Degas: A tökéletesség nyomában

A képzőművészet kedvelői egy rendkívül értékes filmet láthatnak egy igencsak furcsa életű francia festőről, az impresszionizmus előfutáráról, Edgar Degasról. Pannonia Entertainment jóvoltából, a EXHIBITION ON SCREEN sorozatban ismét láthatjuk a korábban nagy sikerrel vetített Degas-életműről szóló portré dokumentum-filmjét. A rendhagyó tárlatvezetés lehetővé teszi, hogy ritkán kiállított műveket is közelről figyelhessen meg a néző.

Az EXHIBITION ON SCREEN nagy sikerű, 2019-ben már bemutatott, most végre újra látható része a Cambridge-i Fiztwilliam Múzeum (itt található Nagy-Britannia legátfogóbb Degas-gyűjteménye) nagyszerű kiállításától egészen a párizsi utcákig vezet. A rendhagyó tárlatvezetés lehetővé teszi, hogy ritkán kiállított műveket is közelről figyelhessen meg a néző; ugyanakkor rávilágít, hogy Degas mindenben a tökéletességet kereste: haláláig kísérletezett a különböző technikákkal – viszolygott a bronztól, mert az maradandó, „az öröklétnek készül” –, miközben mindent megfigyelt, eltanult elődeitől. Az impresszionista művész legkedveltebb modelljei a balett-táncosnők voltak, emellett szívesen örökítette meg a színház, a kávéházak és a lóversenyek világát is.

Degas-t gyakran frusztrálta a tökéletlenség: miközben megszállottan ragaszkodott a saját maga állította mércéhez, látása egyre romlott. Ugyanakkor minden művében ott az elszántság, hogy az adott pillanatot a maga tökéletességében ragadja meg. Soha nem volt teljesen elégedett. Értékesített művei közül sokat visszakért vevőiktől, hogy még csiszoljon rajtuk. Rajzainak és szobrainak nagy része életében nem is került nyilvánosságra – csak annyit bocsájtott áruba, amennyit feltétlen kellett a megélhetéséhez –, most azonban végre láthatók csodálatosan kidolgozott, kifejező munkái – ráadásul egészen közelről. A film kortársak és barátok írásait is felhasználja, sőt Degas levelei is elhangzanak, így a művészetkedvelők egyedülállóan részletes, átfogó képet kapnak a XIX. század egyik legbefolyásosabb művészének életéről és pályájáról.

„A művészet nem arról szól, hogy mit látsz, hanem hogy mit láttatsz.” Edgar Degas

tabs-top
More in Kultúra
R E N D E L E T, V E S Z E D E L E M B E N…

Az alábbi kis szösszenet a jövőre 90. születésnapát ünnepelhető dr.Kulcsár György nyelvész szüleménye, akivel egy véletlen folytán kerültem kapcsolatba, s...

Close