Novák Imre irodalmi kitüntetést kapott

Ez év nyarán először adták át a pécsi Litera-túra internetes magazin művészeti díját. A publicisztika és szépirodalom kategóriában Novák Imre, a Rekreátor magazin főmunkatársa nyerte az idei elismerést, akinek ezúton is szívből gratulálunk a szerkesztőség nevében is.

A 64 éves tanár, újságíró több műfajban is otthonosan mozog. Írt haikukat, novellákat, ezeken kívül tanulmányokat, interjúkat készített százszámra. A hetvenes évektől sokáig dolgozott pedagógiai lapoknak. Írt a Köznevelésbe, a Pedagógiai Szemlébe, az Iskolakultúrába, a Könyv és nevelésbe, a Gyermekünkbe, a Mentorba, az Új katedrába, az Élet és irodalomba, a Versmondóba. Az utóbbi még papír alapon is megjelenik, ami nagy teljesítmény Kiss László főszerkesztőtől. Mellette jelenleg a Litera-túra, a Rekreátor és a Hetedik c. folyóirat közli irodalmi, képzőművészeti tanulmányait és filmkritikáit.

Pedagógiai közállapotunk kutatója, de a magyar nyelv szenvedélyes rajongja is. Érdekeli a világunkat artikuláló kifejezések és az eredetük. Igazi kulturális kommentátor. A közéletről, a pedagógia világáról, írókról, költőkről, képzőművészekről, kiállításokról ír, és szívesen fogalmaz művekről, vonalakról és különböző szövegekről. A hetvenes évek elején a beat irodalomért rajongott, merthogy Kerouac, Ginsberg és persze Salinger könyveit falta. Innen csak egy lépés volt a zen buddhizmus és főleg a taoizmus. A keleti gondolkodást nagyon tiszteli. A haiku világlátása része lett. Ezek a világ nagy és kicsiny csodáiról szóló versek megjelenítik a káoszt és a rendet, valamint a szélcsendet a forgószél közepében. A vágy, a világ és a formák megjelenítőjeként fogalmaz. Haikuiból a ritkaságok múzeumát építi.

Írásaiban a hajlékonyság és az érzelmesség keveredik. Megtalálható tanulmányaiban, publicisztikáiban, interjúiban Ibsen reménytelensége, Turgenyev ábrándozása is. Hitek, áhítatok helyett a lélek erejét erősíti. Azt gondolja, hogy az apró jelenésekből, akár a falrepedések térképén is lehet tájékozódni, mert a harcok felejthetetlenek a meztelen időben a fantomördögök, lidércek, szörnyszülöttek démonvárosában, de azért azt tudnunk kell, hogy vannak általános törvények: a dagály minden hajót felemel.

Most másodszor részesül irodalmi elismerésben. 2010-ben Bólya Péter-díjat kapott egy novellájáért, ami a Napsziget irodalmi lapban jelent meg. Évtizedekig tanárként, iskolavezetőként, hivatalnokként is dolgozott nyugdíjazásáig. Napjainkban nem kollégák és diákok várják, hanem könyvek és a tolla, a jegyzetei, papírjai. Tudja, mit kell kezdeni velük. Reméli, nem gyűri le a magány, bár végül is igazából körbe-körbe járunk a semmi peremén…

SZ. A.

tabs-top
More in Kultúra
Beszélgetés az ükunokával Horváth Mihály püspökről, a 19.század nagy hírességéről

Kevesen tudják, hogy az országosan ismert Horváth Mihály püspöknek, neves történésznek, a Szemere-kormány miniszterének, Kossuth lelkes és bátor hívének több...

Close