Kiállítással emlékezünk Hidegkuti Nándorra

A száz évvel ezelőtt született Hidegkuti Nándorra, az Aranycsapat húsz éve elhunyt egyik legendás labdarúgójára emlékezve rendeznek kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az MTK stadionjában – amely az Öregnek becézett játékos nevét viseli – megtartott sajtóeseményen elhangzott: a kiállítás március 3-án, az anno világsztár születésnapján nyílik és április 17-ig lesz megtekinthető.


    L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte, amikor az MTK részéről megkeresték, gondolkodás nélkül mondott igent a felkérésre:  “Egy klasszikus múzeumi kiállítással készülünk, a főszereplő személyes tárgyaival és dokumentumaival. Az impozáns, patinás helyszín a magyar sport, a magyar futball múltjának értékét is növeli” – mondta.

    Deutsch Tamás, az MTK Budapest klubelnöke hangsúlyozta, hogy nemcsak a kiállítás nyílik meg, hanem kezdetét veszi a Hidegkutinak szánt és 2023 elejéig tartó emlékév, amely során “a magyar sporttörténelem egyik legnagyszerűbb szereplőjére” emlékezhetünk:
    “Teljesen nyilvánvaló, hogy Hidegkuti Nándor kék-fehér kincs, és az is teljesen egyértelmű, hogy közös nemzeti kincs. Az MTK egy olyan közösség, egy olyan sportcsalád, amely büszkén és tettekkel is emlékszik legnagyszerűbb sportolóinak a teljesítményére” – mondta.


    Szöllősi György, a magyar labdarúgás nagyköveteként hangsúlyozta, hogy Hidegkuti Nándor zseniális futballista, majd zseniális edző lett, miközben mindvégig hihetetlenül visszafogott ember maradt:
    “Száz évvel a születése és húsz évvel a halála után végre az ő megbecsülése a helyére került.”

    A kiállítás több mint száz tárgyból álló részének javát a Puskás Intézet biztosítja. Balogh Balázs, az intézmény igazgatója elmondta: a Hidegkuti-relikviák a koronavírus-járvány közepette kerültek a birtokukba, így azt először láthatja majd a nagyközönség. Kiemelte, már tart a leltárszerű átadás és átvétel, majd megmutatta a magával hozott két exkluzív tárgyat. Előbb azt a mezt, amelyet Hidegkuti az 1952-es olimpián viselt, és amelyben aranyérmes lett a csapattal Helsinkiben. Továbbá az 1961 augusztusában Fiorentinával kötött szerződését, kiemelve annak anyagi vonatkozását.


    Polyák Balázs, az MTK labdarúgóinak sportigazgatójaként felelevenítette Hidegkuti pályafutásának fő állomásait. Kiemelte: játéka forradalmasította a futballt, a hátra vont center, a hamis kilences szerepkörét kifejezetten rá találták ki. Hozzátette, Hidegkuti alaposan rácáfolt arra a futballigazságra, miszerint jó futballistából nem lesz jó edző.


    Hidegkuti Nándor kiemelkedő játékos karrierje során tagja volt az 1952-es helsinki olimpián aranyérmes, illetve az 1954-es svájci világbajnokságon ezüstérmes magyar válogatottnak. A nemzeti együttesben 69 mérkőzésen 39 alkalommal volt eredményes: legemlékezetesebb fellépésén, az Anglia elleni 1953-as mérkőzésén szokatlan pozícióban, visszavont középcsatárként mesterhármast szerzett. Később edzőként is nagyszerű eredményeket ért el, egyebek között Kupagyőztesek Európa Kupáját nyert az olasz Fiorentinával, s a magyar klubcsapatok mellett dolgozott, valamint edzősködött Lengyelországban, Egyiptomban és az Egyesült Arab Emírségekben is.

Sz. A.

tabs-top
More in Sport
AZ UTOLSÓ SZOLGÁLAT

Nincsenek véletlenek –szoktuk mondani, de valahol mégis vannak. Ugyanis hazánk első számú sí komplexumában gyakran megfordul az alábbi úgymond repülős...

Close