Mindennapi kenyerünk

Sokszor, sokan írtak arról, hogy mitől jó egy kenyér, mire mondjuk, hogy ez a kenyér jó, miből készül egy jó kenyér? Erre a kérdésre kaptam választ a 2009-ben épült gyárban, ahol feketén-fehéren megbizonyosodtam a minőségi kenyér gyártásának precíz folyamatáról.

14 évnyi solymári tevékenységük után, ahol jelenleg a cukrászüzem működik – vásárolták meg a Pilisszentiváni telket és építették fel a legmodernebb német gépekkel felszerelt üzemet, amihez mintabolt és kávézó is kapcsolódik. Patyolat tisztaság mindenhol, a dolgozók fehér, tiszta ruhába átöltözve juthatnak csak be a gyár területére.

A gabona, a liszt teherautókkal érkezik a gyárba. A magvakat, a frissen őrölt teljes kiőrlésű lisztet óriási tartályokban tárolják, majd automata adagolón keresztül kerülnek az üzembe. Az egyik üstben készül a kovász – külön szakember felügyelete alatt, amott öntik ki a már megkelt tésztát, majd újabb kelesztés után kézzel formázzák. Újabb pihentetés után kerül sor a sütésre, ami azt jelenti, hogy 15 óra alatt készül el a kenyér – minél hosszabb a kenyérre fordított idő, annál hosszabban marad friss.

A másik oldalon porciózzák a túróhalmokat a batyuhoz, a következő asztalon megtermett kígyó formájú kakaóval töltött csigát tekernek fel, amott kézzel sodort kifliket tesznek a tálcákra, vagy mártogatják a zsömléket, kifliket lenmagba, szezámmagba, zabpehelybe.

Az elkészült termékek végső fázisa egy röntgengép, ami az esetleges idegen anyagot kiszűri.

A gyárban éjjel-nappal dolgoznak. A saját boltjaikba éjszaka szállítják ki a kész tésztát, és ott helyben, kemencében sütik ki, így folyamatosan van friss péksütemény. A több, mint 400 üzletbe hajnalban érkeznek a kész pékáruk, kenyerek. A saját boltjaikban estére megmaradt kenyeret, pékárut karitatív szervezeteknek adják át – főként gyermekintézményeknek. Figyelnek a környezetükre is, a sütésnél keletkezett hőt újrahasznosítják: ezzel fűtenek, melegítik a vizet.

A tulajdonos pékmester elmesélte, hogy amikor végzett a szakközépiskolában, ő volt az egyetlen magyarországi női pékmester. A munkájához való szeretetére jellemző, hogy 4 évig németországi pékségekben sajátította el a szakma fortélyát, szerzett gyakorlati tapasztalatot. Lenyűgözte az ottani munka, a precizitás, a hagyományos receptek és a kiváló alapanyagok használata. A látottak adták azt az inspirációt, hogy itthon népszerűsítse a teljes kiőrlésű- és rozskenyereket. Hiszen mi is kell egy jó kenyérhez: nem kell más, mint frissen őrölt liszt, víz, só és saját kovász. Nem kell ízfokozó, tartósítószer, adalék- vagy színezőanyag – ez a jó kenyér titka! A leveles tészták, desszertek margarin helyett vajból, a töltelékek valódi gyümölccsel, aromák helyett likőrökkel készülnek.

Nemrég új termékcsaláddal bővült a választékuk: 100%-ban teljes kiőrlésű termékek, megőrizve a gabonaszem minden tápanyagát. A magasabb rosttartalomnak köszönhetően kevesebbtől is jól lakunk, kevesebb szénhidrátot tartalmaznak, mint a fehér kenyér.

A cukrászüzemben szintén kiváló minőségű anyagokkal dolgoznak: bevonómassza helyett csokoládét, margarin helyett vajat, aromák helyett likőröket, poralapú gyümölcsösszetevők helyett valódi gyümölcsöt használnak. Mindegyik süteményt egyedi darabként, kézzel töltik, klasszikus receptek újragondolásával.

A tulajdonos – családanya révén – fontosnak tartja, hogy a jövő generációja ismerje meg az egészséges táplálkozás alapjait – az országban egyedülállóan – játékos, ismeretterjesztő program keretében. A Gyerekpékség modern technikai felszereltségű mini pékség, ahol a gyerekek saját kezűleg készítik, majd sütik meg a kenyeret, péksüteményt.

Ludwig Klára hitvallása: „Mindenben, amit csinálunk, benne vagyunk mi is, szívünk, lelkünk és lelkesedésünk. Táplálót, tökéleteset és egészségeset alkotni: ez motivál bennünket nap mint nap.” És ezt magam is tapasztaltam, meggyőződtem róla.

Magyar Éva

tabs-top
More in Életmód
A táplálkozási problémák új korszaka elkezdődött

Gyakoribbá válik a túlsúly és elhízás, és velük együtt betegségek egész sora érkezik, állapította meg egy új FAO jelentés Európa...

Close