Gyógyvizek, borok és paraszttálak

Télen a napsütés hiánya egyre fáradtabbá, ingerlékenyebbé teszi az embereket, mind jobban lemerülnek a belső akkumulátoraink. Ilyenkor hatványozottan érezzük a vágyat, hogy kiszakadjunk a hétköznapok szorításából, s kilépve a rohanásból legalább néhány napra kipihenjük magunkat. Útnak eredtem hát én is és meg sem álltam hazánk egyik jeles üdülő és gyógyító városáig, Bükfürdőig.

Apró város, óriási idegenforgalom
Már az első este meglepetés ért. A március 15-e után néhány nappal a Gold hotel éttermében szinte alig találtam üres asztalra a vacsora kezdetekor. A helyiségben keveregtek a magyar, a szlovák a lengyel és a német mondatok. Mint megtudtam ez nem ritka dolog a Covid-járvány enyhültével, mert a saját medencével, szaunákkal, pezsgőfürdővel, gazdag nemzetközi és hazai ételválasztékkal rendelkező szállodának. Külön csábító ereje a hotelnek és a szomszédságában lévő „testvérének” a Répcének, hogy zárt, fűthető folyosó köti össze a település nagy látványosságával, a gyógyfürdő komplexummal.
A kicsiny, 3400 lakosú településen még a múlt század derekán olajat kerestek s meleg gyógyvizet találtak, ám azzal sokáig nem törődtek. A lefojtott kutakat 1961 végén sorra megnyitották s már az elsőből 60 méter magasra lőtt ki az 58 Celsius fokos víz 12-13 bar nyomással, a szántóföld kellős közepén. Összefogott az akkor még falu népe és több mint két kilométer hosszú levezető árkot ástak a Répce folyóig. A hasznosítás „árok-gyógyfürdővel” kezdődött, amit egy nyitott medence, majd 1972-ben fedett fürdő követet s hét esztendő elteltével már kiemelt gyógyfürdővé alakultak. A rendszerváltást követően, 1993 óta a létesítmény részvénytársaságként működik. Sorra épültek a felnőtt, gyermek és mozgáskorlátozott játszóterek, a kemping, elkészült a golfpálya, a zsúpfedelű Kóczán parasztház, a focipálya, a kerékpárutak, a sétaösvények, a szomszédos Csepregen lovarda is található. EU pályázatból megújult a büki városközpont és uniós támogatással kristályszerkezetet idéző óriási kaland-mászókát „Kristály-tornyot” építettek. Mára egymást érik a szállodák és mind több magánház kapcsolódik be a reggelit is biztosító fizetővendég szolgáltatásba. A házias ízeket kedvelőknek fölséges, magyaros ízeket kínál a Kemencés falusi vendégasztal, ahol nincs étlap, a menüt a vendég igényei alapján állítják össze a háznál megtermelt-termesztett jószág húsából, illetve zöldségből, gyümölcsből. Megjegyzem, a csülkös bablevesük fantasztikus! Keresettek az Alpokalján termett gyümölcsökből, valamint ehető virágokból készült vegyszertől és tartósítószertől mentes lekvárok, amelyek nagymestere Török Rita őstermelő-kistermelő. Ínycsiklandóak a mézek, amelyek között található például vadcseresznyéből, repcéből, akácból, facéliából és medvehagymából való. Szívesen kínálják a vidék borait is, a leghíresebb a kékfrankos.

Programözön
Jól bevált alapelvük, hogy a helyi s testvérvárosi népeket meg a turistákat csalogató sport, kulturális és szórakoztató programok, kiállítások szervezését s anyagi forrását nem aprózzák szét az intézményeik között, azt elsőszámú felelősként a művelődési központ hangolja össze. A szállodák és a két Tourinform irodájuk vendégváró munkáját könnyíti, hogy a következő évi részletes, gazdag s többnyelvű programfüzetüket már novemberben közzéteszik. A sokféle rendezvényt szinte képtelenség felsorolni. Bükfürdő programok egész évben mindenkinek. Bükfürdő Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága. A város és fürdő egész évben számos programajánlattal várja a vendégeit. Íme május 1-ig a programkínálat:

2022.04.08. 15:00Bükfürdői Termelői Piac megnyitó,
2022.04.08. 19:00 Kiscsillag, Jóvilágvan, Még Egy Cukorka koncert,
2022.04.09. 09:00 Ki nevet a végén? – Társasjáték nap,
2022.04.09. 15:00 XII. Sok-szín-Feszt(ecske),
2022.04.10. 17:00 “Tenger-szemben” Kelemen Zoltán és Varga Richárd előadói estje a Költészet Napja alkalmából,
2022.04.15. 15:00 Gyógy-Bor-Tér-Zene koncert: Peltzer Géza – harmonika,
2022.04.16. 20:00 Békével jöttünk – Lakatos László és Musimbe Dávid Dennis közös estje,
2022.04.22. 16:30 Gyógy-Bor-Tér-Zene koncert: Berki Vonósnégyes,
2022.04.30. 18:00 Punanny Massif koncert,
2022.05.01. 13:00 Büki Majális

A fő vonzerő természetesen Európa egyik legismertebb és Magyarország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, változatos szaunavilága s különleges Medical Wellness Centruma. A 14 hektáron fekvő fürdőkomplexum 32 medencével, több mint 5200 négyzetméter vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni vágyókat.


Vizit határon innen és túl
Bükfürdő közelében számtalan látnivaló csábítja az érdeklődőket, a szervezésben biztos támaszt nyújt a helyi Bük Tours. Fél-egyórányi autózással elérhető többek között Röjtökmuzsajon a malomtörténeti kiállítás, Fertődön az Esterházy kastély, az árpádkori Jáki templom, a körmendi kastélypark, avagy a hazai műemlékek ékszerdoboza Kőszeg és a történelmi emlékekben gazdag Szombathely. Akár egynapos kirándulásra ellátogathatunk Ausztriába is megnézni a lékai lovagvárat, Burgenland egyik jelképét a Frankó várát, vagy a négy részből álló vármúzeumot Güssingben, Határon innen és túl jóféle borokat kóstolhatunk a szőlősgazdák pincéiben házikenyér mellett ízletes sonkás, kolbászos, sajtos és túrós paraszttálak kíséretében, több helyütt még szállást is találunk például a soproni borvidékhez tartozó országhatáron átnyúló Vashegy oldalában. Mi a magyarországi Vaskeresztes után lévő, de már a sógorokhoz tartozó Németfalván a Wachter-Wiesler családok 13 hektáros szőlőültetvényére alapozott családi borászatát látogattuk meg. Nem csalódtunk sem az italban sem a szíves vendéglátásban. Nekem legjobban a gazdaságot megalapozó nagyapáról és annak testvéréről elnevezett, fahordóban érlelt Jóska-Béla nevű, többszörösen aranyérmes, testes, mélytüzű rubin színű, fölséges szőlővirág illatú, áradóan kellemes aromájú Zweiget ízlett.
A pihenni, s a gyógyulni vágyók számára ezeken túl is rengeteg kirándulási lehetőség kínálkozik a környéken. A nyugat-dunántúli és burgenlandi látnivalók, valamint programok összehangolásából oroszlánrészt vállalt a Burgenlandi Vendégfogadók és Vendéglátók Egyesületének, valamint a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának a közös, EU által támogatott projektje a „Határtalan turizmus Nyugat-Pannóniában és Burgenlandban”. Érdemes a jól szerkesztett tájékoztató anyagaikat forgatni.
Kőhalmi Dezső

tabs-top
More in Utazás
A világ leghosszabb folyója

Aki nem látta Amazóniát, az élete egyik legcsodásabb élményétől fosztotta meg magát. Mert, a buja esőerdők elképzelhetetlenül gazdag növény és...

Close