkuszból mentett oroszlánokkal. Itt igazi otthonra találtak ők is. Aranyosak a mosómedvék is.
Nagyon szeretik a gyerekek azokat a humoros sorokat, amiket néhány állat szájába adnak – fotókon olvasva osszuk meg a betűvetéssel még nem találkozó aprósággal ezt nagy mulatságukra. Persze az ő kedvükért e mellett be kell iktatni jövet és menet is a játszóterezést – egész tizennégy éves korig lehet itt megtalálni a kedvüke való szórakozást. Akár még ebédelni is lehet itt. Egy kiváló délután vagy hosszú délelőtt eltöltéséhez minden adott…

Bodrog Beáta

tabs-top
More in Életmód
NYARALÓHAJÓZÁS FELSŐFOKON.

A sajnálatos világjárvány okozta krízis követően, ez év júliusában sikeresen elindult Magyarországon is a nyaralóhajózás, ami az elkövetkező években jelentősen...

Close