A vadvilág napjára készül az Állatkert

Március 3-án, a vadvilág napján programok sokaságával várják a látogatókat, köztük is különösen az iskolás és óvodás csoportokat a Budapesti Állatkertben. Állatbemutatókkal, látványetetésekkel, ismeretterjesztő állomáspontos játékkal szórakoztatva irányítják rá a fiatalok figyelmét az élővilág védelmére. A programok mellett jelentős kedvezményt is kínál az Állatkert: a 18 éven aluliak, ha állatos vagy növényes maszkban, arcfestéssel, vagy egy plüssállattal érkeznek, jelképes árú, 200 forintos jeggyel látogathatják meg a városligeti intézményt.

Március harmadika szerte a világon jeles nap azok számára, akik fontosnak tartják az élővilág megismerését és védelmét. Ilyenkor tartják ugyanis a vadvilág napját (World Wildlife Day, magyarul vadvilág világnapjának is szokták nevezni). A kezdeményezés az Egyesült Nemzetek Szervezetétől ered, ugyanis 2013. december 20-án az ENSZ Közgyűlésének 68. ülésszakán született döntés a vadvilág napja bevezetéséről. A szándék az volt, hogy legyen egy világnap, amelyen elsősorban a vadvilágra, és a fennmaradását fenyegető veszélyekre hívják fel a figyelmet. A világnap évről évre visszatérő dátuma azért lett pont március 3-a, mert 1973-ban ezen a napon írták alá a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó úgynevezett washingtoni egyezményt (CITES).A Fővárosi Állat- és Növénykert is készül a vadvilág napjára! Március 3-án, azaz jövő csütörtökön változatos programkínálattal, valamint belépési kedvezményekkel várják a nagyközönséget, különös tekintettel az iskolásokra, óvodásokra, tanulmányi csoportokra.

A vadvilág napi programok egyik fő típusát az úgynevezett „állati találkozások” jelentik. Előre meghirdetett időpontokban tartanak bemutatókat, látványetetéseket és tréningeket olyan állatoknál, mint például az oroszlánfókák, a pingvinek, az óriásvidrák, a tarvarjak, a cebui disznók, az elefántok, a zsiráfok, vagy éppen a vadonban már teljesen kipusztult, különösen ritka mhorr gazellák. De lesz olyan program is, ahol a látogatók meglepetésállatokkal ismerkedhetnek testközelből. Délelőtt 10-től délután 4-ig ismeretterjesztő állomáspontos játékkal is várják a gyerekeket. A kert területén összesen tizenhárom állomáshely lesz, többek között olyan témáknak szentelve, mint az orrszarvúak védelme, az Állatkertben zajló vadállatmentés, a ritkuló fajokat fenyegető állatcsempészet, az egyik legritkább hazai rágcsálónak számító szöcskeegér védelme, vagy hogy miként segítheti az emberszabású majmok megőrzését a mobiltelefonok újrahasznosítása.

A programokat folyamatos filmvetítések egészítik ki a Varázshegy Csillagterében és az állomáspontos játék több állomásán is, változatos témájú szórakoztató-ismeretterjesztő rövidfilmekkel. A Barlangteremben pedig bohócjáték is várja a gyerekeket 10 órai, 10 óra 30 perces, illetve 11 órai kezdettel. A vadvilág nap programjaiban az Állatkert több partnere is részt vesz, köztük az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrző Főosztálya, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Jane Goodall Intézet, a Herman Ottó Intézet és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület is. A változatos programok mellett az Állatkert jelentős kedvezményt is kínál a vadvilág napjára: a 18 éven aluliak, ha állatos vagy növényes maszkban, arcfestéssel érkeznek, esetleg magukkal hozzák valamelyik plüssállatukat, ezen a napon jelképes, személyenként 200 forintos áron megváltható belépőjeggyel kereshetik fel az Állatkertet.

 

tabs-top
More in Kultúra
Maradni

Maradt e még belőlem annyiHogy régi kedvvel álmodjak nagyotMaradt e erőm csillagokra nézveVeszni hagyni mindazt miKéretlenül lett mára létem része Miközben...

Close