Az „Adáshiba” nagy sikerű bemutatása a Váci Dunakanyar Színházban

Április 7-én nagy sikerrel mutatták be a Váci Dunakanyar Színházban Szakonyi Károly legendás, elsöprő erejű komédiáját, az Adáshibát. A mű meghódította a magyar és az európai színpadokat, közel fél évszázada töretlen népszerűségnek örvend. A darab témája különösen a „régi generáció” számára ismert.

Dióhéjban annyi mondható el róla, hogy egy házaspár (Bódog úr és felesége) gyerekeiket várják haza, hogy megünnepeljék legkisebb fiuk születésnapját. Összegyűlik a család, de közben folyamatosan nézik a TV-t. Nekünk kívülálló nézőként lehangoló azt látni, hogy itt nincs helye a mélyebb gondolatoknak, a váratlan bejelentéseknek, de még a csodáknak sem. Kusza fecsegések, locsogó mindentudás és lelki-szellemi közöny összjátéka csupán e családi ünnep. A család ugyanis folyton a TV-t nézi. Átjön tolószékhez kötött szomszédjuk is, de senki nem törődik senkivel, nem veszik észre a csendesen betoppanó albérlőjük, Krisztosz nevű, hosszú hajú, furcsa (Krisztus-kinézésű) fiatalember csodatételeit sem, amint a vizet borrá változtatja, a béna szomszédot gyógyultan állítja föl tolószékéből. Mindezt észre sem veszik, csak akkor jönnek izgalomba, mikor az kikapcsolja a TV-t, akkor is csak azért, mert nem tudnak szerelőt keríteni. A fiatalember megszünteti az adáshibát, és szinte észrevétlenül távozik. Mindenki visszaül a TV elé, észre sem veszik, hogy legkisebb fiuk, Imrus is elmegy – úgy érezve, valahol másutt kell megkeresnie a maga üdvösségét.

Finom humorral, bravúros nyelvezettel és parádés szereposztással kivételes színházi élményt nyújtott az előadás. Nehéz lenne a ragyogó szereplőgárdából valakit is kiemelni, mert mindenki kimagasló teljesítményt nyújtott. A rendező: Dicső Dániel, vezetéknevéhez méltóan „dicsőt” alkotott.

A darab bemutatása előtt fél órával az előcsarnokban Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtátikára (a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó fővédnöke), valamint a színház igazgatója Kis Domonkos Márk rövid sajtótájékoztatót tartott. Ezt követően nyílt lehetősége a látogatóknak a Váci Dunakanyar Színház elmúlt öt évében kialakított V4 kapcsolatait bemutató képek, dokumentumok alkotta kiállítás megtekintésére.

A kiállítás gyors megtekintése után a közönség bevonult a színházterembe, ami zsúfolásig megtelt, még a pótszékeken is ültek. Mielőtt a függönyt felhúzták, Rétvári Bence államtitkár köszöntötte a közönséget, kiemelve a Váci Dunakanyar Színház kultúrában betöltött fontos szerepét, a színház renoválásának, alapos felújításának sürgető szükségességét, melyhez mindent támogatást megadnak. Ezt követően Kis Domonkos Márk színházigazgató közvetlen, kedves szavai következtek, majd felhúzták a függönyt és áhított csendben megkezdődött az előadás.

Amint e beszámoló elején Szakonyi Károly darabjának és évtizedek óta másutt is sikeres előadásainak méltatásáról szó volt, ez a színházi premier is maradandó élményt jelentett. Nemcsak sajátos, ma is nagyon aktuális témája (TV helyett „okos telefon” ?), de a remek szereplőgárda igényes alakításának köszönhetően is. Az is emelte az esemény rangját, hogy maga a szerző, Szakonyi Károly is megjelent, akit nagy tisztelettel ünnepelt a közönség. Megérdemelte!

Dr. Kölcsei Tamás

tabs-top
More in Kultúra
EDDA Művek újra az Arénában….

Ahogy a Wembley stadionra mondják, hogy a football szentélye, úgy a Papp László Arénára is lehet azt mondani, hogy a...

Close