Miért kell elhagyni a legfejlettebb országokat?

Simon Jánost (Jay) nemrég ismertem meg a BVSC teniszpályán, akiről hamarosan kiderült a meccsek szünetében, hogy nagy tapasztalatokkal rendelkezik világjáróként és mindenről külön véleménye van, amelyre érdemes odafigyelni. Ezúttal az apropót barátjának Amerikába emigrált családja szolgálta, akinek a neje – diplomás angol tanárként – jelenleg egy holland misszionárius házvezetője…

Amikor négy évtizede elhatározták, hogy lebontják az adófalakat az USA-ban teret engedve a szabad vállalati és ember áramlatnak, megszületett az egyfajta úgynevezett transz nacionalista nagyvállalat. Szabadon oda mentek a multisok, ahol olcsó a munkaerő, ahol könnyedén megszabadult az adóterhek nagy részétől – hiszen munkát hozott a régiónak. A gyártó cégeknek ez a helyzet kánaán/álom lett. Ezért ezek hamarosan elhagyták az Egyesült Államokat, amely folyamat a mai napig megállíthatatlanul folyik. A kérdés csupán annyi: mi történik a világ egyik legnagyobb hatalmával s a hasonló országokkal?
Nos a válasz egyértelmű: felhalmozódik hirtelen jól képzett munkaerőből, akik nem fognak elköltözni a harmadik világba – kivéve csak a betanítás idejére. Tehát a magasan képzett emberek egymás ellen harcolnak ugyanazért az állásért. Így a legtehetségesebb réteg otthon marad, a vesztesek pedig vagy megelégszenek alacsonyabb szellemi színvonalú (s ezért alacsonyabb bérszintű) munkával vagy emigrálnak, ha tudnak. A szakmunkások természetesen ezt ugyan nem tudják megtenni, de élni nekik is kell valahogy. Következésképpen mondjuk lesz belőlük eladó vagy jól képzett kertgondozó kisvállalkozó.
Összességében a multik jóval kevesebb képzett szakembert és sokkal több betanított munkást igényelnek. A munkafolyamatokat feldarabolják: ezáltal be lehet tanítani bárkit bármire, akár a könyvelésre vagy egyéb pénzügyi feladatban is ez megvalósítható. Egy ember csupán célfeladat, s hozzá a szerény bérezés. Az USA ennek következtében szépen folyamatosan elbutul. Az iskolákban preferálják a hiányos tudást, s ezt ott liberális tananyagnak hívják. Majd úgyis megtanulja a mozdulatokat a munkahelyén, feleslegesen nem érdemes, vagyis felesleges képezni.
Mindent az elbutítás szolgálatába kell állítani. Merthogy kiegyenlítődik az egész föld tudás készlete, úgy 200 év alatt. Ez üdvözítő folyamat minden harmadik világbeli országnak. S persze a befektetők iszonyatos profitra tesznek szert. Sajnos már Magyarországon is látni ezt a folyamatot az iskolákban: a tanárok ne akarjanak túlságosan sok mindent a fejekbe tömni, ezért az ő bérezésük sem egy kiemelt feladat, hiszen nincs az államnak igénye túlságos követelményre.
Hát ilyen lett a 21. századunk! – zárta véleményét kettős állampolgárunk.
Sz.A.

tabs-top
More in Egyéb
Egy „covidos” felejthetetlen kálváriája

Szívszorongató és tanulságos történetnek lehetnek részesei Olvasóink egy értékes, amúgy igazi sportbarát vírusfertőzése kapcsán. Lukácsi András hősünk jóvoltából megismerhetjük az általa átélt...

Close