3. LISZT ÜNNEP BUDAPESTEN

Zenetörténeti jelentőségű bemutatók, legendás együttesek és kortárs
produkciók idézik meg Liszt Ferenc nagyságát, aki nemcsak a 19. század zenetörténetét formálta át, de hatása két évszázaddal később, napjainkban is tisztán érezhető. Legyen szó komoly-, kortárs vagy éppenséggel könnyűzenéről, de a jazzre, sőt még az irodalomra és a táncra is befolyással bír.

„Ez a harmadik Liszt Ünnepünk, és a fellépők névsorára tekintve
boldogság látni, hogy Liszt érvényessége mit sem veszített jelentőségéből a 19. század óta, művészete és életműve továbbra is erős hatással van napjaink előadóira” – kezdi köszöntőjét Káel Csaba a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programfüzetében. S valóban, az október 11. és 22. között zajló összművészeti eseménysorozat vendégei mind a Liszt-életérzés modern kori zászlóhordozói.

A fesztivál kétségkívül egyik legjobban várt előadása a névadó befejezetlen operájának hazai premierje. A Byron tragédiája ihlette, töredékében fennmaradt Sardanapalo az angol zenetörténésznek, David Trippettnek és csapatának köszönhetően vált előadhatóvá, és Liszt egyik legjelentősebb zenekari kompozíciójával, a Dante-szimfóniával párba állítva, a Staatskapelle Weimar előadásában egy nagyszabású koncerten hangzik majd fel először magyar koncertteremben.

Liszt minden életkorban maradandót alkotott, hihetetlenül gazdag életművet hagyva az utókorra. Évtizedeken átívelő karriert tudhat magénak a jazzkörökben legendás Clayton–Hamilton Jazz Orchestra is. A stílusteremtő big band két, saját műfajában szintén kiemelkedő tehetséget kért fel budapesti koncertje vendégének: a Hammond-orgona japán virtuóza, Curuga Akiko mellett a magyar souldíva, Radics Gigi is színpadra lép.

Vétek lenne azonban pusztán zongoristaként definiálni Liszt Ferencet, hiszen a világszerte elismert muzsikus ennél jóval sokoldalúbb művész volt: karmester, nagy vonzáskörű pedagógus és zenei író, merészen újító zeneszerző. Hasonló művészeti merészség jellemzi Feledi Jánost is, akinek egyedi gondolatiságú és hangulatú, sajátos látványvilágú előadásai mindig felkavarják a hazai táncvilágot.

A Liszt Ünnep minifesztiváljai, ahogy a zeneszerző is tette, folyamatosan keresik az újdonság lehetőségét. Az Akvárium Klubban megrendezett, a legkurrensebb progresszív könnyűzenei előadókat és formációkat felvonultató Isolation Budapest hiánypótló zenei vállalkozás a főváros őszi programkínálatában. A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár író-olvasó találkozókon, szakmai és portrébeszélgetéseken keresztül hozza közelebb a legfrissebb kortárs irodalmi alkotókat, és itt lesz a Margó-díj tavalyi nyertese, Vonnák Diána is, aki a hagyományokhoz híven egy külön esten mutatkozik be a közönségnek. A Liszt Ünnep programjairól bővebb információ a fesztivál honlapján: www.lisztunnep.hu olvasható!

A 2021-ben, Liszt Ferenc születésének 210. évfordulóján életre hívott Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál a hazai és nemzetközi művészeti élet meghatározó szereplőit és legfrissebb alkotásait emeli programjába és hozza el Magyarországra. A Liszt életművét jellemző kiemelkedő minőség, műfaji sokszínűség és formai gazdagság a Liszt Ünnep számára is alapérték.

A Müpa harmadik alkalommal megvalósuló összművészeti eseménysorozatának részeként nagyszabású hangversenyek, klasszikus és kortárs zenei kamaraprodukciók mellett könnyűzenei és jazzprogramok, táncelőadások, irodalmi és képzőművészeti vásárok, valamint ingyenes családi programok várják a közönséget Budapest legjelentősebb művészeti tereiben és a város számos pontján.

tabs-top
More in Kultúra
Németországi turnén Mándokiék

Nagy siker volt a német sajtóban is a legnagyobb rock és jazz legendákat felvonultató Mandoki Soulmates németországi turnéja, merthogy a...

Close