Életműdíj a keszthelyi teniszkirálynak

A sport fél egészség, szoktuk mondani. Ám ha kissé alaposabban kitekintünk mondjuk a magyar Szenior Tenisz Szövetség (SZTSZ) népes táborának bármelyik 35-90 év közötti kategóriájába, akkor tetten érhetjük a felvezető szlogen igazi értékét. Ezek sorából ezúttal kiemeljük Mészáros Lászlót, aki az elmúlt évben nagyon megérdemelt Életműdíjat kapott több évtizedes edzői és oktatói munkájának elismeréseként – életének 74. esztendejében.

Bizonyára az olvasók közül is sokan találkoztak már olyan nyugdíjassal, aki mentális állapotának köszönhetően akár egy húszast is letagadhat. Nos ilyen ember a mi hősünk is, aki a Keszthelyi Georgikon Egyetem (PATE) testnevelési tanszékvezetője volt 1977-től nyugdíjba vonulásáig.


Természetesen a legtöbb ilyetén foglalatosságú sportember élete végéig nem tud kibújni a bőréből, miként László sem. Naponta edz és edz, merthogy nekik mindig hiányzik a mozgás, ami persze már a vérükben van. A teljesség igénye nélkül, dióhéjban megemlítjük ebbéli tevékenységének legfontosabb állomásait – mondhatni azért követendő példát statuálva minden korosztálynak.

Nos, Mészáros László hosszú ideig kézilabdázott (NB I/B,NB-II) vonalban, és NB/II-es szinten kosárlabdacsapat edzőként is tevékenykedett. Nemzetközi síoktatói diplomával síoktatóként számos tábort szervezett az Alpokba az intézménye dolgozóinak, illetve hallgatóinak, valamint rész vet a testnevelő tanárok akkreditált sí topánképzésében.Ezt jól kiegészítette a hallgatói nyári vízi táborok koordinálása. A Balaton Regatta, mint egyetemi evezős sport megszervezése, speciális hajók megterveztetése és megépíttetése szintén rangos helyre került az életében. A Pannon egyetem campusai közötti (hallgató női-férfi, dolgozó, illetve oktató női-férfi) evezős versenyek megszervezése, a kemény edzések összefogása rengeteg időbe került neki önzetlen feladatként. Speciális szakmai kihívásnak tekinthette a Rekreációs divízióját, mint egyfajta „C” típusú tantárgy bevezetését, oktatását. A szakosított testnevelés bevezetése (több, mint 20 választható sportágválasztási lehetőség) is a nevéhez kötődik. Napi közé tartozott az kari sportlétesítmények vezetése, valamint a működtetése.

Nem utolsó sorban szóljunk a legkedvesebbről a teniszről kissé bővebben! Ebben a sportágban valóban megjárta a hadak útját, hiszen NB-III, NB-II és NB-I. csapat tagja, illetve edzője volt. Nemzetközi szenior teniszversenyeken, Európa – és Világbajnokságokon való részvétel immáron végig kíséri az életét. Legjobb eredménye az ITF világranglista 4. helyezése. Többszörös Magyar Bajnok egyéni, páros és vegyes-páros versenyszámokban.

Csupán megjegyezzük, hogy az idei szenior tenisz EB-n (Horvátország – Umag) hazánkat tizenöt versenyző képviselte, amely az utóbbi évek legeredményesebb magyar szereplésének számít. Az isztriai viadal az ITF (International Tennis Federation) versenysorozatának egyik legrangosabb versenye, ahol a résztvevők száma meghaladta a háromszázat és mivel sokan több számban is versenyeztek, ezáltal négyszázhetven indulást regisztrálhattak a szervezők.


E rangos megmérettetésben döntőbe jutott és második helyen végzett Mészáros László (70+ férfi párosban), és harmadik helyet vegyes párosban, így a párosban a világrangsor 20. helyéről a 15. pozícióba lépett előre. Továbbá a vegyes párosban szintén a 13. helyezett a világranglistán!


Szalay Attila

tabs-top
More in Sport
Világrangú a veterán teniszverseny

Keszthelyen immáron 45. alkalommal (úgymond fél jubileumi verseny) rendezték meg július közepén Magyarország legrangosabb nemzetközi tenisz szeniorbajnokságát, a Lénárt László...

Close