Kiállítás Szisziről és a Wittelsbachokról

A nagy történelmi múltra visszatekintő magyar-bajor kapcsolatok ismerete illetve  ápolása nemcsak a történészeknek, a bajorokkal nagyszámú hazai szimpatizálóknak, de szinte minden magyarnak igen érdekes és fontos téma. Nem beszélve a rendkívül népszerű Szisziről…

 

E téma fontosságának ismeretében, többek között ennek fényében – jelen magazinunk „Germany” rovatában – 2016 augusztusában jelent meg ezt a történelmi kérdést  bajor szemmel áttekintő tanulmány – lapigazgatónk,  a müncheni fiatal és kiváló stílusú Georg Frankenfeld – tollából. Lényegében a   –  német nyelven publikált – cikkének tárgyi, képes változatát tekinthettük meg a Nemzeti Múzeumban november 26-án megnyílt kiállításon „Wittelsbachok – Sisi családja” címen.

A kissé homályos terembe belépőket egy csodás festmény fogadja: a rendkívül bájos arcú, karcsú Sziszit láthatjuk pompás udvari díszruhában. A kiállítás több száz éves történelmet foglal magába, minthogy  a magyar–bajor kapcsolatok története Szent István bajor feleségétől, Gizellától kezdve terjed Erzsébet királyné koráig. Ezen belül mintegy hét évszázadon (731 éven) ível át a Bajorországot uraló Wittelsbach-család története. E nagy történelmi múltú család  összesen két császárt, tizenhat királyt és harminchét választófejedelmet adott Európának.

Az egyetlen tágas, méretes teremben berendezett kiállítás alapos betekintést nyújtott Erzsébet királyné életéről, családjáról, persze központi téma maga Sziszi volt. A gyűlölt anyós, Zsófia főhercegné és a kedves nagynéni (mi, magyarok által nagyra becsült) Karolina Auguszta királyné képe is több helyen szerepelt. Ez utóbbi Miksa bajor király lánya, egyben I. Ferenc osztrák császár felesége volt, és 81 éves korában halt meg. Róla számos képet láthatunk, például „A koronázási menet a pozsonyi vásártéren”. Sziszi nagynénje, Auguszta sok képe után a joggal gyűlölt anyósa, Zsófia  főhercegné nem éppen ellenszenves külsőt mutató képeiből többet is bemutattak.  Sziszi udvarhölgyének, Festetics Mária grófnőnek a naplófeljegyzései alapján Sziszi és anyósa közötti ellentétekről is olvashattunk.

A legtöbb kiállítási tárgynak joggal  a központi témája  Sziszi volt. Így láthatjuk a feltűnően bájos Sziszi 15 éves korában készült képét, és szépségét  idősebb korában is megőrizve – mindezt litográfiákon. Sőt,  a lelki barátról,  rokonról:  II. Lajos bajor királyról is volt több kép.  Sziszi családjáról és egyáltalán a Wittelsbachokról gazdag képgaléria, fényképalbum, fotóalbum ad részletes áttekintést.

A háttérben szinte eldugva a Szisziről készül filmből (Romy Schneiderrel a főszerepben)  látható pár jelenet,  nem hallgatva el,  hogy a romantikus  filmnek szinte semmi köze sincs a valósághoz. Igen sok kép és szöveg emlékezik meg Sziszi unokájáról,  Augusztáról és főleg annak áldásos tevékenységéről. Túlmutatva a családi emlékek gazdag körén számos tárgyi emléket sorakoztattak fel egy méretes,  nagy vitrinben.

Végezetül az utolsó bajor király, III. Lajos életéről és magyarországi tevékenységéről kapni áttekintést,  külön kiemelve és sok képanyaggal illusztrálva – a mintagazdaságnak számító – sárvári birtokának  szerepét.

A kiállítás igen gazdag anyagának összegyűjtése nagy feladatot jelenthetett a szervezőknek.

A kiállításon 88 eredeti műtárgyat – köztük festményeket, ötvöstárgyakat, porcelánokat, fotókat és viseletdarabokat – mutatnak be. Így többek között  Erzsébet királyné kalapja, főkötője, alsószoknyája, személyes rendi ékszere mellett korabeli fényképek is láthatók.

A Magyar Nemzeti Múzeum gazdag gyűjteményeiből kiválasztott tárgyakat közgyűjtemények és magángyűjtők segítségével egészítették ki. Ennek köszönhetően a látogatók látványos képet kaphattak a bajor–magyar kapcsolatok ezeréves történelméről, kiemelten a Wittelsbach-családról. A hazai gyűjtemények válogatott tárgyai mellett láthatók Münchenből érkezett műalkotások is, két festményt egyenesen a Wittelsbach herceg palotájából hozattak.

A hazaiak mellett  igen sok külföldi látogatót lehetett látni,  akiknek nagy segítséget jelenthetett a magyarázó szöveg alatti angol nyelvű fordítás.  Történelmi és emocionális élményekben gazdagodva hagyhattuk el a termet,  igaz, szemünket – a néhol kissé nem kellő megvilágítású  részeken –  az olvasástól kifárasztva.  De így is nagyon megérte…

Kölcsei Tamás

 

tabs-top
More in Germany
Lipcsében újra lesz vásári kettős !

A közismert német Intec és Z 2021 szakkiállítások a jövő év elején tökéletesen megfelelő alkalom lesz az európai fém- és...

Close