Paloznaki Jazzpiknik: a Balaton-felvidék és a nyári fesztiválok gyöngyszeme

Az idei Jazzpiknik ismét feledhetetlen élményt nyújtott az igényes zene, a hangulatos balatoni esték és a jó borok kedvelőinek. Habár úgy tűnt, hogy az időjárás nem fogadta kegyeibe a rendezvényt illetve a látogatókat, egyértelműen kiderült, hogy „ha esik, ha fúj” a Piknik rajongói egyszer s mindenkorra a szívükbe zárták Paloznakot és a Jazzpikniket.

Kicsi és nagy, gyerek és felnőtt egyaránt élvezte az élményt, a legkisebbeket temérdek játék várta a színpad előtt, a számukra létrehozott „mesesarokban”, illetve az igényesen kialakított gyermek-udvaron örökíthették meg paloznaki élményeiket a kézműves foglalkozáson. A felnőttek pedig önfeledten élvezhették a minőségi zenét, a laza és barátságos hangulatot és a páratlan adottságú helyszínt. Minden pillanatban érződik, hogy ez a rendezvény egyaránt a „szíve csücske” a látogatóknak, a közreműködőknek és a szervezőknek is.

Idén augusztus első hétvégéjén a jazz és a pop-soul világsztárjai, valamint a magyar jazz legjobbjai ismét a Balaton-felvidéki jazzfaluba csábították az igényes fesztiválok híveit. Az idei line-upban olyan világsztárok és zenekarok szerepeltek, mint Nik West, Rick Astley, a Dirty Loops, a Thievery Corporation, az Incognito és a Level 42. A fesztivál varázslatos jazzfalujában olyan művészekkel találkozhattunk, mint a Barabás Lőrinc Quartet, Sena Dagadub, Random Trip x 7s presents Vibe Changers x Bence Vavra és Vanavan.

A 11. Paloznaki Jazzpiknik csütörtöki nyitónapja hatalmas sikert aratott, több ezer ember – a változékony időjárás ellenére – kirobbanó energiával fogadta a gyakran “női Lenny Kravitzként” emlegetett Nik Westet. Az extravagáns megjelenésű énekesnő, aki Prince basszusgitárosaként is játszott, Rómában lépett fel, onnan pedig családja kíséretében érkezett a Balaton-parti Paloznakra. A koncerten saját dalainak feldolgozásai is elhangzottak, a teltházas piknikező közönség szíve pedig a műsor végén az örökzöld Proud Maryre egyszerre dobbant, amelynek végén másfél éves kisfia is megjelent a színpadon az énekesnő karjaiban.

A nyitóestre tömegeket vonzó brit legenda, Rick Astley idén is „hazatért” a három napra az Északi part zenei fővárosává avanzsáló balatoni faluba. Astley még az emlékezetes, 2019-es paloznaki fellépését is felülmúlta; a piknikezők hatalmas ovációval fogadták az örök sztárt, és kitartó lelkesedéssel, esőtánccal örvendeztek a két fantasztikus vokalista társaságában fellépő legendás énekesnek, a koncert második felében lezúduló eső ellenére.

Az augusztus 4-i, pénteki napon az időjárás-előrejelzés miatt a szervezők korábbra hozták a koncerteket, így a pop-funk-jazz fusion alapú zenét játszó svéd triónak, a Dirty Loopsnak még sikerült verőfényes napsütésben, hamisíthatatlan piknikhangulatban bemutatkozni a Jazzpiknik közönségnek.

A három svéd fiatal zenész egyedi Lady Gaga feldolgozásukkal robbant be a zenei világba, mellyel váratlan sikersorozatot indítottak, videójuk hatalmas nézettségi számokat hozott világszerte a zenei piacon – olyan legendák nyilatkoztak róluk elismerően, mint Stevie Wonder, vagy Quincy Jones. A töretlen sikereket halmozó formáció hatalmas meglepetés volt a hazai közönségnek, euforikus légkört teremtettek a piknik pénteki délutánján.

Az este az elektronikus zene úttörője, a Thievery Corporation koncertjével folytatódott, akik felejthetetlen showt nyújtottak, talán az idei Jazzpiknik legnagyobb koncertélményét. A Rob Garza – Eric Hilton duó zenéjében a dub, a bossa nova, a trip hop, az acid jazz és az elektronika műfajai egyedi módon ötvöződtek. A koncert vibráló energiái keveredtek a négy őselemmel, mivel ezen az estén egészen különleges jelenség tanúi lehettek azok, akik tiszteletüket tették a Jazzpikniken: az egész országban hatalmas károkat okozó szupercella talán egyedül a fesztivál helyszínét kerülte el; az óvó balatoni domboldal és a különleges mikroklíma nem várt módon gondoskodott az esőben, szélben, jóban és rosszban kitartó jazzrajongókról. A szervezők küzdelme és a közönség kitartó Piknik-szeretete visszatartotta a rossz időt, és augusztus 4-én és 5-én is a teljes program meg tudott valósulni.

A szombati záróest vérbeli „piknik lineup” volt; az acid jazz legfontosabb zenekara, az Incognito koncertjével kezdődött a MOL Nagyon Balaton Nagyszínpad programja. A hazai közönség már a piknikhez köti ezt a zenekart, akik mind a korábbi Jazzpiknik, mind a saját szervezésben megvalósuló JAZZY & JAZZPIKNIK koncertsorozatban több ízben is szerepeltek. A kifinomult hangzásokat felvonultató zenekar a ’90-es évek óta diktálja az ütemet, hatalmas rajongótábora van Európa-szerte.

Az időről időre újjáalakuló együttesben fennállása alatt közel 150 muzsikus zenélt, de kulcsfigurája továbbra is Bluey, akinek köszönhetően az Incognito nem veszített régi fényéből; a koncert végén a piknikező közönség együtt énekelte a „One love” című dalt.

Az idei piknik abszolút várományosa a ’80-as évek ünnepelt jazz-funk fúziós bandája, a Level 42 volt.

A 2020-ra meghirdetett európai turnéjuk egyik állomásaként szerepelt a 9. Paloznaki Jazzpiknik, a koncertet és a turné tervezett állomásainak nagy részét azonban a járvány szülte bizonytalanságokra és a szigorú ki- és beutazási korlátozásokra hivatkozva lemondta a zenekar. Augusztus 5-én ezt a koncertet pótolta a legendás örökzöld csapat, akik megküzdöttek azért, hogy Paloznakon zenélhessenek: az Európa-szerte tomboló viharban repültek ide, a szélsőséges időjárás miatt Bécsben leszállították a járatukat. A kihívásokkal teli utazás végén révbe értek, és Paloznakon értő fülekre találtak a közönség soraiban. Megható együttállás volt ez a koncert: Mark King, a csillagfényes paloznaki éjszaka, amit ezúttal elkerült az eső, és a hálás közönség – méltó zárása a háromnapos fesztiválnak.

A szervezők 2024. augusztus 1-3. közöttre hirdették a következő, 12. Paloznaki Jazzpikniket. Akik a magas minőségű zenei élmények mellett a kulináris élvezetek és a délutáni programokon szeretnének feltöltődni a Balaton legnagyobb presztízsű butikfesztiválján, jövő nyáron ismét otthonra találnak Paloznakon. A lineup-ról és a jegyekről a szervezők 2023 telén adnak további részletes tájékoztatást.

Vajna Zsolt

tabs-top
More in Kultúra
IGAZ VOLTÁL

Az alábbi vers szerzőjét ajánljuk olvasóink figyelmébe azért is, mert csupán a műfaj ezirányú kedvteléséből fakadóan több tucatnyi próza nyugszik a...

Close