Tavasz a télben…

…ahogy február utolsó dekádját röviden jellemezhetjük a címül választott mottóval az időjárást illetően. A tél szerelmesein kívül sokan szeretnék már eltemetni a zordabb mínuszokat, ám olyanok is sokan vagyunk, akik hajlamosak a kompromisszumra is. Ezek sorából kértük fel szerzőnket az alábbi kertbarát szaktudás közlésére.

Jól megfigyelhetjük a növények viselkedését – főleg az időjárás változásakor – a  mi kis házi “arborétumunkban” is. Itt már kora tavasztól nyílnak a nemesített hóvirágok, amelyek 2-3 héttel korábban virágoznak, mint a vadon élő védett társaik, s már pompázik a téltemető sárga télike is.
Mindkét faj szétültetéssel jól szaporítható, de kis szerencsével olykor a hagymáik egyes gazdaboltokban is megvásárolhatók. Természetesen a szomszédokkal való jó viszony ápolásaként a növények cserélése/ajándékozása alkalmával is hozzájuthatunk egy- egy ritkasághoz.
Továbbá erőteljesen nyomakodnak a nárciszok, a jácintok és a különböző fajtájú tulipánok, hogy szépségükkel ünnepélyesebbé tegyék majd a várva várt tavaszt. Talán még a síelést kedvelők  is áthangolódnak a kertészkedésre, ha már elkopik a hó  a hegyek lejtőin és átveszi helyét a tengernyi medvehagyma áradat.
Kovács Alfréd

tabs-top
More in Környezetvédelem
Mi lesz veled Föld?

Prof. Dr. Steier József nevéhez több különleges nóvum kötődik. Az egyik ilyen, a sivatag zöldítése. Afrikában gyermekkorában járt először. A...

Close