Röviden a Dr. Janka János Emlékverseny története

A szegedi teniszverseny „háziasszonyát” felkértük az alábbi összefoglaló megírására, aki egyébként meglepően jó íráskészségéről is tanúbizonyságot tett. Az írásban említett személyek listáját a teljesség igénye nélkül soroljuk fel; elnézést kérve a kimaradottaktól.

A névadó Dr. Janka Jánost (1938-2010) Szegeden mindenki “Janka doki” –jaként ismerték, aki mindig korrekt és egyenes ember volt és aki mindenkinek önzetlenül segített. Háziorvosként hivatása mindig előnyt élvezett az élsporttal szemben. Labdarúgóként (14 éves korában) a Gádoros csapatában kezdett, majd a Szentesi Kinizsibe vezetett az útja. A Szegedi Haladás 1954-ben igazolta le, s egészen 1961-ig ott futballozott. Ezt követően a Szegedi Építők SZAK-ban és a Szegedi Spartacusban focizott. Az aktív futballt 55 évesen hagyta abba, majd beleszeretett a teniszbe.
Egy baráti beszélgetés során felmerült ötletéből, a szegedi sportbarátok segítségével 1988 augusztusában – a szegedi Erzsébet ligeti teniszpályákon – került megrendezésre első alakalommal az immáron 36 éves verseny.
Tisztelet illeti az alapító sportbarátokat Dr. Janka Jánost, Végh Ferencet, Kiss Déneset, Óvári Györgyöt, Mészáros Lászlót, Gyürki Ernőt, Bánhegyi Gézát, Kucsora Sándort és Sárkány Lukácsot, akik elindították és nemzetközivé fejlesztették a szegedi versenyt. Ennek az országosan is rangos megmérettetésnek 2005-től a Szegedi Városi Tenisz Klub ad otthont.
Sajnos az alapítók közül többen már nem élnek, de Doki bácsi még halála előtt gondoskodott arról, hogy legyen utánpótlás. Sárkány Lukács és Kucsora Sándor mellé felkérte Hajdú Józsefet, Héger Juditot és Tóth Zoltánt, hogy munkájukkal segítsék e nagy múltú verseny szervezését illetve lebonyolítását.
A verseny három és fél évtizedes története során a versenyzők között számos volt élvonalbeli teniszező (Lénárt László-Lencsi bácsi, Lukács Gábor, Kanalas József, Lehóczki Béla, Bakonyi Levente, Tóth Mihály, Pázmándi József, Kanalas György, Széll Erzsébet, Szabó Éva, Nagy Ágnes, Magyar Ildikó,…) szerepelt és szerepel ma is. Azonban a nevezők között volt például Székhelyi József művész úr is, aki családjával több alkalommal is részt vett a nívós versenyen.
Héger Judit

tabs-top
More in Sport
Jubileumi tenisz verseny Szegeden

Három és fél évtized - pestiesen szólva nem semmi.Merthogy a Szegedi Veterán - Dr. Janka János Emlékverseny több mint száz...

Close