Dínók a mozivásznon

Közel harminc év telt el azóta, hogy elkészült minden idők egyik – ha legnagyobb – közönségsikert aratott filmje, a Jurassic Park. Steven Spielberg kétségkívül forradalmat indított el ennek a kortalan mestermunkának az elkészítésével. A sorozat most már a hatodik részénél tart, melyet néhány héttel ezelőtt a magyar mozik is bemutattak.

E cikk szerzője azon kevesek közé tartozik, akik korábban nem látták a Juriassic Park ill Jurassic Word eddigi darabjait. Most erre lehetőségem nyílt, hogy a Cinema Mom filmtörténeti klasszikusokat felvonultató “Klasszik” filmklubjában láthasam Steven Spielberg 3 Oscar-díjjal elismert kalandfilmjét, a túlzás nélkül korszakalkotó Jurassic Parkot, digitálisan felújítva, az eredeti magyar szinkronnal. Annak szemléltetésre, hogy mai napig is mekkora nagy rajongó tábora van a filmnek, megemlítem, hogy a moziból kijövet az egyik néző lábán láttam a rá tetovált Jurassic Park logót.

Régi kérdés, hogy miként is lehet a tudományos és technikai eredményeket népszerű módon megfogalmazni. Michael Crichton az egyik legsikeresebb szerző ezen a téren. Minden regényének cselekménye és karakterei kitaláltak, ám a történetek logikáját és kiindulópontjait kivétel nélkül tudományos eredményekre, elméletekre és adatokra alapozza.

Az 1990-es, magyarul Őslénypark címen megjelent regényéből készült mozifilm már a szereposztásával egy igazi tudományos álomprojekt volt, három főszereplője ugyanis egy paleontológus, egy paleobotanikus és egy káoszelméletre szakosodott matematikus.
Spielberg és David Koepp, a forgatókönyvíró alaposan átdolgozta Crichton regényét, amely munkában maga a szerző is tevékenyen részt vett. A cselekményt gyakorlatilag leredukálták egy szüntelen menekülésből álló történetté. Mégis szuperprodukció a javából, és valódi érdekesség, hogy Sir David bátyja, Richard Attenborough főszerepet játszott benne, John Hammond szerepét alakította. Milyen fantasztikus ötlet, hogy egy borostyánba bezáródott, a dinoszaurusz vérét szívó szúnyogból kinyerjék a több millió évvel ezelőtt kipusztult állat DNS-ét, majd a géntechnológia segítségével élővé varázsolják!
A létesítmény felülvizsgálatára érkező tudós trió, Alen Grant, Ellie Sattler és Ian Malcolm mégis elgondolkodtató kérdéséket vetnek fel: játszhat-e az ember Istent, feltámasztva egy évmilliókkal ezelőtt kihalt fajt? A természet útjába állhat-e az ember, és kordában tarthatja-e az újra teremtett lényeket, vagy az élet úgyis utat tör magának, ahogy Dr. Malcolm elmélkedik? Baljós jóslata, miszerint “Isten megteremté a dinoszauruszt, Isten elpusztítá a dinoszauruszt, Isten megteremti az embert, az ember elpusztítá Istent, az ember megteremti a dinoszauruszt… a dinoszaurusz megeszi az embert …”, hamarosan beigazolódik, mikor a természet egy trópusi vihar képében közbeszól, és elszabadul a filmtörténet legrendezettebb káosza.

A példátlan hollywoodi siker természetesen folytatásokat is szült. És hogy mi történt az eddigi öt Jurassic-filmben?


Jurassic Park
993
A jól ismert történetben John Hammond a világ legkiválóbb genetikusai segítségével valóra váltja élete nagy álmát: újraalkotja a jura-korban élt őslényeket, s őslényparkot rendez be egy eldugott szigeten. A park tervezői áttörhetetlen biztonsági rendszert dolgoznak ki a majdani látogatók védelmére. Arra azonban nem számítottak, hogy egyik emberük a konkurencia megbízásából kikapcsolja a biztonsági rendszert. Az őslények elszabadulnak, s kiderül, hogy sokkal gyorsabbak, intelligensebbek és veszélyesebbek, mint ahogy azt a park megalkotói gondolták…

Jurassic Park 2. – Az elveszett világ
1997
Aki azt hitte, hogy a milliomos John Hammond őslényparkjának pusztulásával véget ért a hihetetlen rémálom, az nagyot tévedett. Az első kaland egyik túlélője, a káosz-elmélet megszállottja, Ian Malcolm elhűlve értesül Hammond-tól, hogy létezik egy második sziget is. Hammond arra kéri a férfit, hogy utazzon a szigetre és tanulmányozza az új élet kezdetét. A férfi természetesen hallani sem akar a dologról, mégis útra kel, amikor megtudja, hogy a barátnője, Sarah Harding paleontológus már a második bázison van. A szigeten a dínókon és a barátnőjén kívül azonban másokkal is találkozik. Egy filmes stábbal és egy fanatikus vadásszal, akinek már csak néhány őslény-trófea hiányzik a gyűjteményéből. Ian mindent megtesz, hogy megmentse a barátnőjét és megakadályozza, hogy a dínók elhagyják a szigetet.


Jurassic Park 3.
2001
Dr. Alan Grant kiheverte a Jurassic Parkban történteket, és újult lendülettel kutatja a raptorok intelligenciájával kapcsolatos új elméletének helyességét. Így aztán nem tud ellenállni a kísértésnek, amikor egy jómódú kalandor busás támogatást ígér kutatásaihoz – amennyiben Grant elkíséri őket egy repülős körútra a Sorna szigetre, mely az In-Gen genetikus tenyésztelepe volt, és ahol a második részben szörnyű dolgok történtek. Csakhogy amikor kiderül, hogy a kalandor és neje nem csupán felülről akarják megcsodálni a szigetet, hanem le is akarnak szállni, az események
hirtelen tragikus fordulatot vesznek. A hét túlélő harcolni kezd az életben maradásért, és hamarosan az is kiderül, mi volt az igazi oka annak, hogy Grantot a szigetre csábították.

Jurassic World
2015
Steven Spielberg producerként tér vissza nagy sikerű, úttörő sorozatának legújabb részével, a Jurassic World rendkívül látványos, torokszorítóan izgalmas, nagyszabású kalandjával, melyben újra megnyílik a híres sziget őslény parkja. A helyszín az eredeti Nublar sziget, amely dinoszaurusz élményparkként működik, de nem túl sikeresen. Hogy feltornázzák a bevételeket megalkotnak egy genetikailag módosított hibrid dinoszauruszt, az Indominus Rexet, de természetesen semmi sem alakul a terv szerint.

Jurassic World: Bukott birodalom
2018
Egy vulkánkitörés fenyegeti a megmaradt dinoszauruszokat Isla Nublar szigetén, ahol a Jurassic World kalandpark pusztulása óta szabadon élhettek. Claire Dearing a korábbi park igazgató létrehozott egy alapítványt, hogy megvédje a dinoszauruszokat, és felbérelte Owen Grady dínó trénert, aki korábban a parkban dolgozott, hogy megakadályozzák a lények újbóli kipusztulását.

A filmtörténet egyik legnépszerűbb és legsikeresebb sorozatának új részében visszatérnek a csodák, a kalandok, az izgalmak, a kedvenc szereplők, a már ismert dinoszauruszok – és felbukkannak teljesen új fajok is, amelyek döbbenetesebbek és félelmetesebbek minden eddigi őslénynél.

Visszatérnek az előző rész főszereplői, Chris Pratt és Bryce Dallas Howard, és hozzájuk csatlakozik James Cromwell, Ted Levine, Justice Smith, Geraldine Chaplin, Daniella Pineda, Toby Jones, Rafe Spall, valamint a sorozat két veteránja, BD Wong és Jeff Goldblum.

Feltámaszthatjuk a 65 millió évvel ezelőtti lényeket?

A dinoszauruszok a jura kor végén és a kéta kor elején éltek. Durván 65 milló évvel ezelőtt haltak ki. Ha ezt nem tortént volna meg egy kisbolygó becsapodás miatt, akkor az ember, mint faj, sem fejlődhetett volna ki, vagy ha mégis, semmiféleképpen nem alkothatnánk meg a mostani civilizációnkat. Elvi lehetőség megvan arra, hogy genetikai eszközökkel feltámasszuk ezeket a lényeket. A kérdés az, hogy mi történiuk akkor, ha radikálisan beavatkozunk a természet rendjébe, és megpróbáljuk az evolució törvényeit felülírni, és a törzsfejlődést visszafordítani? Ki és főként miért finanszírozná azt a munkát?

Mint minden nagyszerű alkotás, a Jurassic Park is több rétegű film. Sokak számára ez egy izgalmas szörnyfilm, mások {köztük e cikk szerzője szerint is} egy elgondolkodtató és időszerű tudományos-filozófiai értekezés az emberi tevékenység pusztító és a természettel összeegyeztethetetlen mivoltáról, a természet és az élet iránti tiszteletlenségről és annak következményeiről, egyszóval az emberiség egyre ijesztőbb méreteket öltő istenkomplexusáról.

Sz. Sz.

tabs-top
More in Kultúra
Három évtizede töretlen siker egy musical

Michael Kunze és Sylvester Levay kiemelkedően népszerű musicalje az Elisabeth debütál nyáron Budapesten, kizárólag a Margitszigeti Szabadtéri Színházban. Egyébiránt Szente...

Close