A FűFa Tankert ünnepélyes megnyitása

A tavaszias idő is kedvezett a május 2-án az ELTE füvészkertjében a Fűfa Tankert ünnepélyes megnyitójának. A Füvészkert alapműködése mellett rengeteg közfeladatot is ellát, ennek része a most átadott tankert is. A 500 négyzetméteres területen létrehozott tanodát azzal a céllal adták át a jövő generációinak, hogy óvodások és kisiskolások kaphassanak itt élményközpontú zöld-tudatos képzést.

Egy évvel ezelőtt kezdték el az előkészítő munkát, a munkacsoport tiszteletbeli elnökéül Bálint gazdát választották.

Ünnepi beszédek

Dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója az ünnepélyes átadón elmondta: mielőtt elkezdték építeni a tankertet, volt egy alapgondolatunk – amiben nagy szerepe volt Bálint Györgynek –, hogy a Füvészkert otthont adjon a gyerekeknek, és a kertészettel való foglalatossággal szocializálják őket. Kiemelte: a józsefvárosi helyszín ideális arra, hogy a nagyvárosi gyermekeket megtanítsák a környezettudatos viselkedésre. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tanodát szeretnék beilleszteni az ELTE képzési programjába, hiszen az egyetemen belül van pedagógus-, óvónő-, tanító-, szaktanár-, gyógypedagógus képzés, amelynek szerves részét képezheti a fitopedagógia.

Ezt követően Sántha Péterné alpolgármester beszédében kiemelte: évek óta kitűnő a kapcsolat a Füvészkert és Józsefváros önkormányzata között. A legkisebbektől a legidősebbekig egész évben járnak csoportok a Botanikus kertbe. A programok közül kiemelte a Sakura-ünnephez és A Föld napjához kapcsolódó rendezvénysorozatot. „Amikor igazgató úr egy évvel ezelőtt megkeresett azzal, hogy szívesen adnának helyet egy tankertnek, ahol az óvodások és a kisiskolások kipróbálhatják, megfigyelhetik, mi lesz abból a palántából, amit elültetnek, úgy véltük, hogy a nagyvárosban lakó gyermekek számára ez rendkívül fontos. Ezért, a korábbi jó kapcsolatot tovább építve támogattuk ezt a kezdeményezést. Biztos vagyok abban, hogy nagyon jól érzik majd itt magukat a gyermekek, egyelőre óvodásaink, egy következő lépcsőben pedig az iskolásokat is bevonjuk” – fejtette ki az alpolgármester.

Bálint gazda gondolatai

Az ünnepség rangját emelte Dr. Bálint György, „Bálint gazda” megjelenése és beszéde. Arra emlékeztetett, hogy 1868-ban báró Eötvös kultuszminiszter kezdeményezésére hozták meg a népiskolai közoktatásról szóló törvényt, amely előírta, hogy minden népiskola köteles iskolakertet létrehozni. Ezek az iskolakertek remekül szolgálták azt a célt, hogy a fiatalok megtanulják, hogy az anyaföld miként termi meg azt a kenyeret, amit elfogyasztunk. A 149 évvel az iskolakertről hozott törvény életbe lépése után a Füvészkertben megalakult egy példamutató, és talán az egész ország értékeit növelő tankert. „Az óvodások, iskolások megtanulhatják itt a természet megbecsülését, azt, hogy a természet felett az ember nem tud úrrá lenni, de okosan tud alkalmazkodni adottságaihoz” – fejezte be beszédét Bálint György.

Végezetül a Herman Ottó Intézet képviseletében ismertették a közösségfejlesztés, környezeti nevelés, a generációk közötti együttműködés fontosságát, melyben az Intézetnek komoly feladatai és látványos eredményei vannak.

Óvodások birtokba veszik a kertet

A beszédek befejezése után került sor az ünnepélyes szalagátvágásra, melyet követően a kerületi óvodások vették birtokba a kertet és ültették el az első növényeket. Máris megtelt gyerekzsivajjal a Füvészkertben kedden megnyílt FűFa Tankert. Az első foglalkozást a kicsik körében népszerű mesére, a Bogyó és Babócára, és a mesehősök kedvenc növényeire fűzték fel. Az ovisok elültettek kis cserepekbe egy napraforgómagot, amit hazavihettek és otthon követhetik figyelemmel a növény fejlődését. Emellett különböző virágokat és borsót ültettek el az ágyásokban. A tanév végéig valamennyi kerületi óvodából érkeznek gyermekek a Tankertbe.

A látogatók a gyerekek önfeledt kertészkedésében gyönyörködhettek, majd sokan a tansövényt, madárvártát és a komposztáló „telepet’” tekintették meg. Mindenki élményekben gazdagon lépett ki a Füvészkert kapuján. Legtöbben bizonyára a kertészkedő gyerekek önfeledt arcának emlékképével távozott. Azt nem lehet elfelejteni….

Dr. Kölcsei Tamás

tabs-top
More in Aktuális, Környezetvédelem
Betekintés sikeres „klímabarát” mezőgazdasági megoldásokba

A FAO római központjában mutattak néhány jó példát országok arról, hogyan állunk az éghajlatváltozás jelentette kihívásokra adott válasszal a mezőgazdaságban...

Close