A FECSKÉK JÖVŐJE

Az elmúlt 15 évben megfeleződött a hazai fecskeállomány. A molnár- és füstifecskék fészkei az élőhelyek csökkenése, a fészekrakáshoz szükséges anyag hiánya és az emberi rongálás miatt lassan eltűnnek a házak faláról, a partifecskék pedig a folyószabályozás miatt maradnak költőhely nélkül.

Önre van szükségünk, hogy a fecskék állománycsökkenését megállítsuk!

 

A fecskéink közül leginkább a molnárfecske kötődik a városi környezethez, de az állattartó telepek eltűnése okozta táplálék- és fészkelőhelyhiány miatt a füstifecskék is egyre inkább a városiasodott madárfajaink közé tartoznak. Az emberekkel való együttélés sokszor rendkívüli nehézséget jelent. Sajnos sokan szánt szándékkal verik le a fecskefészkeket a költés okozta „piszok” miatt. Ha környezetében találkozik ezzel a jelenséggel, vagy esetleg Önt is zavarja az eresz alatt fészkelő fecskék ürüléke, akkor szereljen fel fecskepelenkát! Ez a kis deszka megkönnyíti az együttélést, és nyugalmat hozhat a fecskéknek is.

A fészekrakásban is segíthetünk!

Bár az idei év csapadékos, de egyre szárazabb tavaszokra számíthatunk, mikor szinte alig áll a fecskék rendelkezésére sár a fészeképítéshez. Kertünkben kis gödröt ásva vagy egy tálcába földet téve és azt nedvesen tartva létesíthetünk sárgyűjtő helyet. Ha ez nem megvalósítható, szerezzünk be műfecskefészket és meglévő fészkek közelébe helyezzük ki azokat!

A nagy kiterjedésű homokos vagy löszös függőleges partfalakban fészkelő partifecskék ideális fészkelőhelyei a folyószabályozások következtében Európa-szerte eltűnőben vannak, illetve a meglévőket a növényzet gyakran annyira benövi, hogy már akadályozza a ki- és berepülést, valamint az emlős ragadozóknak megkönnyíti a feljutást. A változás jelentős mértékét jelzi, hogy a Tisza magyar szakaszán fészkelő 30 ezer páros állomány 3 ezer párra csökkent az elmúlt 25 év alatt !

Hogyan segítjük a partifecskéket?

Egyesületünk munkatársai önkéntesekkel együtt egyrészt költőhelyeket hoznak létre 10-15 méter hosszú, 1,5-2 méter széles mély, függőleges árkok készítésével; másrészt partfalfelújítások során megtisztítják a zavaró növényzettől a partifecskefészkeknek otthont adó falat.

Partifecske-hajózást is szervezünk dr. Szép Tibor partifecskekutató vezetésével: Tokaj közelében találhatók Európa legnagyobb egybefüggő partifecske-telepei, melyeket kétórás hajóút során minden évben nászidőszakban, május közepén csodálhatnak meg az érdeklődők.

Mennyi az annyi?

A hatékony fecskevédelemhez elengedhetetlen a hazai állományok folyamatos megfigyelése. Ennek érdekében minden évben júniustól augusztusig költőhelyükön, az ősz folyamán pedig a vonulás során használt éjszakázó helyeken függönyháló segítségével fogjuk be a fecskéket, és egy gyors mérést követően meggyűrűzzük őket. Gyűrűzés mellett a lakosság bevonásával online fecskefigyelő adatbázist üzemeltetünk 2010 óta, ami a fecskék védelmének éve volt Magyarországon.

A www.fecskefigyelo.mme.hu oldalon feltölthetik, ha tavasszal érkező fecskét, partifecske-telepet, tojásból kikelő fiókát, nyár végén gyülekező fecskéket vagy rongált fecskefészket látnak. A sok tízezer adat segíti egyesületünk kutató- és védelmi munkáját.

Kérjük, adományával segítse fecskevédelmi munkánkat!

1000 forinttal hozzájárulhat a lakosság tájékoztatásához, a fecskevédelmi teendők megosztásához.

2000 forinttal hozzájárulhat fecskegyűrűző és –monitoring munkánkhoz.

5000 forinttal hozzájárulhat a partifecskék számára mesterséges partfalak kialakításához és a meglévő partfalak felújításához!

Köszönjük, hogy megakadályozza, hogy a fecskék eltűnjenek hazánkból!

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
1121 Budapest Költő u. 21
www.mme.hu

e-mail: mme@mme.hu

tabs-top
More in Környezetvédelem
Hamarabb jött el a túlfogyasztás napja

Idén augusztus 8-án jött el a túlfogyasztás világnapja. Mindazzal, amit holnaptól év végéig fogyasztunk, már a bolygó tartalékait éljük föl....

Close